La Fontaine Hakkında Kısa Bilgi

La Fontaine kimdir diyenler için, gerçek adı olan Jean La Fontaine hakkında kısa bilgi aktarımları gerçekleştireceğiz. Chateau – Thierry’de 8 Temmuz 1621’de dünyaya gelen Fransız şair ve yazar La Fontaine sözleri ve La Fontaine eserleri oldukça ünlüdür.

La Fontaine’nin babası Fransa kralının Orman ve Su işleri ile ilgilenen bakanıydı. Bundan dolayı da sık sık partiler düzenliyordu. Oğlunun ise rahip olmasını istiyordu. Bunun için La Fontaine’nin bir süreliğine çalışmaları olmuş, ama sonrasında bırakmıştır.

Hukuk Fakültesi’nde eğitim almasının yanında, zaten varlıklı bir aileden geldiği için tüm kapılar ona açılıyordu. 1647 yılında evlendi; ama sorumsuz bir eş, sorumsuz bir baba olarak kendine bir yol çizmişti La Fontaine… Hukuk Fakültesi’ndeki mezuniyetinin sonrasında farklı memurluklar yaptı.

1673’te ise yazarlar, felsefeciler ve bazı ilim insanları ile bir arkadaş ortamı oluşturdu. Bunun sonrasında ilk eserlerini vermeye başlamıştır. Yazar olduğu düşünülmekte olsa da ve eserlerinin masal türünde olduğu bilinse de, aslında La Fontaine eserlerinde hayvanlara insan özellikleri katarak onları konuşturup, eleştiriler yapma yöntemini seçmiştir. İntak ve teşhis sanatlarına sürekli olarak yer vermiştir. 12 kitabı bulunmakla birlikte, bu kitaplarında, 238 masala yer vermiştir.

Hayvanları konuşturan fabl türünde eserleri bulunan La Fontaine eserleri arasında şiirler ve masallar da yer almaktadır. Hayvanların hayatları hakkında çok fazla incelemeler ve araştırmalar yapan La Fontaine hakkında kısa bilgiler edinirken karıncalarla ilgili bir anısının olduğunu da görebiliyoruz: Annesi kendisini yemeğe çağırdığında karıncaları izlemesi dolayısı ile yemeğe gitmeyi unutan ünlü yazar, karıncalar yuvalarına döndüğünde ise yemeğe gitmesi gerektiğini hatırlamıştır. 13 Nisan 1695’te, 74 yaşında, Paris’te hayatını kaybetmiştir.

Pek çoğumuzun çocukluğunda okuduğu La Fontaine eserleri bulunmakla birlikte, bu eserleri şu şekilde sayabiliriz:
Kurt İle Kuzu
Karga İle Tilki
Ağustos Böceği İle Karınca
Tilki İle Leylek
Kurt İle Köpek
Tavşanla Kaplumbağa
Kurt İle Leylek
Kedi İle Fareler
Horoz İle Tilki
Güvercin İle Karınca
Kurbağa İle Korkak Tavşan
Tarla Faresi İle Kent Faresi
Altın Yumurtlayan Tavuk
Ayının Dostluğu
Değirmenci Oğlu İle Eşeği
Horoz İle İnci
Aslan İle Sinek
Yarasa İle Gelincikler
Fino İle Eşek
Tilki Horoz Ve Karga

La Fontaine sözlerinin ise günümüze ulaşan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Ölüm kapıyı çalınca açmamak olmaz.
Yalnız kalmak, ahmaklarla olmaktan daha iyidir.
Mutluluğun en iyi biçimi: iddiasız, gösterişsiz ve alçak gönüllü olanıdır.
Başkalarında pireyi deve yapan bizler, kendimizin tüm kusurlarını bağışlarız
İnsanların en kolay inandıkları şeyler: korktukları ve arzuladıkları şeylerdir.
Köleliklerin en kötüsü, insanın kendi kölesi olması değil midir?
Namuslu bir insanı aldatmak çok kolaydır.
Cimriler, kendi paralarından en az yararlanan kişilerdir
Tarihin içeriği, alınması gereken iyi derslerle doludur.
Tehlikeden kaçmayanlar, onun karşısında cesurca durmalıdır.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.