Sonbahar Yorgunluğu İçin Ayça Kaya’dan Öneriler

Sonbahar yorgunluğu, bugünlerde pek çoğumuzun karşılaştığı bir sendrom. Sonbahar yorgunluğunun belirtileri var; bu belirtilerin sizin üzerinizde var olup olmadığını öncelikle bir düşünün: sabahları yataktan bir türlü kalkmak istemiyorsanız, akşamları, her zaman uyuduğunuz saatten daha erken uyumak istiyorsanız, gün içerisinde süper bir çalışma azmi ile çalışırken, bir anda çalışmaktan sıkılıyorsanız, sonbahar yorgunluğunun belirtileri sizde de var; siz de sonbahar yorgunluğu yaşıyorsunuz demektir.

<

Sonbahar yorgunluğunun belirtilerine baktığımızda, bizi gündelik yaşamdan ne kadar alıkoyduğunu anlamamız hiç de zor olmuyor. Bundan dolayı, sonbahar yorgunluğunun tedavisi hakkında bilgi sahibi olmamız; ve hayatın gerisinde kalmamamız gerekiyor. Bu nedenle, Ayça Kaya’nın sonbahar yorgunluğunun tedavisi hakkında önerilerini sizlerle paylaşmaya karar verdik.
Sonbahar yorgunluğunun tedavisinden önce, Ayça Kaya, insan vücudunun nasıl çalıştığını bilmemiz gerektiği kanısında. Ve insan vücudunu bir makineye benzetiyor. Ayça Kaya, sağlıklı beslenme ile, bu makineyi doğru çalıştırabileceğimizi belirtiyor. Besinleri alıyor; ve daha sonrasında da vücut yapıtaşı haline çeviriyor; Bu sırada ise serbest radikaller ortaya çıkıyor. Bu serbest radikaller, insan vücudunun pek çok sorundan olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Ve serbest radikallerin vücuttan atılması için antioksidanlara gereksinim duyuluyor. Antioksidanlar, Betakaroten, C vitamini, E vitamini, Selenyum, Omega-3 gibi vitamin ve mineraller ile yağları içeren besinler ile vücuda alınabiliyor. O halde, antioksidan etkisi olan vitamin, mineral, ve yağları içeren yiyecekleri iyi bilmek gerekiyor: turunçgiller, semizotu, ceviz, nar, kurubaklagiller, kivi, ananas, havuç… gibi yiyeceklerin içeriğinde bol miktarda antioksidan bulunmakta; ve serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.
Ayça Kaya, sonbahar yorgunluğu için insanların şeker ve şekerli yiyeceklerden faydalandıklarını belirtiyor; fakat bu yiyeceklerin kesinlikle kesin çözüm olmadığının da altını çiziyor. Şeker içeren yiyecekler, öncelikle insanların kendilerini çok iyi hissetmelerini sağlıyor; daha sonra da yorgunluklarının daha kötü bir hal almasına neden oluyor. Şeker, üzüm, bal, pekmez, ve daha içeriğinde şeker barındıran pek çok yiyecek, önce hızlı bir şekilde kan şekerini yükseltmekte; sonrasında ise, yine kan şekerini hızlı bir şekilde düşürmektedir. Bu durum yalancı enerji ile kendisini göstermektedir. Sonbahar yorgunluğu üzerinde kalıcı bir etkisi bulunmamaktadır.
Ayça Kaya, sonbahar yorgunluğu problemi nedeniyle enerji düşüklüğü problemi yaşayan kişilerin, şekerli yiyecekler yerine, daha az şekerli yiyecekler tüketmelerini önermektedir. Örnek vermek gerekirse, ekşi meyveler, bulgurlu yiyecekler, işlenmemiş un, kepekli yiyecekler… sonbahar yorgunluğu tedavisinde daha etkili olmaktadır. Örnek vermek istersek: ayva, turunçgiller, nar…
Ayça Kaya, sonbahar yorgunluğunun etkisini daha fazla arttıran yiyecekler arasında, çok yağlı yiyecekleri de sayıyor. Yemekleri pişirirken içlerinde çok fazla yağ bulunması, beyaz un ve yağın çok fazla kullanldığı kurabiye ve poğaça gibi yiyecekler, sonbahar yorgunluğu belirtilerini daha çok arttırmaktadır.
Ayça Kaya, yorgunluğun nedenleri arasında sadece beslenme yetersizliğini de saymıyor. Bir takım hastalıkların da yorgunluğun nedeni olarak kendisini gösterdiğini belirtiyor. Kansızlık, B12 vitamini eksikliği, hipoglisemi, tiroid bezlerinin az çalışması… kendilerini yorgunluk ile gösterebiliyor.
Ayça Kaya, bu mevsimlerde sık olarak karşılaşılan sonbahar yorgunluğunun belirtilerinin, kişilerde çok sık görülmesi durumunda, mutlaka doktorlarına başvurmaları gerektiğini belirtiyor. Yorgunluğun nedeni eğer tıbbi bir hastalık ise, bu hastalığın tedavisinin doktor tarafından yapılması gerektiğini söylüyor. Bunun sonrasında, kişi hala bir yorgunluk ile baş etmek durumunda kalıyorsa, bu durumda B12 ya da C vitamininden yardım almalı; ancak vitamin takviyesi alırken de doktorunun önerdiği ölçülerde almalı. Aksi takdirde vitaminlerin vücutta birikmeleri de söz konusu.
Ayça Kaya, son olarak, sonbahar yorgunluğunu üzerinden atmak isteyen kişilerin, sabah, güneş doğduktan sonra, erken saatlerde tempolu bir yürüyüş yapmalarını öneriyor. Bununla birlikte kişiler beslenmelerine de önem vermeli. Sonbahar yorgunluğunun arttığı bugünlerde, alkol kullanımı sıfırlanmalı; şekerli içeceklerden, kahveden ve çaydan uzak durulmalı. Akşam yemekleri çok ağır olmamalı, akşam yemekleri uyumadan en az üç saat önce yenilmeli. Sonbahar yorgunluğunun tedavisinde en önemli üç etken: egzersiz, uyku; ve sağlıklı beslenme…

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.