Yazın Yenebilecek Yemekler Hangileridir?

Yazın hangi yemekler yenir? Pek çok kadın bu sorunun yanıtını ararken, bir yandan da sıcakta mutfakta yemek yapmanın zorluklarından yakınmaktadır. Aslında bu kadınlar haklılar. Yazın yenebilecek yemeklerin hafif olması gerektiği gibi, yaz yemeği tarifleri de pratik olmalı ve ev hanımlarını yormamalıdır. Kış aylarında tüketilen kızartmalar ve çok baharatlı yemekler yaz aylarında zor yenir; hatta sindirim sistemi bu yemekleri sindirmekte de zorlanır. O halde, yazın hangi yemekler yenir diyenler için yazın yenebilecek yemekleri ve yaz yemeği tariflerini paylaşmaya başlayalım.

Yazın Hangi Yemekler Yenir?

■ Yazın yenebilecek yemekler arasında ilk sırada mücverden söz edebiliriz. Kış aylarında kızartılarak tüketilen ve pek çok sebze ile de yapılabilen mücver yaz aylarında kızartma olarak tüketilirse vücuda ağır gelir ve tabi ki onu hazırlayacak olan kadın da mücverler kızarırken ter içinde kalır. Peki ya ev halkı mücveri çok seviyor ve özlüyorsa? Kışın gelmesini mi bekleyecek? Tabi ki hayır. Fırında mücver yapılabilir ve pişirimi sırasında herhangi bir müdahaleye de gerek duyulmaz. O halde hemen bu pratik; ama bir o kadar da lezzetli yemeğin yapılış aşamalarını ve kullanılacak malzemeleri öğrenelim.

4 tane kabak
3 tane yumurta
1 çay bardağı un
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yarım demet dereotu
Yarım demet nane
200 gram tulum loru

Fırında mücver yapmak istediğinizde ilk işiniz iyice yıkamış olduğunuz kabakları rendelemek olsun. Sonra da rendelemiş olduğunuz kabakların suyunu sıkın. Çünkü kabak, içeriğinde bol miktarda su bulunduran sebzeler arasında yer almaktadır.
Dereotu ve naneyi iyice yıkayıp temizledikten sonra ince ince doğrayın. Ardından da suyunu sıkmış olduğunuz rendelenmiş kabakların üzerine ilave edin.
Yumurtaları bir kase içerisine kırıp karıştırdıktan sonra, kabak ve yeşilliklerin bulunduğu karıştırma kabının içerisine ilave edin.
Baharatları, tuzu ve kabartma tozunu da ilave ettikten sonra bütün malzemeleri birbiri ile iyice karıştırın.
Hazırlamış olduğunuz fırında mücveri, yağlamış olduğunuz tepsinin içerisine dökerek yayın. Eğer isterseniz susam ya da çörek otunu da üzerine serpebilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 185 dereceye ayarlı fırında fan kullanmadan 45 dakika pişireceğiniz mücveri, sonrasında sıcak olarak yiyebilir; isterseniz yanında sarımsaklı yoğurt ve yeşillik tüketmeyi de tercih edebilirsiniz.

■ Yaz yemeği tariflerinden bir diğeri de türlüdür. Yaz aylarında pazar tezgahlarında bol bol sebze görürsünüz. Ve zaten türlü de bir kaç sebzenin karışımından hazırlanan bir yemektir ve içeriğinde bolca mineral ve vitamin barındırdığı için de sağlık açısından çok yararlıdır. Pek çok kişi türlüyü sevmez; muhtemelen içerisinde bulunan sebzelerden birini sevmiyorlardır. Sizin evinizde de türlü sevmeyen bir aile üyesi varsa, vereceğimiz yaz türlüsü tarifi içerisinde yer alan ve sevilmeyen sebzeyi tariften çıkartmanızın hiç bir zararı yoktur. Peki yaz türlüsünde hangi sebzeler ve malzemeler kullanılır ve yaz türlüsü nasıl yapılır?

