Keten Tohumu Nasıl Tüketilir?

Keten tohumu nasıl tüketilir sorusunun doğru yanıtlarını, keten tohumunun faydalarından yararlanmak adına onu kullananların bile doğru olarak her zaman bilemediğini söylersek şaşırmazsınız değil mi? Aslında sizlere daha önce de sitemiz içerisinde keten tohumu nasıl kullanılır sorusuna yanıtlar verdik. Fakat keten tohumunun faydaları, keten tohumunun zararları, keten tohumu nedir, keten tohumu nasıl tüketilir gibi sorulara daha detaylı yanıt vermek ve keten tohumunu bir kere daha masaya yatırmak istedik. İşte Omega-3 zengini değerli bitki hakkında bilgiler:

Keten Tohumu Nedir?

Çok eski çağlardan bu yana Mısır’da ve Orta Asya’da yetiştirilen ketenden elde edilen keten tohumunun faydaları da o dönemlerden dolayı bilinmektedir. İçeriğinde sadece Omega-3 yağ asitlerini değil, daha farklı sağlıklı yağları, liflerle birlikte antioksidanları da bulunduran keten tohumu, bu zengin içerikleri dolayısı ile fonksiyonel gıda olarak da bilinir. Hindistan’da kullanılan ayurvedik tıpta, çok eski zamanlardan bu yana kullanılan keten tohumu, aslında antik dönemlerden bu yana şifa kaynağı niteliği arz etmektedir.
Keten Tohumu Nedir?

Peki keten tohumu nedir? Fonksiyonel gıda olarak nitelendirdiğimiz keten tohumu, kullanan kişilerin günlük besin ihtiyaçlarını karşılamanın yanında, fizyolojik ve metabolik sağlıkları üzerinde de ekstra yararlara sahiptir. Sağlıklı yaşamın anahtarı olmasının yanında, hastalıklardan koruma etkisinin bulunduğu da bilinmelidir.

Mavi çiçekler açan ve sadece 1senelik ömrü olan keten bitkisinden elde edilen, yumurta şeklinde ve boyu 5 milimetre kadar olan keten tohumu lezzetli, yağlı, parlak ve kokusuzdur. Şekli yumurtaya benzetilebilir. Sıklıkla kendir tohumu ile karıştırılıyor olsa da aslında bu iki tohum arasında hiç bir benzerlik yoktur.

Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü, keten tohumunu kanser önleyici bitkiler arasında görmekte ve bundan dolayı üzerinde bitmek bilmeyen araştırmalar yapmaktadır. Ancak keten tohumu nasıl tüketilir sorusuna uygun olarak, kanserden koruyor diye bu bitkinin kullanımını bilinçsiz gerçekleştirmek de zaman zaman olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Şöyle ki keten tohumunun zararları arasında, meme kanseri üzerindeki olumsuz etkilerinden söz edilmektedir. İlerleyen bölümlerde bu bilgiyi sizlerle detaylı olarak paylaşacağız.

Peki bu denli faydalı olan ve fonksiyonel gıda tanımlamasına uyan keten tohumunun içeriğinde neler yer almaktadır? Enerji, protein, yağ, karbonhidrat, lif, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, folat, luetin, zeaksantin… Mineral bakımından çok zengin olduğunu gördüğünüz keten tohumunun vitaminler açısından eksik kaldığı yanılgısına ise düşmeyin: Keten tohumu, B vitamini açısından da oldukça zengindir.

Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?

Keten tohumu nasıl tüketilir sorusunun yanıtları pek çok kişi tarafından oldukça merak edilmektedir. Aktarlardan keten tohumunu öğütülmemiş halde satın alabilirken, keten tohumu yağı temini de gerçekleştirebilirsiniz. Keten tohumu tozu ve keten tohumu unu da bulabilmeniz mümkündür. Bununla birlikte, eczanelerde keten tohumu tabletleri ve keten tohumu kapsüllerine ulaşabilirsiniz.
Keten Tohumu Nasıl Tüketilir?

Keten tohumunun faydalarından haberdar olan insanlar, keten tohumunu, kalp sağlığını korumak, kolesterol ve diyabeti kontrol altına almak, kabızlık sorununu önlemek ve gidermek, kanserden korunmak… gibi pek çok sağlık katkısı dolayısı ile kullanmaktadırlar.

