Karnabahar Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Karnabahar hangi hastalıklara iyi gelir? Bu soru, içerisinde bulunduğumuz mevsimde bolca karnabahar tüketiliyor olması dolayısı ile sık olarak sorulmaktadır. İlerleyen bölümlerde sizlere karnabaharın faydalarından ve karnabaharın zararlarından detaylı olarak söz edeceğiz. Aslında bildiğimiz gibi, şifalı bitkiler, tıpkı isimleri gibi sağlık açısından oldukça şifalıdırlar. Kimsenin karnabaharın faydası var mı dediğini duymazsınız. Ancak karnabahar hangi hastalıklara iyi gelir sorusuna yanıt aranır. Zaten pazar tezgahlarında bol bol bulunan karnabahar tüketilince, nelere iyi geldiği öğrenilmeye çalışılır. O halde ilk olarak karnabahar nedir sorusuna yanıt verip, bu değerli bitkiyi detaylı olarak tanıyalım ve sonrasında karnabaharın faydalarından söz etmeye başlayalım.

Karnabahar Nedir?

C ve K vitamini bakımından oldukça zengin olan karnabaharın besin değerine baktığımızda, içeriğinde daha pek çok vitamin ve mineral barındırdığını görebiliriz. Böylece pazar tezgahından mutfağa gelen ve ardından da sevilerek tüketilen karnabaharın faydaları arasında kalp sağlığından cilt ve saç sağlığına kadar pek çok şeyden söz edilir. İlerleyen bölümlerde sizlere, karnabahar hangi hastalıklara iyi gelir sorusunun yanıtlarını detaylı olarak vereceğiz. Ancak isterseniz öncesinde bu değerli bitkiyi yakından tanıyalım.
Karnabahar Nedir?

Ana vatanı Akdeniz bölgesi olsa da Türkiye’de en çok Ege ve sonrasında da Marmara bölgesinde yetişen karnabahar turpgiller familyasında yer almaktadır. Buna göre brokoli, lahana, kara lahana gibi bitkilerle benzerlikler gösterdiğini söyleyebiliriz. Erli beyaz tanecikleri bulunan karnabaharın bu tanecikleri yenir. Karnabaharın faydaları araştırılarak ortaya çıkan etkiler görüldükçe, dünya genelinde üretim ve tüketiminde artışlar göze çarpmaktadır.

Karnabahar hangi hastalıklara iyi gelir sorusunun yanıtları aslında içeriğinde bulunan besinlere bağlıdır. Bu noktada ilk olarak kalorisinin düşük olduğunu belirtmek isteriz. 100 gram karnabahar sadece 25 kalori içerir. Ancak kızartmasını yapmanız halinde elbette ki bu kalori değeri artacaktır. Yemeklerinizi, besinlerin kalori değerlerinin düşüklüğü kadar, doğru pişirme yöntemleri kullanarak da pişirmeye özen göstermelisiniz.

C ve K vitamini açısından zengin olduğunu belirttiğimiz karnabaharın içeriğinde folik asit, potasyum ve lif de bol olarak yer almaktadır. Folik asidi özellikle gebelik dönemindeki kadınların, bebeklerinin sağlıklı gelişimi açısından bol miktarda tüketmeleri gerektiği önerisinde bulunmadan da geçmeyelim.

Karnabaharın Faydaları

■ Karnabahar hangi hastalıklara iyi gelir sorusunun yanıtlarından söz ederken ilk olarak, içeriğinde bulunan lif dolayısı ile kolesterolü düşürdüğünden söz edelim. Bu sayede karnabaharın faydaları arasında yer alan kalp sağlığını ciddi anlamda koruma etkisi bulunmaktadır diyebiliriz.
Karnabahar Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

■ Bağışıklık sistemini, içeriğinde yüksek oranda bulundurduğu C vitamini dolayısı ile güçlendiren karnabahar hangi hastalıklara gelir sorusuna yanıt olarak, aslında karnabaharın pek çok hastalıktan koruduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

■ Biraz önce de belirttiğimiz gibi içeriğinde yoğun olarak folik asit bulunduran karnabaharın faydaları arasında, anne karnında bulunan bebeğin gelişimine olan etkilerinden de söz etmeden geçmemeliyiz. Pek çok kadın, planlı bir gebelik için, bunun öncesinde folik asit kullanımı gerçekleştirmeye başlar. Tabletler şeklinde satılan folik asitlerin 90 gün boyunca alınması gerekir. Gebeliğin başlamasının sonrasında ise 3 ay kullanımı yeniden gerçekleştirilir. Tam da bu noktada devreye giren karnabahar, dünyaya gelmeye hazırlanan bebeklere dahi fayda sağlamaktadır.

■ Kalsiyum bakımından zengin bir içeriğe sahip olan karnabaharın faydaları arasında kemik sağlığını koruma etkisinden de söz etmek gerekir. Kadınların, özellikle menopoz döneminden sonra gelişmeye başlayan kemik erimesi problemleri, karnabahar tüketimi ile azaltılabilir. Kemik erimesi sadece kadınların değil, ileri yaştaki herkesin problemidir. Dolayısı ile karnabahar hangi hastalıklara iyi gelir sorusunun yanıtları arasında mutlaka kemik erimesinden söz etmek gerekir. Kalsiyum aynı zamanda sağlıklı diş oluşumu üzerinde de etkilidir.

■ Karnabaharın faydaları arasında, göz sağlığına iyi gelen etkilerinden de söz etmek gerekir.

■ Çinko içeriği dolayısı ile karnabahar, yaraların çabuk iyileşmesini kolaylaştırır.

