Pompeiopolis Antik Kenti UNESCO Adayı

Pompeiopolis Antik Kenti, Mersin’de nereler gezilir diyen herhangi birinin uğraması gereken yerler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Peki Pompeiopolis Antik Kenti nerede, Pompeiopolis Antik Kenti tarihi gelişimi nasıl şekillenmiştir? Kısacası Pompeiopolis Antik Kenti hakkında bilgileri detayları ile ilerleyen bölümlerde sizlere anlatacağız.

Mersin’de nereler gezilir diyen yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla uğradığı Pompeiopolis Antik Kenti, Mersin’in Mezitli ilçesinin Viranşehir Mahallesi’nde bulunmaktadır. Tarihi 3.000 yıl kadar eskiye dayanan Pompeiopolis Antik Kenti pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olup, UNESCO listesine de girmeye adaydır. Bölgede hala kazı çalışmaları devam etmekte ve her seferinde yeni tarihi eserler bulunmaktadır.

Mezitli Belediyesi ve Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Pompeiopolis Antik Kenti’ne giden tarihi yo9lu güzelleştirmiş olup, sütunların bulunduğu caddeye ise 360 Metre yürüyüş, yay ve bisiklet yolu yapılmış, alana oturmak için yerler ilave edilmiştir. Aydınlatmanın da eşlik ettiği bu alan, sadece turistler için değil, bölge halkı için de özellikle yaz akşamları çok canlıdır. Mersin’de, “Hayat Mezitli’de akar” denir ve Mezitli’deki hayatın büyük çoğunluğu da burada akmaktadır.

Pompeiopolis Antik Kenti kazıları hala devam etmekte olup, kazılarda elde edilen sütunlar cadde üzerinde sergilenmektedir. Ayrıca burada sürekli olarak tabelalarla karşılaşabilirsiniz ve bu tabelalardan bölgeye dair bilgileri alabilirsiniz. Zaman zaman burada düzenlenen etkinliklere izleyicilerin dahil olması için tribün de yapılmış olup, bölgenin havası ciddi anlamda Mersin’i ziyarete gelenlere iyi bir enerji vermektedir.

Pompeiopolis Antik Kenti Hakkında Bilgi

Pompeiopolis Antik Kenti kazılarının çalışmaları 1999 yılında başlamış olup hala da devam etmektedir. Söz konusu kazılarda çok sayıda tarihi esere rastlanmıştır. Sütunlu caddede, Roma İmparatorluğuna ait imparatorların ve diğer üst düzey yöneticilerin büstlerine rastlayabilirsiniz. Tanrıların kralı Zeus, Adalet tanrıçası Nemesis, Sağlık tanrısı Asklepios, ve tanrıçası Hygeiea, Bereket tanrıçası Demeter, Şarap tanrısı Dionysos… Pompeiopolis Antik Kenti kazıları sırasında çıkartılan büstler arasında yer almaktadır.

Pompeiopolis Antik Kenti kazılarında höyükten çıkarılan tarihi eserler arasında ayrıca, ölünün öbür dünyada kullanması amacı ile hazırlanmış mezar hediyeleri, Bizans döneminde kullanılan tabaklar, kandiller, baskı mühürleri, kaseler… de yer almaktadır. 2500 yıl önceden kalan antik mezarlara da aynı kazılar sırasında ulaşılmıştır. Biraz önce sözünü etmiş olduğumuz, ölülerin öbür dünyada kullanmaları için kendilerine verilen hediyelere bu mezarlarda da rastlanmıştır; örnek vermek gerekirse: gözyaşı şişleri, mühürler ve sikkelerden söz edebiliriz.

Pompeiopolis Antik Kenti kazılarından elde edilen tarihi eserlerin Mersin Müzesi’nde sergilendiğini de belirtelim. Eğer onları görmek isterseniz Mersin Müzesi’ni de Mersin’de nereler gezilir sorunuzun yanıtları arasına eklemelisiniz.

Pompeiopolis Antik Kenti Tarihi

Rodos korsanlarının Kıbrıs’tan Anadolu’ya geçiş sırasında Milattan Önce 700’lü yıllarda Pompeiopolis Antik Kenti’ni kullandıkları düşünülmektedir. Önemli bir liman kenti olmakla birlikte, Milattan Önce 78 yılında Roma İmparatorluğu’nda Pompe’nin egemenliğine girmiştir. Soli – Pompeiopolis adını bunun sonrasında alan antik kent, öncesinde sadece Soli adı ile anılmakta idi. Kuzey ve Güney taraflarında iki tane kapısı bulunan Pompeiopolis Antik Kenti’nde bu kapılar arasında ortalama 200 adet sütun bulunmaktadır.

Anadolu’da devam etmekte olan Pers egemenliği, Büyük İskender dönemine kadar Pompeiopolis Antik Kenti’ni de etkisi altına almış ve özerkliğini sürdürmüştür ki bunun en önemli kanıtı, Milattan Önce 5. yüzyılda basılmış olan sikkedir. Seleukos yönetiminin Milattan Önce 1. yüzyılda zayıflaması ile birlikte ise antik kent için zor günler başlamıştır. Armenia kralı Tigranes şehri yağmalayıp, burada yaşayan insanları göç etmeye zorlamıştır.

Roma imparatoru Pompeius ise bu karmaşaya bir son vererek Milattan Önce 67 senesinde yeni reformlara imza atmış ve dağda bulunan korsanların kente yerleşmesini sağlamıştır. Bu durum kentin nüfusunu arttırınca isim değişikliği söz konusu olmuş ve Soli – Pompeiopolis olarak anılmıştır. Bunun sonrasında kentte yeniden eski hareketli hayata devam edilmiştir.

Hıristiyanlık döneminde ise kentin piskoposluk merkezi olarak kullanımı gerçekleştirilmiştir. 525 yılında yaşanan depremde büyük zararlar görmesinin sonrasında, 7. yüzyılda ise Arap akınlarına uğramıştır. 19. yüzyılda Pompeiopolis Antik Kenti’ni gören gezginler buradaki nekropolisten, tapınak, hamam ve tiyatrodan söz etmişlerdir.

Günümüze gelindiğinde, antik kentte bulunan sadece 33 sütun ayakta durmaktadır. Bunların 4 tanesi Batı yönünde, 29 tanesi ise Doğu yönündedir. Höyüğün çapı ise 300 metre; yüksekliği ise 22 metredir.

Pompeiopolis Antik Kenti Nerede?

Viranşehir Mahallesi, Viranşehir Caddesi, Mezitli ilçesi Mersin’de bulunan Pompeiopolis Antik Kenti’ne gitmek için Mersin’de çalışmakta olan otobüs ve dolmuş gibi ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz. Sözünü ettiğimiz yer Mersin’in dışında olmadığı için ulaşım oldukça rahattır.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.