1 tane domates
1 tane kırmızı biber
2 tane kabak
3 tane patlıcan
1 diş sarımsak
1 tutam karabiber
1 tutam tuz
1 çorba kaşığı zeytinyağı

Yaz türlüsü yapmaya, kabak, patlıcan, domates ve biberi yıkayarak başlayın.
Yıkamış olduğunuz patlıcan ve kabakları ince yuvarlak halkalar şeklinde doğrayın.
Zeytinyağı ile yaz türlüsünü yapacağınız tencereyi yağlayın.
Sarımsağı da halkalar şeklinde doğrayın.
Tencerenin içerisinde bulunan yağı ısıttıktan sonra kabakları ve patlıcanları ilave edip karıştırarak kavurun.
Halka halka kesmiş olduğunuz kırmızı biberleri ilave edin ve karıştırarak kavurmayı sürdürün.
Domatesi rendeleyin. Sonrasında kavrulmuş olan kabak, patlıcan ve biberlerin üzerine ilave edin.
Karabiber ve tuzu ilave edin.
Ocağın altını kısık ateşe alarak, yaz türlüsünü ortalama 20 dakika pişirin. Sonrasında da sıcak olarak, isterseniz yoğurt ile birlikte servis edebilirsiniz.

■ Fasulye ile yapılan yaz yemeği tarifleri oldukça fazladır. Yazın hangi yemekler yenir sorusunun yanıtları arasında yer alan fasulye aynı zamanda hazırlanıp kışlık olarak dondurucuya da atılabilir. Çünkü fasulye yaz sebzeleri arasında yer almaktadır. Fasulyeden hazırlanan, yazın yenebilecek yemekler arasında fasulye kızartması da yer almaktadır. Turşusu ve yemeği yapılan, dondurucuya kaldırılan fasulyenin kızartması nasıl yapılır derseniz, bunun için gerekli malzemeleri ve yapılış aşamalarını sizlerle hemen paylaşmaya başlayalım.

Yarım kilo çalı fasulyesi
3 yemek kaşığı un
3/4 bardak sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz

Fasulye kızartması yapmak için ilk işiniz fasulyeleri yıkamak olsun. Sonra da sap kısımlarını temizleyin. Ancak ardından fasulyeleri, diğer tariflerde yaptığınız gibi parçalara bölmeyin.
Hazırlamış olduğunuz fasulyeleri derin bir tencereye alıp üzerine tuzlu su ilave edin ve sonrasında da ortalama 10 dakika boyunca haşlayın.
Haşlanması dolayısı ile yumuşamış olan fasulyeleri tencereden alıp soğuk sudan geçirin.
Sıvı yağı, fasulye kızartmasını yapacağınız tencerenin içerisine alıp kızdırın.
Unu bir tepsi içerisine yayın. Ardından da haşlayıp soğuk sudan geçirdiğiniz fasulyeleri tek terk una bulayın. Ve tenceredeki kızgın yağın içerisine bırakın.
Altını üstünü çevirerek kızarttığınız fasulyeleri, sonrasında da içerisinde kağıt havlu bulunan tabağın içerisine yerleştirin. Bu şekilde fasulye kızartmasının, yaz aylarında sizi rahatsız edebilme ihtimali bulunan fazla yağından kurtulmuş olacaksınız.
Fasulye kızartması için gerekli adımları tüm fasulyeler için uygulamanızın sonrasında servis tabağına alıp, isterseniz üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek ve dereotu ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

■ Yazın hangi yemekler yenir sorusunun yanıtlarından bir diğeri de ton balıklı makarnadır. Makarna her evin belki de en sık yapılan en pratik yemeğidir. Ton balığı da genellikle her evde bulunur. Özellikle yemeğin olmadığı zamanlarda açlık bastıran sağlıklı bir lezzet olarak düşünülür çünkü. Makarna ile ton balığının birleşimi ile de yazın yenebilecek yemekler arasında yer alan ton balıklı makarna hazırlanabilir. Bunun için gerekli malzemelere ve uygulanacak işlem aşamalarına hemen göz atalım dilerseniz…

