Lanolin Nedir?

Lanolin nedir sorusunun yanıtını aktaracağımız ilerleyen bölümlerde sizlere, lanolin hakkında merak ettiğiniz tüm detaylardan söz edeceğizç Pek çok kişi lanolin nerelerde kullanılır, lanolin nasıl elde edilir sorularının yanıtlarını da öğrenmek istiyor. Ancak koyundan elde edilen bir yağ gibi basit bir tanımla lanolin nedir sorusu yanıtlandığında, pek çoğumuzun midesi bulanıyor. Aslında durum tam olarak mide bulandırıcı değil ki zaten kullandığımız kozmetik ürünlerin içerisinde lanolin sıklıkla kullanılıyor ve biz, içeriğinde lanolin bulunan kozmetik ürünleri dudaklarımıza, yüzümüze, ellerimize… sürebiliyoruz. O halde mide bulandırmadan önce, lanolini yakından tanıyalım.

Lanolin Nedir?

Koyun yününün içeriğinde bulunan yağların ayrıştırılması ile elde edilen bir çeşit yağ olan lanolin içeriğinde Klesteral esterleri, stearat, palmetat, aleat… yağ asitlerini bulundurur. Kendine has hafif bir kokusu bulunan lanolinin rengi hafif sarıdır. Çözünebilmesi için bazı maddelerin içerisine karışması gerekmektedir. Bu maddeler: sıcak susuz alkol, kloroform, eter ve petrol eteridir. Lanolinin çözülebilmesi için uygun sıcaklık değerleri aralığı 40 – 42 derecedir.

Lanolin nedir sorusunun yanıtını bu şekilde vermemizin sonrasında şunu da belirtmeden geçmemeliyiz ki: ışıktan zarar görmektedir. Uzun süre saklanması sonucu da okside ya da hidrolize olabilir. Lanolinin yapısı ve doğal içeriğine zarar veren bir diğer şey de havadır. Havadan da korunması gerekmektedir. Peki lanolini korumak için kullanılması gereken nedir derseniz, antioksidanların olduğundan söz edebiliriz. Tıpkı vücudumuzu serbest radikallerden korudukları gibi…

İki çeşit lanolin bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesinin rengi sarımsı, beyaza yakındır. Sulu lanolin olarak bilinen bu çeşide hidrate lanolin adı da verilmektedir. İçeriğinde ortalama %30 miktarında lanolin bulundurmaktadır ve kıvvamı yarı katıdır. Lanolinin genel olarak merhem kıvamında olduğunu belirtmeyi de unutmamalıyız. İçeriğinde %30 miktarında da su bulunduran hidrate lanolin, su içerisinde çözünmemektedir. Eter ve kloroform, hidrate lanolinin çözünmesi için gerekli maddelerdir.

Diğer lanolin çeşidi ise susuz lanolindir. Rengi sarımtraktır ve yarı katı kıvamdadır. Kendi miktarından iki kat daha fazla su ile karıştırılabilir; ancak bu susuz lanolinin suda çözünebileceği anlamını ifade etmemektedir. Su ile karıştırıldığında sudan ayrılmayan susuz lanolin, sıcak alkol içerisinde ve diğer organik çözücüler ile çözünebilmektedir.

Lanolin Nasıl Elde Edilir?

Lanolin nasıl elde edilir sorusunun yanıtını aslında lanolin nedir’i cevaplarken de vermiştik; ama özetle. koyun yününde bulunan yağların ayrıştırılması ile elde edilir demiştik. Daha geniş kapsamlı baktığımızda ise ilk olarak koyun yünü basit bir yıkama işleminden geçirilerek madeni tuzlarından ayrıştırılır. Ardından alkali çözeltisi veya sabunlu su ile yıkanır. Bu işlemin sonunda artık lanolin, koyun yününden ayrıştırılmıştır. Söz konusu sabunlu suyun içeriğinde 1/20 – 1/200 gibi çok az bir miktarda lanolin bulunmaktadır. Çok küçük tanecikler halinde olan lanolin, emülsiyon halinde, sabunlu suyun içerisinde ayrılmaktadır. Sonrasında santifrüj çöktürme; ya da farklı bir çöktürme metodu kullanılarak lanolin sabunlu suyun içerisinden alınır.

Özel toprak süzgeçlerden süzülerek arıtılan lanolinin, sonrasında da rengi açılır. Hidrojen Peroksit, Potasyum bikromat, Sülfat asiti, Klor gibi maddeler, renk açıcı olarak kullanılmaktadır.

Lanolin Nerelerde Kullanılır?

Hidrate; yani sulu lanolin, ticarette en çok kullanılan lanolin çeşididir. El kremi, kozmetik ürünler, merhemler, kıl dökücü kremler, traş kremleri, kollaidal gümüş kremi… gibi etkili merhemlerin içeriğinde lanolin sıklıkla kullanılır. Antiseptik etkisi bulunan lanolin cildi güzelleştirir, saçların kırılmasını önler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Yandex.Metrica Gizlilik Politikası