Hıdırellezde Neler Yapılır? Hıdırellez Ne Zaman?

Hıdırellezde neler yapılır, pek çok kişi tarafından, bu özel günün yaklaşması ile birlikte internet ortamında araştırılmaya başlandı. Her yıl 5 Mayıs’ta akşam namazının sonrasında kutlanmaya başlanan ve 6 Mayıs’ta İkindi namazına kadar devam eden bu mevsimsel bayramda Hızır ile İlyas’ın yeryüzünde buluştuklarına inanılıyor.

Hızır A.s’nin dokunduğu yerlere bolluk, bereket, sağlık, şans, kısmet… ve daha pek çok şey getirdiği düşünülüyor. Hal böyle olunca herkes bu güçten yararlanmak istiyor. Buna yönelik olarak yapılan ritüeller, kutlamalar asırlardan bu yana devam ediyor. Ayrıca gül ağacının altına resimler çizilip, dallarına dilekler bağlanıyor.

Hıdırellezde Neler Yapılır Neler Yapılmaz
Hıdırellezde Neler Yapılır

Gün doğmadan önce gül ağacının dallarından alınan bu dilekler denizin sularına bırakılıyor. Ardından da bir sene boyunca insanlar, tuttukları dileklerin kabul olmasını bekliyor. Peki bunların haricinde Hıdırellezde neler yapılır? Nasıl duaedilir? Bu kadar önemli olan Hızır A.s kimdir?

• Hz. Hızır’ın Hıdırellez’de gezeceğine ve gittiği yerlere de bolluk, bereket bırakacağına inanıldığı için, para keselerinin ağzı, erzak dolapları ve yiyecek kaplarının ağzı açık bırakılır. Bu anlamda, evinizin balkonuna cüzdanınızı, çantanızı bırakabilir; ağzının da açık kalmasını sağlayabilirsiniz.

• Maddi anlamda istediğiniz, ev, araba… gibi şeyler varsa, gül ağacından yardım alarak isteklerinizi Hz. Hızır’a ulaştırabilirsiniz. Yapmanız gereken ya gül ağacının altına istediğiniz şeylerin küçük bir resmini çizmek ya da bir kağıda yazdığınız, çizdiğiniz dileklerinizi kırmızı kurdeleye bağlayıp, gül ağacına asmaktır.

• Ateş yakarak dilek dileyebilir ve sonrasında da yaktığınız ateşin üzerinden atlayabilirsiniz. Ancak bu aşamada, yaşanması muhtemel kazalara karşı dikkatli olmanız gerektiğini de unutmamalısınız.

Hıdırellezde Neler Yapılır
Hıdırellezde Neler Yapılır

• Hastalıkların iyileşmesi için de Hıdırellez’den medet umulur… Bunun için, kırlardan çiçek ya da otlar toplayarak, su içinde kaynatıp, sonrasında da elde ettiğiniz suyu içmeniz önerilmektedir. Ancak bu noktada da dikkatli olmalı, bilmediğiniz otları toplamamalısınız… İyi olup, şifa bulma umudu ile zehirlenme riskini de göz ardı etmemelisiniz.

5 Mayıs Hıdırellez Nasıl Dilek Dilenir?

5 Mayıs Hıdırellez Nasıl Dilek Dilenir? sorusunun yanıtı tam olarak 5 Mayıs’ta ve hatta akşam saatlerinde çok fazla aranıyor. Çünkü herkes yakını ile farklı bilgiler paylaşıyor. Kimisi para gelsin diye gazete kağıtlarını denize atıyor; bunun için bir sayfayı belki 200 parçaya ayırıyorlar.

Ayrıca dere kenarındaki kumlara ev isteniyorsa ev, araba isteniyorsa araba resmi çiziliyor ve derenin sularının bu şekli alıp denize karıştırması sağlanıyor. Bunu yapabilmek için takdir edersiniz ki çizim suya çok yakından yapılmalı. Bu anlamda suya düşmemeye de dikkat etmelisiniz elbette.

Ancak aslında 5Mayıs Hıdırellez nasıl dilek dilenir sorusunun yanıtı için yapmanız gereken şey şu: 5 Mayıs akşam namazının sonrasında gül ağacının altına, Hızır A.s’den istediğiniz şeylerin resimlerini çizin. Bir de bir kağıdın içerisine dileklerinizi yazın. Ve bu kağıdı katlayıp bir kırmızı kurdelenin içerisine sarın.

Ardından kurdeleyi gül ağacının dalına bağlayın. Ve Hıdırellez duasını ederek bulunduğunuz bölgeden ayrılabilirsiniz. Sabah ise güneş doğmadan dileklerinizin yazılı olduğu kağıdı gül ağacından alın ve denize atın. Bunu bir dereden atmak sureti ile yaparsanız ve böylece kendiliğinden denize karışmasını sağlarsanız, dileklerinizin daha çabuk olacağına inanılır.

