Sokak Sütü Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Sağlıklı Mı? Hangi Sütleri Günde Kaç Bardak İçmeliyiz?

Süte su katıldığı nasıl anlaşılır ya da süte su katıldığını nasıl anlarız şeklindeki sorular son dönemlerde MaviBoncuğum takipçisi tüketiciler tarafından sıklıkla soruluyor. Geçmişten günümüze kadar sokak sütü tabiri ile bilinen açık sütleri tüketiyorduk.

Ancak günümüzde marketlerde satılan günlük sütlerin tüketiminde artış söz konusu oldu. Bunun yanında, pastörize edilmiş sütler sıklıkla kullanılıyor. Dolayısı ile tüketiciler, artık kendilerine sunulanı kayıtsız şartsız kabul etmek durumunda değildir.

Seçme şansı çok. Dolayısı ile süte su katıldığı nasıl anlaşılır konusuna ilgi yoğun. İlerleyen bölümlerde sizleri süte su katıldığını anlamanın yolları konusuna yönelik bilgilendireceğiz. Bunun yanında, süt hakkında merak ettiğiniz pek çok sorunun yanıtlarına da buradan ulaşabileceksiniz.

Daha önce de süte yönelik farklı paylaşımlarımız olmuştu. Bu paylaşımlara da aşağıdaki başlıklara tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Süte su katmak
• Süte su katıldığını nasıl anlarız?
• Süte su karıştırıldığı nasıl anlaşılır?

Süte Su Katıldığı Nasıl Anlaşılır?

Süte su katıldığı nasıl anlaşılır? Elbette ki süte su katıldığını anlamanın yolları çok sayıdadır. Bu yöntemlerin en sağlıklısı ise laboratuar ortamında yapılan inceleme şeklinde belirtilebilir. Fakat biz, kendi imkanlarımızla da süte su katıldığını anlayabiliriz. Sonrasında tercihimizi sokak sütü ya da günlük sütten yana yapabiliriz. Peki süte su katıldığını anlamanın yolları nelerdir? Gelin maddeler halinde gözden geçirelim.

Süte Su Katıldığını Nasıl Anlarız?
Süte Su Katıldığı Nasıl Anlaşılır?

• Sokak sütünden yana tercih kullanan tüketiciler bilirler: Çiğ süt en az 15 dakika kaynatılmalıdır. Bu süre, sütün kaynaması itibari ile başlatılır. Ancak bazı sütlerin kaynaması oldukça uzun sürer. Bu durum süte su katıldığını anlamanın yollarından ilkidir.

• Süt ile ilgili çok sayıda atasözü olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunlara örnek vermek istersek: “Anamın ak sütü gibi helal” tabirini göz önünde bulundurabiliriz. Buradan sütün ak olduğu anlaşılır. En azından ak olması gerektiği… Ancak son dönemlerde alınan sokak sütlerinin renk olarak maviye döndüğü gözlenmektedir. İşte bu durumun nedeni, süte su katılmış olduğudur.

Süte su katıldığı nasıl anlaşılır sorusunun yanıtlarından bir diğeri ise toplu iğne ile yapılan süt deneyidir. Elbette süte batırdığınız toplu iğnenin steril, yani temiz olduğundan emin olarak işe başlamalısınız. Toplu iğnenin ucunu sütün içine batırın.

Ardından da iğneyi sütten çıkartıp yan tutun. Eğer ucunda süt damlaları varsa, almış olduğunuz süte su karıştırılmamış demektir. Ne mutlu size…

• Yapılan yoğurdun sulu olup olmadığına bakılarak da süte su katılıp katılmadığı anlaşılabilir. Yoğurt sulu oluyorsa, bu duruma, kullanılan süte su katılmış olmasının sebep olduğu düşünülür. Ancak bu yanlış bir bilgidir.

Ev yoğurdunun sulu olmasına, süte su katılmış olması nedendir elbette. Ancak yoğurdun mayalanması sırasında kullanılan sütün sıcaklığı ya da yoğurdun mayalanması için geçmesi gereken süre de yoğurdun sulu olması üzerinde etken olacak sebepler arasında yer almaktadır.

