Balık Isırmasına Ne Yapılır? Denizde Balık Neden Isırır?

Denizde balık ısırmasına ne iyi gelir? Bu mevsimin en çok sorulan soruları arasında yer alıyor. Özellikle Ağustos ayının gelmesi ile birlikte denize giren pek çok kişi küçük balıkları görüyor. Ancak bu balıkları yem olarak kullanan büyük balıklar da plajlarda gözümüzün önünden geçebiliyor. Bir de bu balıkların ısırması durumu söz konusu…

Örneğin geçtiğimiz yıllarda Çeşme’de pek çok kişi, ayaklarını ısıran deniz canlılarından dolayı paniğe kapıldı. Mersin’in Susanoğlu plajında bu balıkları görmeyen yoktur; kıyıda yürürken onların suyun içerisinde yanınızda yüzdüklerine bile şahit olabilirsiniz. Muğla’da ise bu balıklar belediye başkanına şikayet olarak dahi iletildi…

Emin olun ellerinden gelse o balıklar da biz insanlardan şikayetçi olurlardı… 🙂 Nasıl ki karalar biz insanlara ait ise denizler de balıkların vatanı aslına bakarsanız. Ancak denize girmeyi çok seviyoruz. Bu durum sadece biz Türkler için de geçerli değil; sahiller Alman ve Rus turistlerle dolu.

Denizanası sokması ilk yardım konusunda bilgi sahibi olmak istemeniz gayet normal. Ancak plajda bazen sürü halinde bile görebileceğiniz küçük balıkların ayağınızı ya da bacağınızı ısırması konusunda herhangi bir tedirginlik yaşamanıza gerek bulunmuyor. Hatta bu balıkların bir kaç tanesinin, erkeklerin göğüs kıllarının etrafına toplandığına bile şahit olabilirsiniz.

Bu balıkların ayağınızı ısırmasını önlemek adına deniz ayakkabısı giyebilirsiniz. Ancak bacağınızı da ısırmalarına karşı önlem almak adına güneş kremi kullanabilirsiniz. Çünkü yapılan araştırmalar sonrasında elde edilen güneş kreminin zararları balıkları da etkiliyor. Ve onlar her ne kadar balık hafızalı olsalar da güneş kremine gelmiyorlar.

Zaten acısı bir sinek ısırığından farksızdır. Hatta genellikle sinek ısırığındaki gibi yara bile olmayacaktır cildinizde. Denizde balık ısırmasına ne iyi gelir? Tek bilmeniz gereken bu…

Daha önce de sizlere deniz hakkında bazı bilgileri MaviBoncuğum içerisinde aktarmıştık.  Gözden geçirmek isteyebilirsiniz.

Amasranın denizi nasıl?
Denize giderken ne giyilir?
Deniz suyu saça zarar verir mi?
Denizanası sokması ilk yardım
Mersin’in denizi nasıl?

Denizde Balık Isırmasına Ne İyi Gelir?

Denizde balık ısırmasına ne iyi gelir? Eğer canınız çok tatlı değilse bir kaç dakika içerisinde bu balıkların sizi ısırdıklarını dahi unutursunuz. Çünkü mercangillerden olan bu balıklar genellikle ilkbahar aylarında ürerler. Yaz aylarında ise kıyılarda ve özellikle de kumluk alanda ortaya çıkarlar. Yaz aylarının sonlarında ise büyüyerek daha derinlere gitmiş olurlar.

Denizde Balık Neden Isırır
Denizde Balık Isırmasına Ne İyi Gelir

Dolayısı ile siz küçük balıkları görürsünüz. Onlar da sizin, gözeneklerinizin belirgin hal almasını ya da denizde üşüdüğünüzde tüylerinizin kabarmasını besin sanar; bu nedenle sizi ısırırlar. Eğer vücudunuzda yara varsa ve bahsi geçen balıklar bu yaraları ısırırlarsa acı hissini o zaman yaşarsınız.

Denizde balık ısırmasına ne iyi gelir sorusuna bu noktada yanıt ararsanız sizi daha iyi anlarız. Deniz anası türleri ya da zehirli başka balıkların ısırması veya sokması ya da çarpması nedeniyle hemen en yakın sağlık kuruluşunun acil servisine başvurmanız dahi gerekebilir.

