Cacıklı Arap Köftesi Mercimekli Köfte Yuvalama Çorbası

Cacıklı Arap köftesi, Gaziantep yemekleri arasında yer alan lezzetli bir tarif olmasının yanında, televizyon ekranlarında yayınlanan pek çok yemek programında da sık sık yer aldığı için konuğumuz oluyor. Çünkü biliyoruz ki MaviBoncuğum takipçilerimiz bu programları çok izliyor.

Bildiğimiz gibi Gaziantep yemekleri, Türkiye’nin en lezzetli yemekleri arasında yer alır. Cacıklı Arap köftesi de hem bu yemekler arasında yer alması hem de içerisinde sarımsak bulundurması dolayısı ile tadına doyum olmayan bir lezzettir. Peki nasıl yapılır? Tarifinde hangi adımlar izlenir?

Bu sorunun yanıtlarını ilerleyen bölümlerde aktaracağız. Ancak öncesinde, köfte seven siz değerli takipçilerimiz için daha önce yapmış olduğumuz bazı köfte tariflerini başlıklar halinde aktaralım. İlginizi çeken başlıklara tıklayarak gözden geçirebilirsiniz.

Evhamlı köfte tarifi
• Yaprak köfte
• Bayat ekmek köftesi
• Etsiz çiğ köfte nasıl yapılır?
• Köfte nasıl saklanır?

Cacıklı Arap Köftesi

Cacıklı arap köftesi yapmak için, tüm yemek tariflerinde yaptığımız gibi, öncelikli olarak malzeme listesini aktaracağız.

Cacıklı Arap Köftesi Nasıl Yapılır
Cacıklı Arap Köftesi

* 1 tane yumurta
* Yarım bardak un
* 2 bardak ince bulgur
* Karabiber
* Tuz
* Su
* Pul biber
* Kimyon
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* Sıvı yağ
* Sarımsak
* Yoğurt
* Yarım kilo ıspanak

Peki bu malzemelerle cacıklı arap köftesi nasıl yapılır? Bu sorunun yanıtını maddeler halinde verelim.

• İlk işiniz, derin bir karıştırma kabının içerisine aldığınız bulguru 1 bardak su ile ıslatmak. Ardından üzerini bir tepsi ile kapatın ve bulgurun yumuşayarak kabarması için 10 – 15 dakika bekleyin.

• Su ile kabaran bulgurun üzerine biber salçasını ve diğer baharatları ilave edin.

• Yumurtayı da ilave ettiğiniz malzemeleri, birbirlerine iyice karışmaları için güzelce yoğurun.

• Ununu da ilave edip, hamurun dağılmayacak kıvam almasını sağlayın. Bu arada eklemiş olduğunuz un az gelirse, daha fazlasını da ilave edebilirsiniz.

• Hazırlamış olduğunuz hamurdan bilye büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın ve bir tepsinin içerisinde bekletin. Köftelerin birbirlerine yapışmasını önlemek adına üzerlerine un serpin.

• Cacığı hazırlamaya sıra geldiğinde ise ilk olarak ıspanakları güzelce yıkayın ve saplarından ayırın.

• Kaynar suyun içerisine, yıkayıp temizlemiş olduğunuz ıspanakları atın.

• Ispanaklar yumuşadığında 5 dakika daha bekletin ve ardından suyunu süzün.

• Sarımsakları temizleyip havanda güzelce dövün. Sarımsakların dövülmesi, tadının yemeğe daha çok geçmesini sağlar. Bu nedenle doğramayın ya da sarımsak ezeceği ile ezmeyin.

• Ispanakları ince ince doğrayıp, sarımsakları yoğurt ile karıştırın ve ıspanakları da hazırladığınız sarımsaklı yoğurda ilave edin.

• Daha önce hazırlamış olduğunuz köfteleri kızgın yağın içerisinde kızartın.

• Kızarttığınız köfteleri, yağlarını süzerek servis tabağına alın. Üzerine de cacığı döküp karıştırın ve servis edin. İşte cacıklı Arap köftesini yapmak bu kadar kolay.

