Sigarayı Bırakmak İçin Sigara Bırakma Yöntemleri; Ve Sigarayı Bıraktıktan Sonra

Bugüne kadar herkes, size, sigaranın zararlarından bahsetti. Biz de sigaranın faydalarını anlatacak değiliz; sigaranın faydaları arasında anlatılabilecek bir şey olmadığı gibi, sigaranın, parkinson hastası olan babaanneme, kahve ile birlikte, günde iki ya da üç tane önerildiğini hatırlıyorum; sebebi, sigaranın beyni uyarma etkisi idi yanlış bilgi olarak hatırlamıyorsam… Bu yazımızda sizlere, sigaranın zararlarından; sigara bırakma yöntemlerinden, sigara bırakma yollarından; sigarayı bırakmak için yapılması gerekenlerden… kısaca söz etmeye çalışacağız…

Sigaranın zararları arasında, öncelikle, sigaranın içeriğinde bulunan 200’den çok daha fazla sayıdaki zehiri hatırlatarak söz etmek istiyoruz. Sigaranın zararları vücudun her bölgesini tahrip etmekte; ve bundan dolayı da, sigaranın zararlarına bağlı erken yaştaki ölümler, yine sigaranın zararlarına bağlı ağrılı ölümlerle sonuçlanmaktadır. Bundan dolayı, sigarayı bırakmak için pek çok nedeniniz var: öncelikle kendi sağlığınız; sonrasında ise sevdikleriniz… İçinizi acıtmak istemeyiz evet, ama, sizin ölümünüz sırasında can çekişmeniz, ailenizin; ve sizi sevenlerin gözleri önünden hiç gitmeyecektir. Bunun yanında, son nefeslerinizi verirken çektiğiniz tüm acılar, size, sigara içerken aldığınız hazzı kesinlikle vermeyecektir. İşte buntan dolayı, sigarayı bırakmak için çok sayıda nedeniniz bulunmaktadır…
Sigara bağımlılığı nedir derseniz, sigara bağımlılığı aslında bir hastalıktır… İnsanın kendi kendine; hatta parayla satın aldığı bir hastalık… Sigara bağımlılığı, nikotinin bağımlılık yapıcı etkisinden kaynaklanmaktadır… Bununla birlikte şunu da unutmamak gerekir ki, sigara bağımlılığı da her hastalık gibi tedavisi mümkün bir hastalıktır. Sigara bağımlılığı tedavisinin olumlu sonuç verebilmesi için ise, en önemli unsur, kişinin sigarayı bırakma isteği, ve sigarayı bırakma iradesine sahip olabilmesidir… Sigarayı bırakma amaçlı, sigara bağımlılığı tedavisine başlandığında, maksimum iki ya da üç hafta içerisinde, nikotin yoksunluğu hissinin minimuma indiğini görürsünüz…
Sigara bırakma yöntemleri arasında, sigara bırakma yollarından, bilimsel olarak, sigarayı bırakmak için destek alacaksanız, öncelikle bir danışma hizmeti alırsınız; daha sonra ise genel sağlık durumunuz kontrol edilerek, ön değerlendirme ile, sigara bırakma yolları size anlatılır. Daha sonra ise, sigarayı bırakmak isteyerek sigara bağımlılığı tedavisine başvuranlara, sigaranın zararlarını gösteren bir Check-up gösterimi yapılır; ardından da karbonmonoksit ölçümü, sigara bırakma yolları arasında bilimsel yöntemleri seçen sigara bağımlılarına uygulanır. Sigara bağımlılığı tedavisinde bir sonraki aşama, uzman bir psikologtan, sigarayı bırakmak için psikoterapi ile yardım almaktır. Sigarayı bırakmak isteyenlere; fakat sigara bağımlılığı üst seviyede olup da, sigarayı bırakmakta zorlananlara davranış terapisi uygulanır. Sigarayı bırakma yöntemleri arasındaki bir diğer unsur ise, belirli zaman aralıklarında, sigarayı bırakmak isteyenlere, bireysel ve grup terapileri uygulamaktır. Sigarayı bırakma yöntemleri arasındaki bir diğer faktör ise, sigara bağımlılığı tedavisinin ikinci, dördüncü; ve altıncı haftalarında, sigara bağımlılığı tedavisine uyum kontrollerinin yapılmasıdır..
Sigara bağımlılığı tedavisinde, sigarayı bırakma yöntemleri arasında, tıbbi yöntemlerden de yararlanılabilir. Örneğin, sigarayı bırakma yolları arasında, reçeteli nikotin replasmanları yer almaktadır; nikotin bandı, burun spreyi, nikotin sakızı; ve nikotin kartuşu, sigarayı bırakma yöntemleri arasında yer alan tıbbi uygulamalardandır. Bunun yanında, Sigara bırakma yolları arasında nonnicotine reçeteli ilaçlardan da yararlanılmaktadır. Sigara bırakma yöntemleri arasında yer alan ilaç tedavisinden yararlanacak olan kişilerin, alacakları ilaçları kesinlikle reçeteli olarak almaları gerekmektedir. Sigara bağımlılığı tedavisindeki ilaçların, doktor kontrolünde kullanılması gerektiği de unutulmamalıdır…
