Wilson Hastalığı Neden Olur Nasıl Önlenir Belirtileri Diyeti
Wilson hastalığı pek çok MaviBoncuğum takipçisi tarafından yeteri kadar tanınmıyor. Doğumda ortaya çıkan ancak vücuttaki Bakır seviyesi yükselinceye kadar belirti vermeyebilen bu hastalık hakkında bilgi sahibi olmak ister misiniz?
Aslına bakarsanız adını bilmediğimiz ya da başımıza gelmeden hakkında bilgi sahibi olmadığımız çok sayıda hastalık mevcut. Wilson hastalığı da bu hastalıklar arasında yer alıyor. Nedir, nasıl belirti verir? Önlenebilir mi? Tedavisi nasıl yapılır? Tüm yanıtları sizlerle paylaşacağız.;
Wilson Hastalığı
Wilson hastalığı, Bakır’ın, göz, karaciğer ve beyin dahil olmak üzere, çeşitli organlarda birikmesine neden olan genetik ama nadir görülen bir hastalıktır. Fazla bakır, biriktiği organlarda hasara neden olarak çeşitli semptomlar gündeme getirebilir.
Alkolün neden olduğu Hepatit B ,Hepatit C ve karaciğer sirozuna Wilson hastalığı da neden olabilir. Fakat bu hastalıklar sessiz ilerlerler. Semptomlar ortaya çıktığında genellikle ilerlemişlerdir. Hepatolentiküler dejenerasyon olarak da bilinir.
Tedavi edilmemesi halinde ciddi karaciğer problemlerine ve nörolojik sorunlara da neden olmaktadır.
Wilson hastalığı Neden Olur?
Wilson hastalığı neden olur? Bu hastalıkta belirli bir gen ya da 13. kromozomun çalışması söz konusu değildir. Bu genin adı ATP7B’dir. Karaciğer hücrelerinin fazla Bakırdan kurtulmasından sorumludur. Karaciğer hücreleri normal şartlarda fazla Bakırı safraya atar.
Bu işlemin işe yaramaması halinde ise fazla Bakır Karaciğerde birikir. Karaciğer hücreleri iseBakır depolama kapasitesini doldurduğunda kan dolaşımına karışan Bakır, başta beyin olmak üzere vücudun diğer organlarına birikir.
Wilson hastalığı neden olur sorusunun yanıtını basitleştirecek olursak, karaciğer hücrelerinden safraya atılamayan Bakırın vücudun diğer bölgelerine yayılmasıdurumunun bu soruna sebep oldupunu belirtebiliriz. Yani Wilson hastalığı her şeyin öncesinde karaciğer kaynaklıdır.
Wilson Hastalığı Belirtileri
Wilson hastalığı belirtileri, genetik kusur her ne kadar doğumda mevcut olsa da Bakırın zarar verecek seviyeye gelmesi ile ortaya çıkar. Bu durum genellikle 6 – 20 yaşları arasında; yaygın olarak da gençlik yıllarında göze çarpar.
Wilson hastalığı belirtileri maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir.
• Karın ağrısı, iştahsızlık ve yorgunluk
• Gmzün beyazının ve derinin sararması
• Göz renginin değişmesi
• Karın ve bacaklarda ödem oluşması
• Yutma, konuşma ve fiziksel koordinasyon bozukluğu
• Wilson hastalığı kendini kas sertliği ve kontrolsüz hareketler ile de belli eder.
Wilson Hastalığı Nasıl Önlenir?
Wilson hastalığı nasıl önlenir? Wilson hastalığı, tedavisi olmayan bir hastalıktır. Ancak genetik danışmanlık ile çocuklarınızda hastalık riski olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bunun için sağlık uzmanınız bir genetik test önerebilir.
Wilson hastalığı nasıl önlenir? Eğer sizde ya da aile geçmişinizde bu hastalık söz konusu ise kardeşlerinize de test yapılmalıdır. Bununla birlikte karaciğer ya da nörolojik olarak problem taşıyan uzak akrabalar da Wilson hastalığı açısından değerlendirilmelidir.
Wilson Hastalığı Diyeti
Wilson hastalığı diyeti vücuda Bakır alımını sınırlandırmak açısından yardımcı olabilir. Biraz önce Wilson hastalığı tedavisinin olmadığından bahsetmiştik. Ancak diyet şeklinizdeki değişikliklerle sorunu en aza indirgeyebilirsiniz.
Wilson hastalığı diyeti için uygulamanız gereken diyet değişikliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
• Mantar tüketiminizi sınırlandırın. Mümkünse mantar tüketmeyin.
• Fındık tüketiminizi sınırlandırın. Mümkünse hiç fındık tüketmeyin.
• Çikolata tüketiminizi sınırlandırın. Mümkünse hiç çikolata tüketmeyin.
• Tükettiğiniz içme suyunu Bakır açısından test edin. İçeriğinde Bakır bulundurmayan bir içme suyu tercih edin. Vücudunuzdaki Bakır seviyesi için doktorunuzla irtibatı kopartmayın ve sürekli buna yönelik testlerinizi yaptırın.
• Hepatit A ve Hepatit B aşısı yaptırarak karaciğer sağlığınız için doktorunuzla diyaloğu koparmayın.