Beyin Sağlığı İçin Nasıl Beslenmeli?

Beyin sağlığı, gündelik hayatımızı iyi geçirebilmemiz için önemli olduğu kadar vücut sağlığımız açısından da önemlidir. Çünkü beynimiz, vücudumuzun ana kumandasıdır. Beyin sağlığımız yerinde olursa moralimiz de iyi olur, gözümüz de iyi görür, ayaklarımız da yere sağlam basar… ve çok daha fazlası. Peki beyin sağlığını korumak için neler yapmalıyız? Beyin sağlığı için nasıl beslenmeliyiz? Yediğimiz içtiğimiz her şey, karnımızı doyurmasının ve bizi beslemesinin yanında, bizim vücudumuza yarar ya da zarar olarak da geri dönüş yapmaktadır. Biz sizlere, beyin sağlığı için yemeniz değil de yememeniz gerekenlerden, yani beyin sağlığına zarar veren besinlerden söz edeceğiz.

Beyin Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyız?

■ İşlenmiş gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız. İçerisinde kimyasal maddeler, koruyucular, yapay tatlandırıcılar… bulunduran işlenmiş gıdaların tamamı, hem çocukların beyin gelişimine, hem de yetişkinlerin beyin sağlığına zarar vermektedir. Bu nedenle, hazır, paketlenmiş şeylerden uzak durun ve çocuklarınızı da uzak tutun.

■ İçeriğinde donmuş yağ ve şeker bulunan besinlerden beyin sağlığınız için uzak durun. Çünkü söz konusu bu besinler, sözel ve bilişsel becerilerin zayıflamasına neden olmaktadırlar. Dondurmayı buna örnek verebiliriz. Özellikle yaz aylarının yaklaşması ile birlikte çok sık tercih edilecek olan dondurma yerine, taze meyvelerle hazırlanan soğuk yoğurtları tüketebilirsiniz.

■ Kırmızı et tüketmeyi seven bizler, antirikot et tüketmeyi de oldukça severiz. Ancak antirikot et, içeriğinde yüksek miktarda doymuş yağ bulundurur. Doymuş yağ sadece kalp sağlığında sorunlara değil, alzheimere de neden olmaktadır. Bununla birlikte bilişsel becerilerde de zayıflamaları gündeme getirir. Bu nedenle antirikot et tüketiminden ve içeriğinde doymuş yağ bulunan tüm besinlerden uzak durmalısınız.

■ Beyin sağlığını korumak için neler yapmalıyız sorusunun yanıtları arasında, nikotin tüketimi gerçekleştirmememiz gerektiği de yer almaktadır. Nikotinin zararları saymakla bitmez, ama beyin sağlıı üzerinde de çok olumsuz etkileri vardır. Her şeyin öncesinde beyne kan gitmesini engeller. Kan gitmeyen beyne oksijen de gitmez. Kılcal damarların tıkanmasına neden olan nikotin, bununla birlikte, beyin sağlığı için yararlı bazı maddelerin üretimini engeller ve dolayısı ile de sinir sistemi harabiyetleri söz konusu olur.

■ Beyin sağlığı için nasıl beslenmeli sorusunun yanıtları arasında, konserve ton balığından uzak durulmasının gerekliliği de yer alıyor. Evet, sağlıklı yaşam için haftada en az iki kere balık yemek önemli ve yenilmesi önerilen balıklar arasında ton balığı da ilk sıralarda yer alıyor. Ancak konserve ton balığı içerisinde ağır metallerin bulunması dolayısı ile beyin sağlığına zarar verebildiğini unutmamak gerekiyor.

■ Fast-food yiyecekler ise beyin sağlığı üzerinde, beyin kimyasallarını değiştirme görevini üstlenmektedirler. Ki bu durum beraberinde anksiyeteyi ve depresyonu getirir. Bu nedenle fast-food tarzı beslenmeden ve kızartmalardan da uzak durmanız gerekmektedir.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.