Adana Mutfağı Hakkında Bilgi

Adana mutfağı hakkında bilgi edinmek istiyorsanız doğru adrestesiniz. İlerleyen bölümlerde sizlere sadece Adana mutfağı hakkında bilgi vermekle kalmayıp, Adana yemekleri nelerdir sorusunun yanıtlarını da paylaşacağız. Adana yemekleri tariflerini tüm detayları ile burada bulabileceksiniz. Çok gelişmiş lezzetlere ev sahipliği yapan Adana mutfağını yakından tanıyarak, ünü tüm dünyaya yayılmış Adana kebabı doğru şekliyle yapabilirsiniz örneğin. Bununla birlikte, Adana mutfağının yemeklerini sevmeyen yoktur da diyebiliriz. Peki nedir Adana mutfağının özellikleri? Hemen gözden geçirelim.

Adana Mutfağının Özellikleri

Adana mutfağı hakkında bilgi vermeye başlamadan önce, aslında bu mutfağın geleneksel olduğunu söylemeliyiz. Fakat bu geleneksellik sadece nesillerin birbirine aktardığı bilgiler ışığında ilerlemez. Bunun yanında oldukça fazla göç alan Adana’nın aldığı göçlerden elde edilen bilgilerle de beslenen bir mutfak olduğunu belirtmeliyiz. Zaten dağlık bir alanda bulunan Adana, aynı zamanda çukurova olup, bununla da kalmayarak deniz ve yaylalarla iç içedir. Ve Adana mutfağı bunların tamamı ile beslenerek lezzet bulur.
Adana Mutfağı Hakkında Bilgi

Adana yemekleri nelerdir denildiğinde, aklımıza ilk gelen isim, biraz önce de bahsettiğimiz gibi Adana kebaptır. Ancak sadece bununla kalmayıp, hamur işleri, sebzeli ve etli; aynı zamanda da baharatlı yemeklerin Adana mutfağına hakim olduğunu söyleyebiliriz.

Tıpkı Ege mutfağında olduğu gibi Akdeniz mutfağında da yeşillikler ve otlar ön planda olup, Adana da Akdeniz bölgesinde yer alması dolayısı ile bu malzemeler Adana yemeklerinde de sıklıkla kullanılırlar. Bunlara ek olarak soğan, sarımsak, sumak, kimyon, karabiber, pul biber, bulgur, un… da çok kullanılan baharatlar arasında yer alır.

Adana mutfağı hakkında bilgi verirken eklememiz gereken bir diğer detay da, bu mutfağın yemeklerinin el becerisi gerektirdiğidir Bol yağ, salça, baharat kullanılarak yapılan ve sabır gerektiren Adana yemeklerinin lezzetlerine ise doyum olmaz elbette.

Adana Yemekleri Nelerdir?

Adana yemekleri arasında ilk sırada Adana kebaptan söz etmezsek muhtemelen bizden hesap sorar. Ve yanında da Adana’nın milli içeceği olarak bilinen şalgam ikram edilir. Adana’lılar genellikle şalgamı acılı içmeyi tercih ederler.

Acılı ezme, Adana yemekleri arasında meze olarak hazırlanır ve Adana kebap yanında da rahatlıkla servis edilebilir. Bir de analı kızlı isimli bir çorbadan söz etmek gerekir ki bu çorba bulgur ve tercihe göre kıyma ile hazırlanan zahmetli bir çorbadır. Öyle ki anayı temsil eden büyük köfteler içli köfte şeklinde hazırlanmaktadır; ancak bu köfteler genellikle bir lokmalıktır.

Özellikle yaz aylarında insanın için serinleten bici bici, soğuk tatlı sevenlerin çarşı pazar dolaşırken soluklanmak için tercih ettikleri ilk lezzettir. Bir diğer isim de halka tatlısıdır. Bu tatlı ise genellikle kış aylarında ve sıcak olarak tüketilir. Şerbetli birtatlı olması dolayısı ile hafif olduğu pek söylenemez.

Adana yemekleri nelerdir sorusunun yanıtları arasında hayır çorbası, içli köfte, işkembe dolması, sarımsaklı köfte ve kaynardan da söz etmemiz gerekir. Kaynar genellikle yeni doğum yapan kadınların evinde içilen, sıcak ikram edilen ve üzeri ceviz ile süslenen, Adana mutfağı hakkında bilgi verdiğimiz için şaşırmayacağınız, birbirinden farklı 7 baharat ile hazırlanan bir içecektir. İsminden de rahatlıkla anlaşılacağı gibi baharatların su içerisinde kaynatılması ile hazırlanır.

Sıkma, elinden hamur işi gelen ve hamur açmayı bilen maharetli kadınlar tarafından rahatlıkla yapılan, peynirli, patatesli gibi farklı çeşitleri bulunan, görünüşü dürüme benzeyen bir yemek olup, genellikle 5 çaylarında ve sabah kahvaltılarında servis edilir. Herkesin tüketemeyeceği Adana yemeklerinden bir diğeri de şırdan dolmasıdır. Dilerseniz şimdi de Adana yemekleri tariflerinden bazılarını sizlerle paylaşalım.

