Boşanma Davası Nasıl Açılır? Boşanma Çeşitleri Nelerdir?

Bu yazımızda sizlere boşanma davası ile ilgili bilgilerden söz edeceğimizi, boşanma davası nasıl açılır; ve boşanma sebepleri nelerdir sorularının yanıtlarını aktaracağımızı belirtmemiz gerekmektedir. Boşanma sebepleri ile ilgili bilgi sahibi olarak, boşanma davası nasıl açılır sorusunun yanıtlarını öğrenerek boşanma davası hakkında bilgi sahibi olmak için yazımız içerisinden destek alabileceğinizi belirtmeliyiz.

Boşanma davası nasıl açılır? Boşanma davası açmak için her şeyin öncesinde bir boşanma davası dilekçesi gereklidir. Eşlerden bir tanesinin boşanma davası dilekçesini, boşanma sebebi ile birlikte, boşanmak istediğini yazmak sureti ile oluşturabilir. Boşanma davası dilekçesi ile birlikte gerekli olan nüfus bilgileri, ve adres bilgileridir. Boşanma davasının istenildiği şekilde sonuçlanması adına, boşanma davası dilekçesinde, istenilen maddi ya da manevi tazminatın da belirtilmesi gerekmektedir. Buna neden olan gerekçelerin de belirtilmesi ile birlikte, mahkeme zamanına kadar, gerekli belgelerin toplanması olanaklı hale gelebilecektir. Boşanma davası dilekçesinde yazılması gereken bir diğer şeyin de, boşanma davasının açıldığı eşin adresi olduğunu belirtmeyi unutmamalıyız.

Boşanma davası nasıl açılır diyenlerin, boşanma davası dilekçesini yazmalarının sonrasında, son altı ay içerisinde birlikte ikamet ettikleri yerin mahkemesine; ya da aile mahkemesine iletmeleri gerekmektedir. Eğer boşanmak isteyen eş bir başka şehre taşınmış ise, taşındığı yerden boşanma davasını açabileceği gibi, eğer eşlerden birisi yabancı uyruklu ise, kendi ülkesinde boşanma davasını açmış ise, Türkiye’de de boşanma davasını tanıma adına bir davanın açılması gerektiğini belirtmemiz gerekmektedir.

Boşanma davası eğer eşler tarafından gerçekleştirilen karşılıklı anlaşma ile gerçekleştiriliyorsa, boşanma avukatının gereksinimi bulunmamaktadır. Ancak, anlaşma durumunun söz konusu olmaması, çocukların vekaleti, ya da maddi tazminat istemlerinin bulunduğu boşanma davasında bir avukata gereksinim duyulduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Aslında boşanma davası sonrasında, işlemlerin daha kolay gerçekleştirilmesi adına da bir boşanma avukatının bulunması işe yarayabilecektir.

Boşanma çeşitleri nelerdir? Boşanma çeşitleri arasında yer alan anlaşmalı boşanmada, eşlerin birbirleri ile anlaşmaları, sonrasında boşanma davası dilekçesini oluşturmaları durumu söz konusudur. Bu anlaşmada, maddi konulardan, mal bölüşümü, ve çocukların vekaletinin kimde olacağına dair her konuda fikir birliğine varılmış olması gerektiği unutulmamalıdır.

Boşanma çeşitlerinden bir diğeri ise şiddetli geçimsizliktir. Şiddetli geçimsizlikte, eşlerden birinin hiç bir kusuru yoktur ki bu eş, boşanma davasını açan taraftır. Şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşandıklarını ileri sürer, ve bunu, boşanma davası sırasında şahitlerle birlikte kanıtlamak durumundadır.

Boşanma sebepleri arasında yer alan bir diğer neden ise özel nedenlerle boşanma davası açmaktır. Bu durum için, altı aydan fazla ayrı yaşıyor olmak, şiddet uygulamak, cana kast etmek, akıl hastalığı… gibi pek çok neden sayılabilmektedir.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.