Gaziantep Mutfağı Hakkında Bilgi

Gaziantep mutfağı hakkında bilgi almak, cacıklı arap köftesi yapmak isteyen takipçilerimiz için iyi olabilir. Çünkü Gaziantep mutfağı, ülkemizin en iyi mutfakları arasında yer almakta ve hatta bazı yemekleri Dünya genelinde ün salmış bulunmaktadır.

Geçmişi yaklaşık 6.000 yıla dayanan ve bununla birlikte en az 20 medeniyete ev sahipliği yapmış şehirler arasında yer alan Gaziantep mutfağı oldukça gelişmiş ve lezzetlenmiştir.

İpek yolu üzerinde bulunması, çevresinde Adana, Şanlıurfa, Halep… gibi illerin yer alması ve Arabistan yarım arasına geçişin kolay olması dolayısı ile her kültürün yemek lezzetini almış olan Gaziantep mutfağı, İstiklal Harbi sırasında yaşanan kıtlık dolayısı ile de bulunan her şeyin yemeklere eklenmesine zemin hazırlamıştır. Bu nedenle sütü, meyve ve sebzeleri, eti… aynı tabakta görebilirsiniz.

Gaziantep mutfağı hakkında bilgi verirken Gaziantep yemekleri içerisinde, bölgede yetişen bütün tarım ürünlerini ve sade yağı bolca görebilireceğinizi de belirtmek isteriz.

Sarımsak kullanımını sıklıkla gerçekleştiren Gaziantep mutfağında lahmacunun içerisine dahi sarımsak konulmaktadır. Dolayısı ile Gaziantep’te yapılan lahmacun ile Türkiye’nin diğer bölgelerinde hazırlanan farklı lahmacun tarifleri birbirlerinden ayrılır.

Gaziantep Yemekleri Nelerdir?

Gaziantep yemekleri nelerdir? Gaziantep mutfağı hakkında bilgi verirken de belirttiğimiz gibi, Gaziantep yemeklerinin pek çoğu Türkiye’nin farklı illerinde farklı yapılmaktadır. Ancak bir baklavayı örnek verecek olursak: anavatanı Gaziantep olduğuna göre, en doğru hazırlanışın orada gerçekleştiğini de söylemeden geçmemeliyiz.

Peki Gaziantep yemekleri nelerdir? Ali nazik kebabı, Ayva kebabı, Baklava, lebeniye çorbası, mercimekli köfte, omaç, sini kebabı, borani, külbastı, soğan kebabı, künefe, katmer, taş kadayıf, mamul, yuvalama çorbası, cacıklı Arap köftesi…

Gaziantep yemekleri arasında bu isimlerden çok daha fazlası yer almakta olup, her birini saymaya ne yerimiz ne de zamanımız yetmeyecektir. İsterseniz Gaziantep yemeklerinden bazılarının tariflerini de burada sizlerle paylaşalım…

Yuvalama Çorbası

Yuvalama çorbası, Gaziantep yemekleri denilince akla gelen ilk isimlerden biridir.

Malzemeler

* 3 tane arpacık soğan
* 1 bardak nohut
* 500 gram kuzu incik
* 1 tatlı kaşığı tereyağı
* 5 bardak su

Üzeri İçin

* 1 tatlı kaşığı nane
* 1 çay kaşığı pul biber
* 2 yemek kaşığı tereyağı

Köfteler İçin

* 3 yemek kaşığı kırık pirinç
* 150 gram kıyma
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 yemek kaşığı köftelik bulgur
* 1 çay kaşığı karabiber

Yoğurtlu Sos İçin

* 5 yemek kaşığı süzme yoğurt
* 2.5 bardak su
* 1 çorba kaşığı un
* 1 tane yumurta

Yuvalama Çorbası Tarifi için ise şu adımları takip edebilirsiniz:

• İlk olarak köfteleri hazırlayarak başlayın. Bunun için pirinci sıcak suyun içerisinde 15 – 20 dakika bekletip süzün.

• Süzdüğünüz pirincin üzerine köftelik bulguru ekleyip karıştırın ve rondo ile karışımın toz haline gelmesini sağlayın.
Yuvalama Çorbası

• Toz haline gelen pirinç ve bulgur karışımının içerisine kıyma, tuz ve karabiberi ekleyip, malzemeleri birbirleri ile iyice karıştırmak adına yoğurun.

