Kleopatra Kapısı İle İlgili Bilgiler

Kleopatra Kapısı, Mersin’de nereler gezilir sorusunun yanıtları arasında yer alan ve Tarsus’un önemli tarihi yapılarından bir tanesidir. Kleopatra Kapısı hikayesi, Kleopatra Kapısı yol tarifi ve çok daha fazlasını ilerleyen bölümlerde bulabilirsiniz. Mersin’de nereler gezilir sorusuna Tarsus’ta çok fazla yanıt bulabilirsiniz. Kleopatra Kapısı da o yanıtlardan bir tanesi…

Tarsus’ta çok sayıda medeniyet yaşamıştır. Belki de bu nedenle Mersin’de nereler gezilir sorusuna Tarsus’tan çok sayıda yanıt gelmektedir. Hala da yeni yeni gezilecek yerlerin bulunması ve restore edilmesi durumu söz konusu olan Tarsus’ta şehre giriş için farklı kapılar yapılmış olup, bu kapılardan bir tanesi de denizden açılmaktadır. İşte denizden Tarsus’a açılan giriş kapısının adı Kleopatra Kapısı’dır.

Kleopatra Kapısı Hikayesi

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Tarsus, Roma İmparatorluğu zamanında Kleopatra ile sevgilisi Antonius’un buluşmasına da sahne olmuştur. Bu buluşma için Kleopatra’ya büyük bir karşılama töreni hazırlanmış ve onun bu sırada, adı verilen kapıdan geçerek Tarsus’a girişi sağlanmıştır.

Tarsus için önemli bir kültür parçası olan Kleopatra Kapısı’nın bu hale gelmeden önce Tarsus’un sağlam surlarından birinin parçası olduğu düşünülmektedir. Kapının hem yüksekliği; hem de derinliği ortalama 6 metredir. Mısır’lı İbrahim Paşa her ne kadar Tarsus’un surlarını yıkmış olsa da, Kleopatra Kapısı varlığını günümüze kadar sürdürmeyi başarmıştır. Surlar 1.835 yılında yıkılmış ve sonrasında yapılan restorasyon çalışmaları ile birlikte Kleopatra Kapısı bugünkü halini almıştır.

Evliya Çelebi bu kapıya İskele Kapısı demiş de olsa, Kleopatra’nın adı çok daha baskın olmuş ve bu nedenle adı Kleopatra Kapısı olarak kalmıştır. Kleopatra Mısır Kraliçesi ve o dönemde çok ünlü bir kadındır. Adını taşıyan kapı ise ihtişamı ile dönemin izlerini taşımaktadır.

7. Kleopatra, 9 dili birden konuşabilen, çok zeki, aslında Yunan kökenli ama Mısır doğumludur. Mısır’lıların sadece kendi içlerinden biri ile evlenmesi ve bu sayede güç kazanmaları dolayısı ile Sezar’la evlenmiş ve bu sayede gücüne güç katmış olan Kleopatra, Roma İmparatorluğu’nun ayrılması ile Antonius’un kendisine aşık olması dolayısıyla Tarsus’a gelmiş ve burada ondan da çocuk sahibi olmuştur. Tarsus’ta da bir taht savaşı yaşamıştır.

Yapılan savaşlarda Aktium yenilgisi yaşanınca Kleopatra’nın İskenderiye Sarayı’na kaçtığı söylenmektedir. Söylentilere göre burada zehir içerek intihar etmiştir. Antonius da onunla aynı yenilgiyi yaşayıp aynı sona maruz kalmıştır. Zaten Kleopatra’ya o kadar aşıktır ki, tacından çıkardığı zehirli çiçekle ikram ettiği şarabı bilerek içmeyi kabul etmiş, Kleopatra bu davranışı ile onu denerken, kraliçe de duruma engel olmuş ve Antonius’un hayatını kurtarmıştır.

Kleopatra Kapısı Yol Tarifi

Mersin’de nereler gezilir dediğiniz noktada Kleopatra Kapısı’na ulaşım için Şakirpaşa Havaalanı’ndan; Adana’dan hareket eden otobüslere binebilirsiniz. Buna ek olarak, Tarsus şehir merkezine Mersin’den de kalkan otobüs ve dolmuşlarla gittiğinizde, Kleopatra Kapısı’na giden dolmuşlara binerek tarihi kapıya ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.