Sokak Sütü Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Sokak sütü alırken nelere dikkat etmeli? Ambalajsız olarak satılan ve kapımıza gelen sütçülerden temin ettiğimiz sokak sütleri hiç bir şekilde denetime tabii tutulmazlarr. Bununla birlikte, sütün sağılmasından sonra içerisinde saklanması gereken soğuk ortam da her zaman sağlanamaz; özellikle de yaz aylarında alınan sokak sütünün kesilmesinin en önemli nedeni budur.

Aslında sadece bununla kalsa, sokak sütünün sağlıklı olduğu düşünülebilir. Hatta sütçülerin bazıları, sattıkları sütün kesilmesinden yana bir memnuniyet de yaşarlar. Bu durumu, süte, dayanıklılık süresini uzatmak adına herhangi bir katkı maddesi eklememiş olduklarına bağlarlar.

Bu bilgi gerçekten de doğrudur. Sokak sütünün dayanıklılığını arttırmak için içerisine karbonat ya da soda atanlar bulunmaktadır. Bununla birlikte sokak sütüne su karıştırılır. Bunu sağlayarak sütün çoğalmasını amaçlayan sütçüler bulunmaktadır. Süte su katıldığı nasıl anlaşılır sorusunun yanıtlarını biraz önce vermiştik.

Süt içerisindeki yağı alıp, yerine su karıştıranlar da vardır ki bu durum hem sütün daha akışkan olmasına nedendir; hem de besin değerinin düşmesine sebep olur.

Sokak sütü alırken nelere dikkat etmeli? Hiç bir katkı maddesine sahip olmayan açık sokak sütü almak mümkün değil mi? Bunu yapabilmek için köylerde inekleri bulunan kişileri bulmak ve onların süt sağım saatlerini öğrenmek gerekir.

Özel aracınızla tam olarak süt sağım saatinde orada olabilir ve kendi götürmüş olduğunuz bidona, yeni sağılmış sütün konulmasını isteyebilir; süreci gözlerinizle takip edebilirsiniz. Ancak bu sütün, diğer sokak sütlerine göre daha pahalı olduğunu da bilmelisiniz; malum, su ile çoğaltılmıyor…

Sokak Sütü Sağlıklı Mı?

Sokak sütü sağlıklı mı? Süte su katıldığı nasıl anlaşılır ya da süte su katıldığını nasıl anlarız şeklindeki sorularınıza yanıt vermiş olduğumuzu düşünüyoruz. Ancak süte su karıştırılmamış olması, onun %100 sağlıklı olduğu anlamına gelmez.

Hatta köyden, yeni sağılan sütü almanız dahi onun sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Çünkü hayvandan insana geçen hastalıklar arasında yer alan tüberküloz ya da brusella, saf süt ile de rahatlıkla tüketicisine geçebilir.

Sokak Sütü Sağlıklı Mı?
Sokak Sütü Sağlıklı Mı?

Sokak sütlerinde ambalaj işlemi söz konusu olmadığı için herhangi bir denetimden de söz edilemez. Hayvanlara verilen antibiyotikler ya da vücutlarında bulunan zehirli maddelerin, tıpkı hastalıklar gibi insanlara geçme ihtimali söz konusudur.

Ancak her şey sadece bunlarla da sınırlı değildir. Sokak sütlerinin, sağılmaları sonrasında belirli bir derecedeki soğuk ortamda muhafaza edilmeleri gerekir. Bu durum genellikle sütçüler tarafından sağlanamaz. Dolayısı ile bakterilerin süt içerisinde üremesi de söz konusudur.

Tüm bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda, sokak sütü sağlıklı mı sorusuna sağlıklı olduğu yanıtını vermek yanlış olacaktır. Ancak süt 15 dakika kaynatılırsa, içerisinde bulunan mikroplar yok olur ve süt sağlıklı olur yanılgısına düşen tüketici sayısı da oldukça fazladır.

Sütün 15 dakika boyunca kaynaması ile içeriğindeki çok sayıda mikrobun öldüğü gerçeği doğrudur. Ancak hiç bir kimyasal içerik, kaynama sonrasında ölmeyecektir. Bununla birlikte, sütün içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller de 15 dakikalık kaynama süresinin sonunda yok olurlar. Dolayısı ile sağlıklı olduğu düşünülerek tüketilen sütler besin değerlerini kaybetmiş olurlar.

Tüm bu detayları düşündüğümüzde, sokak sütünün sağlıklı olup olmadığı detayının önemli olduğunu söyleyebiliriz. Hal böyle olunca da günlük süt ya da dayanıklı sütün, ambalajlı olarak marketlerden alınması tercih edilmelidir diyebiliriz.

