Kanser Hastalarının Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

Bağışıklık sistemi, vücudumuzu hastalıklardan koruyan, pek çok hücre ve organı içerisinde bulunduran komplike bir sistemdir. Pek çok kişi bağışıklık sisteminin bağırsaklarda olduğunu söyler. Bazı uzmanlara göre de ilikte bulunmaktadır. Ancak her nerede olursa olsun, hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak durumundayız. Kanserden soğuk algınlığına kadar pek çok hastalık, bağışıklık sisteminin zayıflığından kaynaklanmaktadır. Son dönemin gündemde olacak olan kanser tedavisi yöntemi immünoterapi, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik olarak uygulanmaktadır. Peki kanser hastalarının bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Hepimizde olduğu gibi kanser hastalarında bağışıklık sistemi de sağlıklı beslenme başta olmak üzere, hareketli yaşam, düzenli uyku, egzersiz… gibi pek çok faktörün bir araya gelmesi ile güçlendirilmektedir. Peki kanser hastaları nasıl beslenmeli? Merak ettiğiniz soruların yanıtlarını ilerleyen bölümlerde bulabileceksiniz.

Kanser Hastalarının Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

■ Kanser hastalarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için her şeyin öncesinde sağlıklı ve dengeli beslenmeye ihtiyaç vardır. Bu noktada, doğal besinleri uygun koşullarda hazırlayarak, gerekli miktarlarda tüketmek çok önemlidir.

■ Sebzeler ve meyvelerin içeriğinde bulunan antioksidanlar, vitamin ve mineraller, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve hastalıklardan vücudu korumada çok önemli bir görev üstlenmektedir. Ancak söz konusu besin değerleri, sebzeler ve meyveler çiğ tüketildiğinde elde edilmektedir. Bu nedenle mevsiminde, sebze ve meyveleri çiğ ya da çiğe yakın şekli ile tüketin ve eğer pişirecekseniz de tencerenin kapağını kapalı bırakın.

■ Kanser hastalarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için, sebze ve meyveleri iyi bir şekilde yıkamak da önem arz etmektedir. Bu noktada, iyi bir şekilde yıkama işleminin ardından yiyecekleri 15 dakika da sirkeli su içerisinde bekletmelisiniz.

■ Dengeli beslenme için, her besin grubundan ölçülü şekilde gün içerisinde tüketmek çok önemlidir. Bu noktada gün içerisinde mutlaka yeterli protein tüketimi gerçekleştirmelisiniz. Ancak sadece hayvansal protein değil, bitkisel proteinlerden de yararlanmanız gerektiğini unutmamalısınız.

■ Probiyotikler kanser hastalarında bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik önemli görevler üstlenirler. Özellikle kefir ve ev yoğurdunu tüketerek, mide ve bağırsaklardaki yararlı bakterilerin sağlığını koruyabilirsiniz.

■ Gün içerisinde mutlaka yeterince su tüketmelisiniz. Su hayattır. İçeriğinde hem tuz hem de mineralleri bulundurur. Bu nedenle pH seviyesi 5.5’in üzerinde su tüketmeye özen göstermeli ve bunu gün içerisinde en az iki litre olacak şekilde gerçekleştirmelisiniz.

■ Hazır içecekler tüketmemelisiniz. Bunun yerine evde kendi yapmış olduğunuz ayranları, taze sıkılmış meyve ve sebze sularını tüketmenizi önerebiliriz.

■ Gün içerisinde yeterince uyumalı ama bu uykunun da kaliteli olmasına özen göstermelisiniz. Vermiş olduğumuz bu öneriler sadece kanser hastalarında bağışıklık sisteminin güçlenmesi için değil, hepimiz için geçerlidir.

■ Vücut direncini korumak için düzenli olarak fiziksel aktivite gerçekleştirmeli, doktorunuza danışarak egzersizlerinizi açık havada düzenli olarak yapmalısınız.

■ Hayat şartları zor ve her birimiz stresliyiz. Ancak durum kanser hastaları için biraz daha zor. Ama kanser hastalarının bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir sorusunun yanıtları arasında hayata pozitif bakmak da yer almaktadır. Bol bol gülün ve stres yönetimini öğrenin.

■ Sigara kullanımının çok zararlı olduğunu ve kullanmamanız gerektiğini zaten biliyor olmalısınız. Ancak sigara içilen ortamlarda da bulunmamalısınız. Pasif içicilik de çok zararlıdır.

■ İdeal kilonuzu koruyun. Hızlı zayıflama diyetlerini kesinlikle bilinçsiz yapmayın, aksi halde yetersiz beslenme dolayısı ile bağışıklık sisteminiz zayıflayacaktır. Ve bununla birlikte, fazla kilonun da pek çok hastalığa davetiye çıkartacağını unutmayın.

Kanser Hastaları Nasıl Beslenmeli?

■ Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği gibi ana öğünlerde mutlaka bitkisel besinlere yer verin. Bunlar arasında tahıllar, fasulye, sebzeler ve meyveler yer alabilmektedir.

■ Protein ihtiyacını karşılamak adına, bir öğünde mutlaka balık, kırmızı et ya da tavuk tüketimi gerçekleştirin.

■ Antioksidan tüketimi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, zararlı maddelerin vücuttan arındırılması ve hastalıklardan korunmak adına önemlidir. Bu noktada koyu renkli gıdaların çok yüksek miktarda antioksidan bulundurduğunu unutmamak ve onları bol bol tüketmek gerekir.

■ Yemeklerin miktarını az ya da çok olmayacak şekilde ayarlayıp yeterli miktarda tüketin. Bu sayede kilo kontrolünü sağlamış olursunuz.

■ Her gün beş porsiyon olmak kaydı ile sebze ve meyve tüketimi gerçekleştirin. Ancak tükettiğiniz sebzeler meyveler, mevsimine göre olsun.

■ Günde en az iki ya da üç litre sıvı alımı gerçekleştirin. Ancak bu miktarın büyük çoğunluğunu su ile tamamlayın.

■ Gaz yapma özelliğine sahip olan lahana, karnabahar, kurufasulye, lahana, nohut, mercimek gibi gıdalardan, özellikle ishal durumunda uzak durun.

■ Ağız içerisinde yara; ya da boğazda yutma güçlüğü varsa, tuzlu, acılı, ekşi ve sert gıdalardan uzak durmanız gerektiğini unutmamalısınız. Domates, portakal, limon, baharat, kraker, tost… gibi örnekleri bu noktada verebiliriz.

■ Salam, sucuk, sosis, çiğ köfte… gibi şarküteri ürünlerinden uzak durun.

■ Yemeklerinizi kavurma ya da kızartma yöntemleri ile değil, fırınlama, buğulama ya da haşlama yöntemleri ile pişirin.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.