Adana Kebap Tarifi

Malzemeler

* 300 gram kuzu kıyma
* 350 gram dana kıyma
* 2 tane kuru soğan
* 1 diş sarımsak
* 1 yemek kaşığı acı biber salçası
* 1 çay kaşığı kara biber
* 1 çay kaşığı pul biber
* 2 yemek kaşığı sıvı yağ
* Yarım demet maydanoz
Adana Kebap Tarifi

Yapılışı

■ Adana kebap yapmak için soğanları yemeklik doğrayın ve sularını sıkarak karıştırma kabının içerisine alın.

■ Sarımsağı havan ile döverek soğana karıştırın.

■ Soğan ve sarımsakların içerisine dana ve kuzu kıymayı da ilave edin ve bütün malzemeleri birbirleri ile iyice karıştırın

■ Acı biber salçası, pul biber ve karabiberi karıştırmış olduğunuz malzemelere ilave ederek yeniden karıştırıp baharatları da kıymalara yedirin.

■ İnce şekilde kıymış olduğunuz maydanozları ve sıvı yağı da karıştırma kabının içerisine ekleyip, harcı, tüm malzemeler birbiri ile iyice özleşinceye kadar karıştırın.

■ Hazırlamış olduğunuz Adana kebap harcının üzerini kapatıp buzdolabına yerleştirin ve bu şekilde 2 – 3 saat dinlenmesini sağlayın.

■ Fırınınızın ızgara telini, isterseniz kuyruk yağı ile isterseniz de tereyağı ile güzelce yağlayın.

■ Dinlenmiş olan Adana kebap harcını yassı şişlere bölüştürerek takın.

■ Fırını fansız programda 200 dereceye ayarlayarak ısıtın ve şişleri, yağlamış olduğunuz ızgaranın üzerine dizerek ısıtmış olduğunuz fırına yerleştirin.

20 – 25 dakika kadar pişirip, sıcak bir şekilde servis edin.

Adana kebap pişmeye yakın üzerine lavaş sererek etin yağını çekmesini sağlayın ve bu ekmeği daha lezzetli şekilde yemenin keyfine varın.

Bununla birlikte, ızgaranın üzerine domates dilimleri ve sivri biber de koyabilir ve sunum sırasında kullanabilirsiniz.

Daha önce belirtmiş olduğumuz gibi acılı şalgam da Adana kebap ile birlikte servis edilirse hoş bir ikili olacaktır.

İçli Köfte Tarifi

Malzemeler

* 1 bardak irmik
* 2 bardak ince bulgur
* 3 yemek kaşığı un
* 1 tane yumurta
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 2 çay kaşığı pul biber
* 1 yemek kaşığı zeytinyağı
* 550 gram kıyma
* 3 bardak sıcak su
* 4 çay kaşığı tuz
* 4 tane soğan
* 2 çay kaşığı pul biber
* 1 çay kaşığı nane
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 çay kaşığı kekik
* 10 sap maydanoz
* 1 çay kaşığı kimyon
* 200 gram margarin
* İstediğiniz kadar ceviz içi
İçli Köfte Tarifi

Yapılışı

İçli köfte yapmak için irmik ve bulguru karıştırma kabının içerisine alın ve üzerine sıcak suyu döküp yumuşamaları için dinlenmeye bırakın.

■ Yağı bir başka tencereye alıp eritin ve üzerine kıymayı ilave ederek etin rengi dönünceye kadar karıştırarak pişirin.

■ Rengi değişen kıymanın üzerine yarım su bardağı sıcak su dökün ve etin suyu çekmesini bekleyin. Bu sayede kıyma tane tane olacaktır.

■ İnce doğradığınız soğanı kıymanın içerisine ilave edip karıştırarak kavurmayı sürdürün.

■ Soğanların kavrulmasının sonrasında tuz ve baharatları ilave ederek malzemeleri bir kere daha karıştırın.

■ İri çekilmiş cevizleri kıymalı karışıma ekleyip ocağın altını kapatın. Ardından da ince kıyılmış maydanozları malzemeye ekleyip son kez karıştırın.

■ Dinlenmiş olan bulgurun içerisine yağı, salçayı, tuzu, pul biber ve kimyonu, un ile birlikte yumurtayı ilave edin ve iyice ezerek malzemeler birbirleri ile özdeşleşecek şekilde karıştırın.

■ Ortalama 15 dakika yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlenmeye bırakın.

■ Hamurdan cevizden büyük, yumurtadan küçük parçalar kopartarak yuvarlayın. Ardından da işaret parmağınızla ya da baş parmağınızla açıp içerisine kıymalı harçtan koyarak kapatın.

İçli Köfte Nasıl Açılır?

■ Elinizle içli köfte açamıyorsanız yağlı kağıt üzerinde yuvarlak şekilde açın ve içine kıymalı harcı doldurup poğaça gibi kapatın.

■ Adana mutfağı hakkında bilgi verirken tarifini aktardığımız içli köfteyi isterseniz kızgın yağda kızartarak, isterseniz tuzlu suyun içinde haşlayarak servis edin.

Ayran ve tarator ile servis edeceğiniz içli köftenin tadına doyum olmaz.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.