Genel olarak keten tohumunun içeriğine bakıldığında, bitkinin pek çok tıbbi hastalığın riskini azaltmak ve onlardan korunmak adına kullanıldığı söylenebilir. Ancak bunların tamamının doğru olduğuna dair geçerli, kanıtlanmış araştırmalar henüz ya bulunmamakta ya da yetersiz kalmaktadır.

Keten tohumu nasıl tüketilir sorusuna yanıt verirken, onu çiğ ya da olgunlaşmamış şekli ile tüketmemeniz gerektiği konusunda sizleri uyarmalıyız. Bu şekilde tüketilen keten tohumunun içeriğinde vücut için istenmeyen toksin maddeler bulunabilir. Ancak pişmiş şekilde kullanmak da keten tohumunu yemeklerin içerisine eklemek anlamına gelmez. Biraz sonra sizlere, keten tohumu nasıl tüketilir sorusu için alternatif yanıtlar sunacağız. Fakat öncelikle şunu belirtmek isteriz: keten tohumunu tüketeceğiniz, tüketmeye hazırlayacağınız an öğütmelisiniz. Aksi halde açığa çıkan Omega-3 yağ asitleri havaya karışacak ve yok olarak o etkisinden yararlanmanızı engelleyecektir.

Peki keten tohumu nasıl tüketilir? Keten tohumunun salata ya da smoothie içerisine veya yoğurda karıştırarak, hem güzel bir lezzet elde edebilir; hem de sağlıklı şekilde tüketmiş olursunuz. Bununla birlikte kahvaltılık gevrekler içerisine ekleyerek de kullanım gerçekleştirebilirsiniz.

Keten Tohumu Nasıl Saklanmalı?

Keten tohumunun faydalarından doğru şekilde yararlanmak için,keten tohumu nasıl tüketilir sorusu kadar önemli olan bir diğer soru da keten tohumu nasıl saklanmalı şeklinde olandır. Çok çabuk oksitlenen ve içeriğindeki besin değerini kaybeden keten tohumu az miktarda alınıp, tüketildiğinde yeniden temin edilmelidir. Bu noktada alınan yerin de doğru saklama koşullarına uyduğundan emin olmak gerekir.

Keten tohumunun doğru saklanması için, koyu renk bir cam kavanoza konulması ve ışık görmeden buzdolabına konulması gerekmektedir. Kullanım öncesinde öğütülmeli ve ardından hemen tüketilmelidir ki zaten bu bilgiyi sizlere biraz önce de aktarmıştık. Peki bu kadar ince detaylara sahip olan keten tohumunun faydaları nelerdir? Hemen sizlere bundan da söz edelim.

Keten Tohumunun Faydaları

Keten tohumu nasıl tüketilir sorusunun doğru yanıtları uygulanırsa, keten tohumunun faydalarından yüksek ölçüde yararlanılır. Peki bu faydalar arasında nelerden söz edebiliriz?
Keten Tohumunun Faydaları

■ Keten tohumu her şeyin öncesinde Lignan içerikli bir besin maddesine yüksek oranda sahiptir. Bu madde bitkinin antioksidan etkiye sahip olmasını sağlar. Antioksidanlar ise vücuttan serbest radikalleri atarlar. Serbest radikaller çevresel faktörlere bağlı olarak gelişebilecekleri gibi, vücudun doğal sürecinde de ortaya çıkabilir ve vücutta yüksek oranda bulunmaları ise oksidatif stres adı verilen hücre hasarlarına, dolayısı ile de hastalıklara neden olur. Keten tohumunun faydaları arasında, serbest radikallerin vücuttan atılması,dolayısı ile hastalıkların önlenmesi ilk sırada yer almaktadır.

■ Keten tohumunun faydaları arasında yer alan bir diğer detay da, kanseri önleme, kanserli hücrelerin büyümesini engelleme etkisidir. Bu etki ilk olarak Omega-3 yağ asitleri dolayısı ile sağlanır. Ancak biraz önce değinmiş olduğumuz Lignan isimli antioksidan da vücudun yeni kan damarları oluşturmasını önler ve dolayısı ile tümörlerin büyümesinin önüne geçer. Bu bağlamda yapılan çalışmalarda, düzenli olarak keten tohumu tüketen kadınların daha az sıklıkta meme kanseri ile karşılaştıkları görülmüştür.

