Yılan Sokmasında Ne Yapılır? Yılan Sokmasına Ne İyi Gelir?

Yılan sokmasında ne yapılır? Bu konu aslında o anda araştırılması gereken sağlık konuları arasında yer almasının da haricinde bir genel kültür konusu olarak herkes tarafından bilinmektedir. Çünkü mevsimin yaz olması, yılanların dışarıda olmaları sonucunu doğurmasının yanında pek çok şehir artık dağlara doğru kaymış durumdadır.

Aslında bu da yılanların yaşam alanına girildiği anlamına gelir. Sonrasında, şehir içinde yılan gördüğünü söyleyen kişilerle karşılaşırsınız. Ancak aslında şehir dağlık ve ormanlık alanlara göre taşmıştır. Yılanlar da aslında çok iyi bildikleri yerlerde yabancılık çekerler. İşte bu nedenle yılan sokması da sık karşılaşılan bir durumdur.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada 3 yaşlarında bir çocuğu yılan soktuğu; çocuğun da can havliyle yılanı ısırdığı bilgisi ile karşılaştık. Çocuğun sağlık durumu iyi olmasına karşın yılan ölmüştü… Ancak her zaman o küçük çocuk kadar şanslı olmayabiliriz. Yılan zehri herkes tarafından malum etkilere neden olmaktadır.

Bu gibi nedenlerle yılan sokmasında ne yapılır sorusunun yanıtlarını aklımızda tutmalı ve bu gibi bir sorunla karşılaştığımızda hemen bilgilerimizi kullanmalıyız. MaviBoncuğum içerisinde, her an ihtiyaç duyabileceğiniz farklı sağlık bilgilerine de erişim sağlayabilirsiniz.

Yılan Sokmasında Ne Yapılır?

Yılan sokmasında ne yapılır? Yılan zehiri, yüksek etkiye sahip olmakla birlikte, çabuk etki gösteren zehir türleri arasında yer almaktadır. Bir yılanın zehirli olup olmadığını anlamak için yılana iyi bakmak gerekmekir. Zehirli yılanların dişleri çatallaşmıştır. Dilleri uzun ve kıvrıktır. Başları ise büyük ve üç köşelidir.

Yılan Sokmasına Ne İyi Gelir
Yılan Sokmasında Ne Yapılır

Yılan sokması durumlarında, zehirli yılanların dişlerinin dibinde bulunan bezden zehir salgılanır. Ve dişleri aracılığı ile bu zehri aktarırlar. Yılan sokmasının gerçekleştiği bölgede şişlik, kızarıklık ve ağrı durumları oluşmaktadır. Yılanın soktuğu kişide, yılanın türüne göre belirtiler görülür.

Genellikle nefes alamama, uyku hali, kısmi felç, titreme, ağrı… gibi belirtilerle karşılaşılır. Bu aşamada yılan sokmasında ne yapılır sorusunun yanıtı için araştırmalar yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak eğer yılanın soktuğu kişi değilseniz… Aksi halde bu belirtiler sizde var iken araştırma yapmaya yeterince gücü kendinizde bulamayabilirsiniz.

İşte bu nedenle yılan sokması konusunda herkes bilgi sahibi olmalıdır. Ve yine bu nedenle bu durumun birgenel kültür etkisi yarattığından biraz önce de söz etmiştik. Peki var sayalım ki bir yakınınızı yılan soktu. Ne yapmalısınız? yılan sokmasında eğer üzerinden uzun zaman geçmemiş ise bölgenin alt ve üst kısımları bir ip ya da bez ile boğularak yılan zehirinin vücuda yayılması önlenmeye çalışılır.

Daha sonra da bölge bir jilet yardımı ile çizilerek kanaması sağlanır. Ve bu sayede yılan zehirinin dışarı akması olanaklı hale getirilmiş olur. Ancak olay eğer uzun zaman önce gerçekleşti ise hasta, yeni kesilmiş erkek bir dananın derisine sarılarak yılan zehirini bu danaya aktarmak gerekir. Bunun için yapılması gereken ekstra bir şey yoktur.

Yılan Sokmasına Ne İyi Gelir?

Yılan sokmasına ne iyi gelir? Yılan sokmasının gerçekleştiği bölgenin alt ve üst kısmının bir ip ya da bez yardımı ile boğulması gerekir. Sonrasında ise bir canlı tavuğun arkası döndürülerek, bölgeye tavuğun poposu yerleştirilir. Tavuk bu şekilde yılan zehirini çeker. Yılan sokmasına uğrayan kişi yılan zehirinden kurtulurken, tavuk ötecektir.

Yılan Sokmasında Ne Yapılır
Yılan Sokmasına Ne İyi Gelir

Yılan sokmasına ne iyi gelir? Bölgenin altı ve üstü bir ip ile boğulur. Ve burası jilet ile çizilerek kanatılır. Daha sonra ise bu bölgeye amonyak sürülür ve bekletilir. Ancak damarların tıkanmaması için ipin yarım saat aralıklarla gevşetilmesi gerektiği de kesinlikle unutulmamalıdır.

Fakat tüm bunlara ek olarak, eğer bulunduğunuz yere ambulansın gelmesi uzun sürmeyecekse hastaya manevi anlamda destek olarak hemen 112 Acil Yardım Hattı aranmalıdır. Ekibin çağırılmasının ardından, onlar gelinceye kadar hasta sakinleştirilmeli ve olabildiğince az hareket etmesi sağlanmalıdır.

Bu durum, yılan zehrinin hastanın lenf ve kan damarlarında daha yavaş hareket etmesini sağlamak adına çok önemlidir. Bu sırada hastanın düzenli nefes alıp almadığı kontrol edilmeli, hasta konuşturulmalı ve şoka girmesi engellenmelidir. Bu esnada bölgeyi ısırarak ancak turnike uygulamadan bölgeye baskı yapmak sureti ile kan dolaşımını kesmeden, zehrin daha yavaş ilerlemesini de sağlayabilirsiniz.

Genellikle el ve ayaklarda görülen yılan sokması için ilk yardım daha kolay yapılmasına karşın kafa ve vücut bölgesinde yaşanan durumlarda ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu da belirtmeliyiz.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.