Hangi Sütleri İçmeliyiz?

Hangi sütleri içmeliyiz? Biraz önce vermiş olduğumuz bilgilerde, sokak sütünün sağlıklı olmadığını anladık. Açık sütün zararları neler sorusunun yanıtlarına ulaşmış olduk. Süte su katıldığı nasıl anlaşılır sorusunun yanıtlarını ise zaten daha önce almıştık.

Peki sokak sütünün bu kadar çok dezavantajı varken hangi sütleri içmeliyiz? Pastörize edilmiş ya da ambalajlanmış günlük sütler de sokak sütlerinden yapılıyor sonuç itibari ile. Peki onlara nasıl güvenmeliyiz? Tam da bu noktada aklımıza ısıl işlem geliyor.

Aslında ineklerde salgılanan süt, salgılandığı an itibari ile çok sağlıklı olup, içeriğinde hiç bir zararlı madde bulundurmuyor. Ancak meme kanalına girdiği an itibari ile ve meme ucuna geldiğinde bakterilerle ve diğer zararlılarla karşılaşıyor.

Dolayısı ile artık onun sağlıklı olduğundan söz edilemiyor. İşte bu nedenle sütlerin ısıl işlemden geçerek, içeriğindeki tüm sağlıksız maddelerden arınması gerekiyor.

Hangi Sütleri İçmeliyiz
Hangi Sütleri İçmeliyiz

Fabrikalara alınan sütler, ısıl işlemin öncesinde laboratuar ortamında antibiyotik testlerine tabii tutuluyor. Bu testten geçemeyen sütlerin elenmesinin ardından ise kalan sütlere diğer testler yapılıyor. Ve ardından yasal olarak istenen kriterleri sağlayan sütler, soğuk zincir bozulmadan, süt işletmelerine gönderiliyor.

Bu noktada hem her süt kabul edilmemiş oluyor; hem de süte su katılıp katılmadığını düşünmeye gerek kalmıyor. Yani şunu söyleyebiliriz: Sağlıklı sütler fabrika ortamında ısıl işleme tabii tutularak mikroorganizma üretmesi önlenen, ardından da ambalajlanan sütler.

Dolayısı ile içilmesi önerilen sütlerdir. Tam da bu noktada, sağlıkçı ailelerin çocuklarına özellikle de cam şişe içerisinde satılan günlük sütleri tükettirdikleri söylenebilir. Doğru olan da budur.

Uzun ömürlü sütler ise dayanıklı sütler olarak da bilinir ve bu sütler 6 katmanlı ambalajlarda tutulduklarından dolayı 4 ay gibi uzun bir dayanıklılık süresine sahiptirler. Şöyle bir yanlış inanış vardır: Ambalaja giren ürünlerin uzun süre dayanmalarının sebebi, içerisine koruyucu katkı maddelerinin eklenmesidir.

Uzun ömürlü sütlerin içerisinde hiç bir katkı maddesi olmadığını da söyleyebiliriz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken tek detay ise şudur: Ambalajı açılana kadar 4 ay dayanan uzun ömürlü sütler, ambalajın açılmasının ardından mutlaka buzdolabında saklanmalı ve en fazla 3 gün içinde tüketilmelidir.

Hangi sütleri içmeniz gerektiğini düşünüyorsanız, son olarak net bir yanıt vermek istersek: ambalajlanmış günlük ya da uzun ömürlü sütleri rahatlıkla tüketebileceklerini söyleyebiliriz.

Günde Kaç Bardak Süt İçmeliyiz?

Günde kaç bardak süt içmeliyiz? Süte su katıldığı nasıl anlaşılır sorusuna yanıt bulduktan sonra, merak edilen diğer konu da bu sorunun yanıtıdır. Yaşı 1 – 4 arasında olan çocuklar, gebeler ve bebek emziren kadınların günde 2 bardak süt ve 1 porsiyon da süt ürünü tüketmesi gerekir ki bu süt ürünlerine peynir, yoğurt ya da kefir verilebilir.

Kefir yaparken dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmeniz halinde bağışıklık sistemini ciddi anlamda güçlendirebilirsiniz. Günde kaç bardak süt içmeliyiz diyen yetişkinler ise kemik sağlıklarını korumak adına yine günde en az 2 bardak süt içmelidirler.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.