Hıdırellezde Neler Yapılır Neler Yapılmaz?

Hıdırellezde neler yapılır neler yapılmaz sorusunun yanıtlarını vermeye devam ederken, pek çok kişinin yaptığı biryanlışı sizin de yapmamanız konusunda uyarmadan geçmek istemiyoruz. Bu mevsimlik bayramın geleneklerini 6Mayıs Cuma akşamı yapacak olan çok sayıda kişi duyacaksınız.

Ancak bu kişiler aklınızı karıştırmasın. Hıdırellez gelenekleri 5Mayıs Perşembe günü akşam namazının akabinde yapılır. 6 Mayıs Cuma sabahı ise tamamlanır. Bayram kutlamaları ise o gün İkindi namazına kadar devam eder. Yani Cuma akşamı Hıdırellez bitmiş olacak. Sitemizde bu durumu farklı konularda da gündeme getirdik.

Perşembe günü akşam nasıl dilek dilemeniz gerektiğinden söz etmiştik. Cuma günü sabah ise evinizin kapı ve camlarını açarak Hıdırellez’in bolluk ve bereketinin evinize de girmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca Perşembe günü akşam evde bulunan her bir birey iki yedi adet nohut ya da fasulye ekebilirsiniz.

Bunları ekerken, başınıza sene içerisinde gelecek olan tüm kötülüklerin, bu fasulye ya da nohutlara gelmesini dileyebilirsiniz. Dut ağacının altına bir salıncak kurup, Cuma sabahı bu salıncakta sallanarak, o senenin dertsiz geçmesini dileyebilirsiniz. Hıdırellezde neler yapılır neler yapılmaz sorusunun yapılmazlar kısmında neler var peki?

• Hıdırellez’de hiç bir bitki dalından koparılmaz.

• Evlenme çağına gelmiş genç kızlara, Hıdırellez akşamı bulaşık yıkatılmaz.

• Hıdırellez’in bayram tadında kutlanması için o gün çalışılmaz, çamaşır yıkanmaz ya da ev temizliği yapılmaz.

Ancak bunlar uzun yıllardan bu yana yapılan şeyler olsalar da batıl olduklarına pek çok kişi kanaat getirmiştir.

Hıdırellez Günü Evde Ne Yapılır?

Hıdırellez günü evde ne yapılır sorusunun yanıtlarını artık şehir hayatında çok uygulayamıyoruz. Ancak köylerde, ineklerin sütünün kesilmemesi, bereketin gitmemesi için 5Mayıs’ın yedi gün öncesinden itibaren kimseye yoğurt, peynir mayası, ekmek hamuru… verilmezdi.

Hıdırellez öncesinde evlerde temizlik yapılır ve Hıdırellez bir bayram havası ile karşılanır. Kırlardan 41 çeşit ot, taş, çalı çırpı… toplanır ve bu şekilde eve bereket geleceğine inanılır.

Dut ağacına salıncak kurarak, Hıdırellez sabahı, güneş doğmadan bu salıncakta sallanılır… Bunun, dertlerden kurtulmak için bir yol olduğu düşünülür… Sonraki bir yıl bütün dertlerin sizden uzak olacağına inanabilirsiniz.

Yine güneşin doğmasından önce kırlara giderek, otların üzerinde bulunan çiğlerin toplanıp yüze sürülmesinin hem sağlık hem de güzellik getireceğine inanılır. İnanış bu ya, bu çiğ ile sütü mayaladığınızda yoğurt da yapabilirsiniz…

Karıncaların çalışkan hayvanlar olduğunu bilmeyen yoktur. Hatta bunun hikayesi bile vardır. Siz de eğer Hıdırellez’de, karınca yuvalarından toprak toplar ve bu toprağı cüzdanınızda taşırsanız, bereketli bir sene geçirebilirsiniz.

Hz. Hızır Nasıl Bilinir?

Hz. Hızır nasıl bilinir? Halk arasında, “Hızır gibi yetişmek…” tabiri vardır. Bunu bilmeyenimiz yoktur. Burada Hızır, ihtiyaç duyulduğu anda yardıma gelen kişi olarak kullanılmaktadır. Hz. Hızır’ın bu anlamda kişiliğinde, kalbi temiz, inancı yerinde olan insanlara yardım etmek, gittiği yerlere bolluk, bereket götürmek, insanların şans ve kısmetini açmak, mucizelere ve kerametlere uygun kişi olmak, insanların kuvvetlenmesini, bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini sağlamak, şif ve derman vermek, uğur getirmek… gibi meziyetlerin bulunduğuna inanılmaktadır.

Hıdırellez Ne Zaman?

Hıdırellez, her yıl olduğu gibi 2022 yılında da, 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece, yani Perşembe gecesi kutlanacak. Ritüeller ise Cuma sabahına kadar devam edecek..

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.