Sigarayı bırakmak için, bazı kişiler, sigara bırakma yöntemlerini kendileri seçerler. Böyle durumlarda, sigara bağımlılığı tedavisinde olumsuz sonuç alınabileceğinin düşünüldüğü zamanlar bulunmaktadır; örneğin, kimi sigara bağımlıları, sigarayı bırakmak için sigarayı azaltmayı; ya da light sigara kullanmayı tercih edebilirler. Bu kişiler bir kaç gün sonrasında ise, sigarayı bırakma yollarından vazgeçip, yeniden sigaraya başlamaktadırlar… İşte böyle durumlar, artık sigarayı hiç bırakamayacağınızı size düşündürebilir… Bu gibi bir yanlış kanıya kapılmadan önce, sigara bırakma yöntemlerini denemek adına, bir uzman yardımı almanız gerektiğini unutmayın, kendi kendinize başaramıyorsanız, profesyonel yardım ile, sigara bağımlılığından; ve sigaranın zararlarından kurtulabilirsiniz…
Sigarayı bırakmak için sigara bırakma yöntemlerini başarı ile geçmiş olan kişilerin, hem fiziksel; hem de psikolojik sağlıklarında, sigarayı bıraktıktan sonra bir takım olumlu gelişmeler gözlemlenecektir. Sigarayı bıraktıktan sonra neler olur, ne gibi olumlu değişimlerle karşılaşırsınız, dilerseniz son olarak, sigarayı bıraktıktan sonra başınıza gelecek olumlu şeylere bakalım…
Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk yirmi dakika içerisinde, vücut ısısı, kan basıncı; ve nabız normale döner. Sigarayı bıraktıktan sonraki 24 saat içerisinde, vücuttaki karbonmonoksit gazının etkinliği azalmaya başlar. Sigarayı bıraktıktan sonraki iki haftanın sonunda, daha fazla enerji tüketimi gerçekleştirebilecek duruma gelirsiniz; üç ayın sonuna kadar ise maksimum seviyede enerji kullanımına başlarsınız. Sigarayı bıraktıktan sonraki ikinci hafta; ve bunun sonrasındaki üç ay içerisinde, var olan öksürüğünüz azalır; bir müddet sonra ise tamamen biter. Sigarayı bıraktıktan sonraki iki hafta içerisinde, balgam probleminden de yarı yarıya kurtulursunuz. Sigarayı bıraktıktan sonraki iki hafta içerisinde, daha rahat nefes alıp vermeye başladığınızı hissedersiniz. Sigarayı bıraktıktan sonraki iki hafta içerisinde daha iyi tat; ve koku alma duyularına sahip olduğunuzu farkedersiniz. Sigarayı bıraktıktan sonraki iki hafta içerisinde, bağışıklık sisteminizde kuvvetlenme meydana geldiğini görürsünüz.
Sigarayı bıraktıktan sonra ayrıca, daha güçlü; ve daha dayanıklı olduğunuzu düşünmeye başlarsınız. Dişlerinizdeki; ve parmaklarınızdaki sarı sigara lekelerinden kurtulursunuz. Sigarayı bıraktıktan sonra, kalp krizi riskiniz azalmaya başlar; ve bir senenin sonunda, kalp krizi geçirme riskiniz yarı yarıya düşer. Riski azalan bir diğer problem de bacaklarda görülen damar hastalıkları; ve beyin kanamasıdır. Kronik bronşit ve KOAH dahil akciğer hastalıklarına yakalanma riskiniz azalır; bir yıldan daha sonraki zamanlarda ise, akciğer fonksiyonlarınız düzenli çalışmaya başlar. Sigarayı bıraktıktan sonraki beş sene içerisinde, ağız kanseri, gırtlak kanseri, yemek borusu kanseri gibi hastalıklara yakalanma riskiniz yarı yarıya azalır. Sigarayı bıraktıktan sonraki on sene içerisinde ise, felç olma riskiniz, hiç sigara bağımlısı olmamış bir insan ile ayynı seviyeye düşer. Akciğer kanseri olma riskiniz de sigarayı bıraktıktan sonraki on sene içerisijnde azalır. Onbeş yıl sonrasında ise, kalp krizi; ve koroner damar hastalığı riskleri, hiç sigara içmemiş kişilerle aynı seviyede olur…

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.