• Yapmış olduğunuz köfte harcından bezelye büyüklüğünde parçalar alarak köfte haline getirin ve buzdolabına koyarak en az yarım saat dinlenmesini sağlayın.

• Sonrasında yuvalama çorbasının yapımına geçebilirsiniz. Bunun için tereyağının içerisinde arpacık soğanlarını düdüklü tencerede kavurun.

• Eti ilave edip soğanlarla birlikte 5 dakika daha kavurun.

• Nohudu ve suyu ilave edip kaynamasını bekleyin ve ardından düdüklü tencerenin kapağını kapatıp düdüğün ötmesini bekleyin. Ardından ocağın altını kısarak yuvalama çorbasını 20 dakika pişirebilirsiniz.

• Soğanları tencerenin içerisinden çıkartıp, et suyunu bir yere süzün. Etleri didikleyin. Ardından nohutu, didiklenmiş etleri ve et suyunu yeniden karıştırın. Dolapta dinlenmekte olan köfteleri de bu karışımın içerisine ekleyip tencereyi yeniden ocağa alın.

• Bir başka yerde yoğurt, un ve yumurtayı iyice çırpın.

• Bu karışımın üzerine suyu yavaşça, çırparak ilave edin.

• Kaynamakta olan et suyundan alıp yoğurt sosuna ekleyerek ısısını ayarlayın.

• Pişmekte olan yuvalama çorbasının içerisine hazırlamış olduğunuz yoğurt sosunu yavaş bir şekilde ilave edin. Bu sırada çırpma teli kullanın ki yoğurt kesilmesin.

• Bir küçük kap içerisinde tereyağını yakıp, pul biber ve naneyi ekleyin. Bu karışımı da yuvalama çorbasının içerisine ilave ederek çorbanızı sıcak bir şekilde içebilirsiniz.

Mercimekli Köfte

Mercimekli köfte yapmak için de yine ilk işimiz malzeme listesini gözden geçirmek.

* 1 tane kuru soğan
* 1.5 bardak ince bulgur
* 1 bardak kırmızı mercimek
* 3 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 demet maydanoz
* 2 yemek kaşığı salça
* 1 demet taze soğan
* Tuz
* 3 bardak su
* Karabiber
* Pul biber
* Kimyon

Mercimekli Köfte Tarifi de maddeler halinde şu şekildedir.

• İlk olarak mercimekleri yıkayın ve ardından 3 bardak su ile birlikte, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Mercimekli Köfte

• Ocağı kapattıktan sonra bulguru da mercimeklerin üzerine ekleyin ve ardından tencerenin kapağını kapatıp bu şekilde yarım saat kadar dinlenmelerini sağlayın.

• Soğanları ince kıyıp, yağ ile birlikte, pembeleşinceye kadar bir tavanın içerisinde kavurun. Ardından salçayı da ilave edip 2 dakika daha karıştırın ve ocağın altını kapatın.

• Hazırlamış olduğunuz salçalı soğanı da bulgur ve mercimeğin içerisine ilave ederek, karışımın el yakmayacak bir sıcaklığa gelmesini bekleyin.

• Tuz ve baharatlarını da ilave ettiğiniz köfte harcını güzelce yoğurun.

• İnce bir şekilde kıydığınız maydanoz ve taze soğanları da köfte içerisine ilave edip yeniden yoğurarak her malzemenin bir diğeri ile özdeşleşmesini sağlayın.

• Mercimekli köfteyi yumurta büyüklüğünde parçalara ayırarak onlara köfte şeklini verin ve ister salata, ister marul ya da roka ile servis edin.

Cacıklı Arap köftesi gibi mercimekli köfte de Gaziantep yemeklerinin en beğenilenleri arasında yer almaktadır. Kim kendi yöresel yemeklerine alışkın olursa olsun, bu lezzetleri beğenmeyen neredeyse çıkmaz diyebiliriz. Dolayısı ile ne sevdiğini bilmediğiniz bir yemekli misafiriniz gelecekse mutlaka Gaziantep yemeklerinden yapmalısınız.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.