Trakonya gibi bazı balıkların ise ısırmaları söz konusu değil. Ancak bu balıkların derileri çok dikenli. Ve insanlardan korunmak için kendilerini denizin dibindeki kumlara gömüyorlar. Deniz dalgalı ya da su bulanık olduğunda insanların kendilerine yaklaştığını görüp kaçamıyorlar. Bu balıkların üstüne basan siz oluyorsunuz ve temas halinde dikenleri size batıyor.

Isıtılmış taş, sıcak su ya da sıcak idrar, denizde balık ısırması durumunda kullanılan ve en çok önerilen yöntemler arasında yeralmaktadır. Ancak ne bu yöntem ne de diğer yöntemlerin etkinliği yapılan araştırmalarda kanıtlanmış değildir. Sirke, haşlanmış kaktüs suyu, incir suyu ve buzun da balık ısırması sonrası işe yaradığı düşünülmektedir.

Eğer balıklardan korkuyorsanız güneş kremi kullanarak denize girebilirsiniz. Çünkü insan sağlığı için zararlı olduğu uzmanlar tarafından belirtilmiş olan güneş  kremleri balıklar açısından da zararlı. Hatta denize yayılan güneş kremi  dolayısı ile denizlerden uzaklaşan balıklar bile var.

Sadece balık ısırmasına karşı güneş kremi kullanmaya karar verip vermemek ise sizin insiyatifinizde… Şöyle bir düşünürseniz balık kısmettir. Denizde balık ısırmasını kısmet olarak değerlendirebilirsiniz.

Balık Isırmasına Ne Yapılır?

Balık ısırmasına ne yapılır? Denizde balık ısırmasına ne iyi gelir konusu hakkında bilgileri detaylı olarak sizlere aktardık. Bir de yapılabilecek şeyleri farklı olarak maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz. Balığın tehlike durumuna göre hemen acil servise gitmeniz gerekebileceğini de hatırlatarak aktaralım:

• İlk işiniz sakin olmak. Yapacaklarınız için yanınızda kim varsa ondan yardım istemekten çekinmeyin.

• Balığın ısırdığı bölgeyi, olabildiğince kısa sürede sıcak kuma yerleştirin. Eğer balık vücudunuzun üst kısımlarını ısırdı ise ve ayağınız kadar rahat kuma gömemiyorsanız, sıcak kumu üzerine uygulamayı da tercih edebilirsiniz.

• Balık ısırmasının üzerinden yarım saat geçmeden önce, bölgeyi 40 derecenin üzerinde sıcaklığa sahip suyun içerisine alın. Ancak yanık oluşmaması konusunda da suyun ısısına dikkat edin. Eğer su kullanamıyorsanız, temas etmemek kaydı ile ısırığın üzerine yanan sigara da uygulayabilirsiniz.

• Isırık ağrısının hafiflemesi için, sırası ile parasetamol ve iboprofen içerikli analjezik ve inflamatuar ilaçları ağızdan alabilirsiniz. Ancak kullanacağınız ilaçlara karşı alerjiniz olmadığından da emin olmalısınız.

• Isıran balığın dikenlerinin cildinizde kaldığını fark ederseniz onu hemen almalısınız. Fakat bunun için ellerinizi kullanmak yerine bir cımbız gibi yardımcı araçtan destek almalısınız.

• Balık ısırığının olduğu bölgeyi dezenfekte edin. Ve hala ağrınızın hafiflediğini hissetmiyorsanız size en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Denizde Balık Neden Isırır?

Denizde balık neden ısırır? Bu noktada balıkların sizin gözenek ve kıllarınızı besin sandıklarını söyleyebiliriz. Denizde hem üşümeniz hem de tuzlu suyun etkisi ile gözenekleriniz genişler ve tüyleriniz ve yaralarınız daha belirgin hale gelir. Yani balıklar için daha görünür bir hal alır. Bu da gördüklerini besin sanmalarına neden olur.

Bazı balıklar ise bilinçli olarak size yaklaşmaz; hatta siz onların üzerine basarsınız ve dikenlerinin size batması, onların sizi soktuklarını düşünmenize neden olur. Bu gibi durumlarla az karşılaşıldığını da belirtmeden geçmemeliyiz. Denizde balık neden ısırır konusunda herhangi bir kötü niyetin söz konusu olmadığını unutmamalısınız.

Denizde balık ısırmasına ne iyi gelir sorusuna yanıt niteliği taşıyan, biraz önce vermiş olduğumuz yöntemlerle balık ısırığının geçici acısından daha çabuk kurtulabilirsiniz.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.