Yazın Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yaz aylarının yaklaşması ile birlikte, pek çok sağlık probleminin de kapımızda olduğunu unutmamak gerekiyor, ve yazın dikkat edilmesi gerekenlerin neler olduğu konusunda fikir sahibi olmamız çok büyük önem taşıyor. Yazın sağlıklı beslenme, yazın sağlıklı olma hali zorlaşıyor, çünkü besinlerin dayanıklılık süresi azalıyor. Hal böyle olunca, ishal, besin zehirlenmesi gibi problemler artıyor. Etkisini arttıran güneş; ve böceklerin de ortaya çıkışını düşünecek olursak, yazın sağlıklı olma adına, yazın dikkat edilmesi gerekenleri zaman kaybetmeden sizlere aktarmamız gerektiğne karar verdik…

Yazın Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yazın sağlıklı olma adına, ilk olarak yazın sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Bu noktada, alkolden, ve sigaradan, yağlı, ve bol kalorili yiyeceklerden uzak durulması önem taşıyor. Olabildiğince bol sebze; ve meyvenin tüketilmesi gereken yaz aylarında, az yemek yenmesi sindirim sisteminin, yenilenleri daha kolay sindirmesini olanaklı hale getiriyor. Ayrıca, akşam yemeğinin uyku saatinden olabildiğince erken yenmesi gerektiği, ve bol su içmenin önemini de hatırlatmadan geçmemeliyiz.

Yazın dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri de, tüketilen yiyeceklerin, ve içeceklerin nitelikleri hakkında bilgi sahibi olunmasının gerekliliği. Yazımızın başlarında da belirtmiş olduğumuz gibi sıcakta besinlerin çabuk bozulması durumu söz konusu. Bunun için, sıcak havada, açıkta bekletilen, ve satılan yiyeceklerin tüketilmemesi, yaz aylarında zehirlenmelerin azalmasını sağlıyor. Çünkü açıkta kalan yiyecekler bakteri üretmeye başlıyor. Ayrıca, yemek hazırlarken, ve meyve tüketirken, sebzelerin, ve meyvelerin bol su ile yıkanması büyük önem taşıyor. İçtiğiniz suların ise kaynaklarını bilmeniz, hazır su tüketimi gerçekleştiriyorsanız iyi markaları tercih etmeniz çok önemli…

Güneşin en dik olarak geldiği 11:00 – 16:00 saatlerinde dışarı çıkmamalısınız. Bu durum sizin için sıcak çarpması ile birlikte, cilt lekeleri, erken yaşlanma, cilt kanseri… gibi pek çok tehlikeye neden olabiliyor. Güneşe çıkmadan en az yarım saat önce SPF 30, ya da daha üzeri etkiye sahip bir güneş kremi kullanmak, özellikle bebekleri güneşe çıkartmamak çok önemli detaylar arasında yer alıyor. Giysilerin açık renk, pamuklu; ve bol olması ise, önemli bir diğer nokta olarak karşımıza çıkıyor.

Spor yapmayı sevenler arasında iseniz, uzmanların görüşü, kapalı mekanlarda spor yapmaktansa oksijeni bol olan açık ortamlarda spor yapmak. Ancak durum yaz aylarında biraz daha değişik seyrediyor. Hava çok sıcak, ve nemli olduğundan dolayı, bir de spor yapıldığında nefes alışının zorlaşması, terlemenin problem yaratması dolayısı ile vücudun dengesi bozuluyor. Bu gibi zamanlarda, açık havada spor yapılacaksa, sabahın çok erken saatlerinde, akşamın geç saatlerinde yapılmalı, kapalı ortamlarda ısı dengesi sağlanmalı, ve yapılan egzersizlerin şiddeti ağır olmamalıdır. Aksi halde, kalp sağlığı dahi durumdan çok olumsuz etkilenmektedir.

Yaz sıcaklarında en önemli silahlarımızdan bir tanesi olan klimaların karşısına geçerek direk soğuğu hissetmeye çalışmak, gerekli aralıklarla bakımı yapılmayan klimalarda biriken virüsleri almamıza neden olduğu için kesinlikle önerilmiyor. Klimanın bulunduğu ortamlarda; ancak klimanın yan tarafında durmak, ondan daha sağlıklı yararlanmak anlamına geliyor.

Sağlıklı vücudun bir diğer anahtarı da uyku. Düzenli uyku için erken yatmak; ve günde en az 7 saat uyumak öneriliyor. Tatil günlerinde de olabildiğince uyku düzenini bozmamanızın gerekliliği uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Yaz aylarında böceklerin, akrep, yılan, arı gibi canlıların artış gösterdiğinin de unutulmaması gerekiyor. Bu gibi canlıların çok olduğu doğal ortamlarda dolaşılır, piknik yapılırken, kapalı giysilerin, uzun çorapların tercih edilmesi öneriliyor. Aksi halde böcek sokması, alerjik problemleri olan kişiler için çok önemli tehlikelere yol açabiliyor.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.