■ Bilindiği gibi kolesterolün kalp sağlığı ve damarlar üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Keten tohumunun faydaları arasında ise bağırsaklar tarafından kötü kolesterolün emilimini azaltma etkisinden söz etmek gerekir. Böylece kalp ve damar sağlığı korunmuş olur. Zaten kalp sağlığının korunması adına lif ve Omega-3 tüketilmesi sonucunun elde edildiği araştırmalar bulunmaktadır ve keten tohumu bu maddelerin tamamını da yüksek oranda içermektedir.

■ Keten tohumunun faydaları arasında romatoid artrit problemlerinin giderilmesinden, eklem ağrılarının ve sertliklerinin önlenmesi gibi etkilerden de söz etmek gerekir. Bu noktada elde, sonucu sayılarla gösterilen araştırmalar bulunmasa da kuvvetli veriler yer almaktadır. Buna göre günde bir yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu, 1.300 – 3.000 mg aralığında bir tane keten tohumu kapsülü ya da 1 – 3 yemek kaşığı arasında keten tohumu yağı tüketebilirsiniz.

Keten Tohumu Ne İşe Yarar?

■ Keten tohumunun faydalarından bir diğeri de diyabet gibi kronik hastalıkların giderilmesine yönelik etkidir. Bunun için düzenli olarak keten tohumu nasıl tüketilir sorusunun yanıtlarına uygun tüketimlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Genel olarak diyabet ile ilgili yapılan çalışmalarda bazı araştırmalar sonuç elde edilmiş; bazılarından ise edilememiştir. Bu nedenle net bir veri sunulamasa da keten tohumu tüketiminin gerçekleştirilmesinin herhangi bir olumsuz etkisi bulunmadığı düşünülmeli ve diğer hastalıklarla birlikte diyabetten korunmak adına tercih edilmelidir.

■ Keten tohumunun faydalarından bir diğeri de kabızlığı önleme etkisidir. Bu etki, onun suda çözünmeyen, bağırsaklarda kalan ve suyu emen iyi bir lif kaynağı olmasından kaynaklanmaktadır. Abartmamak kaydı ile akşamları yatmadan önce tüketilen 1 tatlı kaşığı keten tohumu sayesinde, sabah saatlerinde (olması gerektiği gibi) tuvalete çıkmak kolaylaşacaktır. Ancak keten tohumunun da keten tohumu yağının da fazla tüketilmesinin ishale sebep olabileceği unutulmamalıdır.

■ Fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, radyasyona maruz kalan farelere hemen sonrasında keten tohumu verilmiş ve radyasyonun etkilerinin giderildiği gözlemlenmiştir. Buna göre bir çalışma henüz insanlar üzerinde yapılmış olmasa da olumlu sonuçlar alınacağı düşünülmektedir. Dolayısı ile radyasyon alımı sonrası, akciğer problemlerinin giderilmesi için keten tohumu kullanımına başvurulabilir.

■ Keten tohumunun faydalarının iltihap ve astım problemlerine karşı da etkili olduğu, henüz bu konularla ilgili araştırmalar yapılmamış olsa da düşünülmektedir.

Keten Tohumunun Zararları

Sizlere keten tohumu nasıl tüketilir sorusunun yanıtlarını vermeye başladığımız andan itibaren bu detaylardan da söz etmeye çalışıyoruz. Kesinlikle keten tohumunun faydaları çok fazladır. Ancak unutulmamalıdır ki keten tohumunun zararları da bulunabilir. Özellikle bu sorunlardan bir ya da bir kaçı sizde bulunuyorsa,keten tohumu kullanımı gerçekleştirmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız: Keten tohumu alerjisi, gebelik ya da emzirme, hormona duyarlı rahim ya da meme kanseri, kolesterol düşürücü ilaç kullanımı, steroid olmayan antienflamatuvar ilaç kullanımı, kan sulandırıcı ilaç kullanımı…

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.