Safranın Faydaları

İçeriğinde çok sayıda uçucu yağ ile birlikte, pek çok bileşeni barındıran safranın fiyatı da, zor yetişen; ve nadir bulunan bir bitki olmasından dolayı oldukça yüksektir. Safranbolu’ya gittiğinizde, her yerin safran koktuğuna şahit olabilirsiniz, safranlı kolonyalar, safranlı sabunlar, bu durumun önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Peki safran ne işe yarar? Safran neye iyi gelir? İşte safranın faydaları:

Safran Neye İyi Gelir?
Safran Ne İşe Yarar?

• Safranın faydaları arasında, antik çağlardan bu yana, ağrı kesici özelliği, sindirim sistemi sorunlarını giderme etkisi, ve yüksek tansiyonu düşürücü etkisinin bulunduğu… gibi detayların yer aldığı bilinmektedir.

• Tedavi edici özelliğinin bulunduğu bilinen safran, bu etkisini, yemeklere sarı rengini veren safranal, ve krosin isimli bileşiklerden almaktadır.

• Safranın faydaları arasında anti-kanser özelliğinden de söz edilmektedir… Göğüs, ve prostat kanserinde, kanser hücrelerinin çoğalmasını önleyen safran, lösemi hücrelerinin büyümesini engellemekte, akciğer kanserinde ise kanser hücrelerinin programlı şekilde ölmesini olanaklı hale getirmesi ile bilinmektedir.

• Safranın faydaları arasında iştah düzenleme özelliğinden de söz etmek gerekir. Sürekli yemek istediğiniz şeylerin önüne safran ile geçebilirsiniz. Bu sayede, kilo kontrolü adına da safrandan yararlanmanız mümkün olur.

• Safran, ruh halini iyileştirme etkisi ile de bilinmektedir. Bu özelliği dolayısı ile antidepresan olarak da kullanıldığı zamanlar olmuştur. Ki zaten, yazımızın başında da sözünü etmiş olduğumuz, safranlı sabunları kokladığınızda, içinizin ferahladığını hissedebilir, rahatlarsınız…

• Şeker hastaları da, safranın faydaları arasında yer alan iştahı kontrol etme özelliği dolayısı ile, şeker gereksinimlerini en aza indirgeyebilirler.

• Safranın faydaları arasında hafızayı güçlendirme; ve öğrenme hızını arttırma etkisinden de söz etmeden geçmemek gerekmektedir.

Safran Zararlı Mıdır?

Safranın zararları ile ilgili kesin bir bilgi elde edilmemiş olmakla birlikte, genel olarak güvenlidir. Ancak bazı olumsuzluklara da sebep olabilir; örneğin: baş dönmesi, ağız kuruluğu, anksiyete, bulantı, uyuşukluk, baş ağrısı, iştahta değişim… Safran alerjik reaksiyonları da bazı kişiler için gösterebilir iken, her şeyde olduğu gibi, yüksek doz kullanımda, zehirlenmelere kadar giden olumsuz sonuçları bulunabilmektedir.

Kanlı ishal, vücudun belli bölgelerinde sararma; ve uyuşmalar, kusma… gibi safranın zararlarına maruz kalabilmek adına gün içerisinde yüksek miktarda safranı ağız yolu ile almak gerekmektedir. Bu nedenle, safran kullanımında günlük 15 gramı geçmemeniz, ya da miktar konusunda doktorunuza başvurmanız önerilmektedir…

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.