Karnabaharın Faydaları Nelerdir?

Karnabaharın faydaları nelerdir sorusunun yanıtları arasında, yeni hücre yapımına destek olan etkisinden de söz etmek gerekir.

■ İçeriğinde bulundurduğu Sodyum dolayısı ile karnabahar, vücuttaki sıvıların dengelenmesini sağlar.

■ Manganez içeriği ile vücutta yeni enzimlerin oluşması ve bunlarla birlikte var olan enzimlerin sağlıklı çalışmalarını olanaklı hale getirir.

■ Göğüs kanseri, akciğer ve mesane kanseri gibi bazı kanser türlerine yakalanma riski, karnabahar tüketimi ile azaltılabilir.

■ Karnabaharın kalorisinin düşük olduğunu daha önce de belirtmiş; ama kızartırsanız kalori değerinin yükseleceğinden bahsetmiştik. Bu durum tüm yiyecekler için geçerli olup, karnabaharın faydaları arasında, zayıflamaya yardımcı etkisi de yer almaktadır ve bunu düşük kalori değerine borçludur.

■ İçeriğindeki kalsiyum dolayısı ile kemik sağlığını koruduğunu belirtmiş olduğumuz karnabahar, K vitamini dolayısı ile iskelet sağlığını da koruma özelliği göstermektedir.

Karnabaharın cilde faydası ve saça faydalarının bulunduğunu da belirtmeden geçmemeliyiz.

■ Toksinlerin vücuttan atılmalarını kolaylaştırır

■ Sağlıklı bir sinir sistemi için çalışır

■ Karnabahar hangi hastalıklara iyi gelir sorusunun yanıtları arasında ülser ve kabızlıktan da söz etmek gerekir. Bu gibi sorunlarınız varsa karnabahar tüketmeyi deneyebilirsiniz.

■ B vitamini içeriğine sahip olması dolayısı ile güçlü bir hafızayı destekler.

■ Kolin içeriği dolayısı ile sağlıklı beyin için çalışır.

■ Ülseratif kolit, iltihaplı bağırsak hastalıkları ve eklem iltihaplarının oluşma riski karnabahar tüketimi ile azaltılır.

Karnabaharın Cilde Faydaları

İnternet üzerinde son dönemlerde en çok sorulan sorulardan bir tanesi: karnabahar suyu yüze sürülürmü şeklindedir. Karnabaharın cilde faydalarından yararlanmak, pürüzsüz ve sivilcesiz bir cilde sahip olmak ve bununla birlikte hücre yenileme özelliğinden faydalanarak kırışıklıkları ve yaşlanmayı önlemek adına, elbette ki karnabahar suyu yüze tonik olarak sürülebilir ve bu şekilde karnabaharın cilde faydalarından rahatlıkla yararlanılabilir.
Karnabaharın Cilde Faydaları

Peki karnabahar suyu nasıl hazırlanır? Karnabahar suyunu hazırlamak için yapmanız gereken şey: bir adet karnabaharı yaprakları ile birlikte kaynatmaktan ibarettir. Ardından elde ettiğiniz suyu, içerisine bir kaç damla limon suyu karıştırarak cildinize tonik olarak uygulayabileceğiniz gibi, isterseniz bu sudan sabah – akşam birer bardak içebilirsiniz de…

Karnabaharın Saça Faydaları

Karnabaharın saça faydalarından da, biraz önce karnabaharın cilde faydalarından yararlanmak için hazırlamış olduğunuz karnabahar suyunu tüketerek yararlanabilirsiniz. Aynı suyu saçlarınıza friksiyon yöntemi ile uygulamak sureti ile de karnabaharın saça faydalarından yararlanmanız söz konusudur. Peki nedir karnabaharın saça faydaları?

İlk sırada: dökülen saçların yerine yenilerinin çıkmasından söz etmemiz gerekir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller dolayısı ile saç sağlığını koruyan karnabaharın faydaları arasında kafa derisindeki oluşan problemlerin giderilmesinden de söz etmeden geçmemeliyiz.

Karnabaharın Zararları

■ Her şeyin azının karar, çoğunun zarar olması durumu karnabahar için de söz konusudur. Fazla tüketilmesi halinde şişkinlik ve gaz sorununa neden olabilir.

■ Karnabaharı doğru pişirme yöntemlerini bilmek gerekir. Bu bitkiyi alüminyum ya da demir bir kap içerisinde pişirmeniz demek, onun tüm besin değerlerini kaybetmesine neden olmanız anlamına gelebilir.

■ Karnabaharın fazla tüketilmesi, içeriğinde bulunan pürin maddesinin vücutta birikmesine sebep olur. Bu maddenin fazlalığı ürik asit sebebidir. Dolayısı ile böbrek taşı ve gut hastalığına sebebiyet verebilir.

■ Karnabaharın zararları arasında, aşırı tüketilmesi halinde, tiroit hormonu düşüklüğüne neden olabilecek etkisinden de söz etmek gerekir.

■ Karnabaharın zararlarından bir diğer de kanın pıhtılaşmasına yöneliktir. K vitamini, kanın pıhtılaşmasını olanaklı hale getirirken, bu vitamin karnabahar içeriğinde de yoğun olarak bulunmaktadır. Dolayısı ile çok fazla tüketilen karnabahar, kan üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

■ Karnabahar hangi hastalıklara iyi gelir sorusunun yanıtlarına ulaşmak adına tüketilen yüksek orandaki karnabahar, hassas ciltli kişilerde cilt alerjilerine sebep olabilir.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.