Lanolin Nasıl Elde Edilir?

Lanolin Nasıl Elde Edilir?

Lanolin nasıl elde edilir ve lanolin nedir sorusunun yanıtları son dönemlerde sıklıkla merak edilmektedir. Sivilceleri gidermek ve cilt problemlerini ortadan kaldırmak için merhem halinde kullanılan lanolin zararlarının var olup olmadığı da merak edilen bir diğer konu. Aslında sadece lanolin değil, pek çok şifalı bitki dönem dönem gündeme gelmekte; sonrasında herkes tarafından onunla ilgili bilgi edinildiğinde gündem konusu değişmektedir. Şimdilerde gündem lanolin olduğu için biz sizleri lanolin hakkında bilgilendireceğiz.

Lanolin Nedir?

Koyun ya da keçi yününden elde edilen bir madde olan lanolinin elde ediliş biçimi ise şu şekildedir: Keçi ya da koyunun yünü ilk olarak ön yıkama ile yıkanıp, içeriğinde bulunan madeni tuzlardan arındırılır. Sonrasında ise alkali çözelti ya da sabunlu su ile yıkanır. Bu işlemin amacı, lanolinin keçi ya da koyun yününden ayrıştırılmasıdır. Bir sabunlu suyun içeriğinde bulunan lanolin miktarı %0.5 – %5 aralığındadır. Emülsiyon halinde karışımın içerisinde bulunan lanolin zaten kendiliğinden, çok küçük tanecikler halinde karışımdan kendini ayırır. Ancak yine de bir yöntem kullanılarak lanolinin söz konusu karışım içerisinden alınması gerekir ki bu yöntemler arasında asitle çöktürme, santrifüj ya da Kalsiyum ve Magnezyum tuzları ile çöktürme… teknikleri kullanılmaktadır. Duruma göre herhangi biri tercih edilebilir.

Ardından özel toprak süzgeçlerden süzdürülen lanolin, daha sonra da Potasyumbikromat, sülfat asidi, hidrojen peroksit ve klor kullanımı gerçekleştirilerek renk ağartma işlemine tabi tutulur. Kısacası, lanolin nasıl elde edilir sorusunun yanıtı için uygulanan işlem aşamaları oldukça teferruatlıdır.

İki çeşit lanolin bulunmaktadır. Sarımsı beyaz renkteki lanolin, sulu lanolin olup, Hidrate lanolin adı ile bilinmektedir. Suda çözünme özelliği bulunmamakla birlikte, içeriğinde zaten %30 oranında su bulundurmaktadır. Bu lanolin çeşidinin çözünebilmesi için kloroform ya da eter kullanımı gerekmektedir.

Diğer lanolin çeşidi ise sarımsı renkte olup, susuz lanolindir ve yarı katı durumdadır. Suda çözünebilme özelliği vardır, ancak karışım içerisinde kendi ağırlığının iki misli ağırlığa sahip su ile yer alabilmektedir. Sonrasında sudan ayrılabilmesi söz konusu değildir. Sıcak alkol ve diğer organik çözücüler içerisinde çözünebildiğini de belirtmek gerekir.

Lanolin kullanımı ticari amaçlı olarak günümüzde yaygın olarak gerçekleştirilmekte olup, genellikle hidrate lanolin; yani sulu lanolinin kullanımı gerçekleştirilmektedir. En sık kullanım alanları: kozmetik, merhemler, el kremleri, tıraş kremleri, tüy dökücü kremler ve kolloidal gümüş merhemi gibi etkili kremlerdir.

İçeriğine lanolin eklenmiş olan ürünler içerisinde lanolinin saf halde bulunabilmesine ek olarak, domuz yağı ve vazelinin de lanoline ek kullanımının söz konusu olabileceğini belirtebiliriz. Türkiye genelinde kullanılan pek çok gıda ürünü ve kozmetik ürün içerisinde kullanılan lanolin hafif bir antiseptik etkiye sahiptir. Şampuanların içerisine karıştırıldığında saçların kırılmasını önleyen, cilt bakım ürünlerinin ve kozmetik malzemelerin içerisine eklendiğinde ise cildi nemlendiren ve güzelleştiren lanolin, bunun haricinde, bebek oyuncaklarında, gıdaların paketlenmesi sırasında… ve pek çok neden dolayısı ile sıklıkla kullanıldığı için, biz farkında olmasak da hayatımızda yer almaktadır.

Lanolin Zararları

Üretimi sırasında kimyasal maddelerle ayrıştırılan lanolin, bundan dolayı da alerjik etkilere sahip olabilmektedir. Tahriş edici olabilmesi ile birlikte, zaman zaman lanolin içeriğinde böcek ilacına rastlandığı da olmuştur. Bununla birlikte, kanserojen etkiye sahip olduğuna dair tespitler de yok değildir. Tüm bunları daha iyi anlayabilmek için, lanolin nasıl elde edilir sorusunun yanıtlarına bir kere daha göz atmak gerekebilir.

Yorum Yapmak İstermisin?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.