200 gram ton balığı konservesi
1 paket makarna
6 tane cherry domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 bardak haşlanmış mısır
1 diş sarımsak
1 bardak siyah zeytin
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kapari
Çeyrek demet fesleğen

Yaz yemeği tarifleri arasında yer alan ton balıklı makarnayı yaparken ilk olarak makarnayı ortalama 10 dakika haşlayın. Sonrasında, haşlama suyundan bir çay bardağı ayırıp, geri kalan haşlama suyunu da makarnadan süzün.
Sarımsağı havandan geçirerek güzelce ezin.
Kapari ve fesleğenleri yıkadıktan sonra ince ince kıyın.
Cherry domateslerini yıkayıp ortadan ikiye bölün.
Ton balıklı makarna sosunu hazırlayacağınız tencerenin içerisinde ilk olarak zeytinyağını kızdırın.
Kızan yağın içerisine doğramış olduğunuz cherry domateslerini ve rendelemiş olduğunuz sarımsağı alıp çevirerek ortalama iki dakika kavurun.
Ton balığı konservesinin yağını süzüp, kavrulmakta olan malzemelerin üzerine ilave edin ve sonra domatesler suyunu çekene kadar pişirmeyi sürdürün.
Sırası ile haşlanmış mısır, siyah zeytin, kapari, fesleğen, karabiber ve tuzu pişmekte olan sosun içerisine ilave edin.
Makarnaları haşladıktan sonra ayırmış olduğunuz bir çay bardağı suyu tüm malzemelerin üzerine ekleyip, sosun kaynamasını sağlayın.
Haşlamış olduğunuz makarnayı ilave edip tüm malzemeler birbiri ile iyice karışacak şekilde karıştırın.
Ardından ton balıklı makarnayı sıcak olarak servis edebilirsiniz.

■ Yaz yemeği tariflerinden bir diğeri ise sebzeli barbunyadır. Barbunyanın da yazın yenebilecek yemekler arasında pek çok çeşidi vardır. Bunun sebebi yaz aylarında bol bulunmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca bu aylarda ucuz da olan barbunya dondurucuya da atılıp kış aylarında tüketmek üzere de saklanabilir. Peki yazın hangi yemekler yenir sorusunun yanıtları arasında yer alan sebzeli barbunyanın yapılışında kullanılan malzemeler nelerdir ve bunun için izlenmesi gereken yolda hangi aşamalardan geçilir?

1 tane kırmızı biber
2 tane domates
1 tane havuç
1 tane kırmızı soğan
2 bardak barbunya içi
1 yemek kaşığı biber salçası
1 paket domates püresi
2 tane kereviz sapı
4 dal taze soğan
3 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber

Yazın yenebilecek yemekler arasında yer alan sebzeli barbunyayı hazırlamak için ilk olarak kırmızı soğan ve taze soğanları ince bir şekilde doğrayın.
Biber, domates ve havuçları küçük küpler şeklinde doğrayın.
Sarımsakları havanda iyice ezin..
Zeytinyağının yarısını, sebzeli barbunya yapacağınız tencereye koyun ve üzerine soğanları koyup karıştırarak kavurun.
Doğramış olduğunuz biber ve havuçları soğanların üzerine ekleyip, karıştırarak kavurmaya devam edin.
Barbunyaları, biber salçasını, domatesleri ve domates püresini ilave edip, tüm malzemeleri birbiri ile iyice karıştırın.
Bir bardak sıcak su ilave edeceğiniz yemeğinizi kısık ateşte pişmeye bırakın.
Barbunyaların yumuşamasının sonrasında, sebzeli barbunyanın içerisine ince bir şekilde kıyılmış kereviz sapını ilave edip, karabiber, toz kırmızı biber ve tuzunu ekleyin ve bir kere daha karıştırın.
Sebzeli barbunyayı ocaktan alıp, oda sıcaklığına gelinceye kadar ılımasını bekleyin. Yemeği yaparken kullanmadığınız, zeytinyağının kalan yarısını da sebzeli barbunyanın üzerine gezdirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.