Sağlıklı Yaşam İçin Ne Yapmalıyız?

İçinde bulunduğumuz ortamda her şey bizim rahatımız için düşünülmüş durumda. Öyle ki, evden dışarı çıkmadan, alışverişlerimizi internetten yapabiliyoruz. Yürüyüş bandını evimizin uygun bir köşesine koyarak sporumuzu evde yapabiliyoruz. Marketlerde soyulup dilimlenmiş patatesler, farklı sebzeler var, onları da hazırlamak zorunda değiliz, tencereye koyar; yemeğimizi yaparız da… Sağlıklı yaşam için bu kadar rahat mı etmeliyiz; yoksa bazı kurallara dikkat mi etmeliyiz? Gerçekten, hiç düşündünüz mü: Sağlıklı yaşam için ne yapmalıyız? Sizlere ilerleyen bölümlerde sağlıklı yaşam önerilerinde bulunacağız. Vereceğimiz öneriler rahatınızı biraz bozabilir; ama yaşam kalitenizi arttıracağından şüpheniz olmasın.

Sağlıklı Yaşam İçin Ne Yapmalıyız?

■ Sağlıklı yaşam önerilerinden ilki: Genetiği ile oynanmış gıdalarla beslenmemek.GDO’lu gıdalar ve fast-food tarzı yiyecekler ne yazık ki hem sizde kanseri tetikliyor; hem de kısır olmanıza neden olabiliyor. Yani çocuk sahibi olamıyorsunuz. Bu nedenle olabildiğince doğal besinler tüketmelisiniz. Beyaz ekmeğin ham maddesi buğday dahi GDO içermektedir. Bu detaylara dikkat etmeniz çok önemli.

■ Sağlıklı yaşam için, gün içerisinde üç ana, üç de ara öğün tüketmeyi ihmal etmeyin. Ancak acıkmadan da sofraya oturmayın. Pek çok kişi zayıflamak için az yiyor ve uzun aralıklarla besleniyor. Bu durum yanlış. Metabolizmanın yavaşlamasına neden oluyor. Peki günde altı öğün yersek de acıkmayız ki nasıl acıkmadan sofraya oturmayalım gibi bir düşünce aklınıza takılabilir. Her şeyin öncesinde, ara öğünler, ayran, fındık, badem gibi şeylerle geçiştirilir ve sofraya oturmanıza gerek yoktur. Bunun dışında, zaten bir kaç gün aynı düzeni devam ettirdiğinizde vücudunuz ona alışacak ve saati geldiğinde bir şeyler yemek isteyecektir. Siz ona güvenin.

■ Sabah kahvaltısı günün ilk ve en önemli öğünü olup, kesinlikle atlanmamalıdır. Sabah kahvaltısı yapar ve bu öğünde doğru besinleri bir arada tüketirseniz, her şeyin öncesinde gününüz dinamik geçecek. Kendinizi iyi hissedecek, az yorulacak ve az acıkacaksınız. Konsantrasyon sorununuz kalmayacak. Bu nedenle, tembellik etmeden sabah kahvaltısını yapın ve değer verdiğiniz insanlara da yaptırın.

■ Sağlıklı yaşam önerileri arasında ara öğünlerden de söz ettik. Peki ara öğünlerde, sofraya oturmamak için neler tüketebilirsiniz: Kuru meyveler arasında yer alan incir, kayısı ya da eriği ezip yoğurt ile karıştıraran tüketebilirsiniz. Bir avuç badem, ceviz içi; ya da fındık tüketebilirsiniz. Cevizin kabuğunu yemeden hemen önce soymalısınız ki Omega-3 değerinden bir şey kaybetmesin. Badem ya da fındığı da kavrulmamış halde iken tüketmeyi tercih etmelisiniz. Aksi halde bu kuruyemişleri kavururken kullandığınız yağlar trans yağa dönüşür ve trans yağ sağlıklı yaşam önerilerinde kesinlikle yer almaz.

■ Tükettiğiniz sebze ve meyvelerin mevsiminde olması gerektiğini unutmayın. Hani şu kış aylarında pazar tezgahlarında gördüğünüz, mis kokulu büyük çilekleri, kışın çilek bulduğunuzla övünerek çocuklarınıza yedirmeyin. Bu onlar için iyilik değil; kötülükten başka bir şey olmayacaktır. Çünkü hormonludur. Bu gibi sebze meyveler tükettiğinizde vücudunuza hormon almış ve hormon dengenizi bozmuş olursunuz.

■ Sağlıklı yaşam için, içeriğinde Likopen bulunan domatesi tüketin. Ancak mevsiminde yani yazın alın ve kışın domates almayacak şekilde hazırlayıp dolabınıza kaldırın. Kışın yazdan alıp hazırlamış olduğunuz domatesleri kullanın. Domates ile ilgili bir diğer detay da şudur: Domatesin pişmişi çiğ olanından daha faydalıdır. Bu nedenle püre, salça ya da yemeklerde olacak şekilde tükettiğiniz domates, sağlıklı yaşama daha uygun olacaktır.

■ Pek çoğumuz çocuklarımızı çikolatalarla, cipslerle sevindirmeyi güzel bir şey sanıyor. Ancak bu da onlar için yapılmış kötülükten başka bir şey değildir. Çocuklar için sağlıklı yaşam önerileri: atıştırmalık olarak mevsim meyvelerini yemelerini önerir.

■ Şeker en tatlı zehirdir. Bu nedenle hayatınızdan şekeri mutlaka çıkartmalısınız. Bunu söylediğimizde ya da yapmanız gerektiğinde kendinizi diyabet hastaları ile karşılaştırmayın. Siz onlar gibi şeker yemesi yasaklanan grupta değilsiniz. İstediğinizde tüketebilirsiniz; ama sağlıklı yaşam için olabildiğince şekerden uzak kalmalısınız.

■ İçecekleriniz konusunda da dikkatli olun. Gazlı içecekler, içerisinde şeker bulunmadığı belirtilen light ürünlerden uzak durun. Şimdi aklınız karıştı biliyoruz: biraz önce biz size şekerden uzak durun demiştik… Ancak içerisinde şeker bulunmadığı belirtilen light ürünlerde de şeker tadı var. Sizce bu şekerli lezzet nerden geliyor? Mısır şurubu ve doğal olmayan tatlandırıcılar hakkında sık sık haberler de yapılmakta. Ve emin olun, uzak durmanız gereken şeker onlardan çok daha iyi oluyor karşılaştırma yapıldığında. Bu nedenle, kısırlık gibi ya da diyabet gibi problemlerle karşılaşmamak için şekerli light ürünlerden uzak durun. Aromalı içeceklerden de kaçının. En sağlıklı içecekler, taze sıkılmış meyve sularıdır.

■ Çocuklar için sağlıklı yaşam önerileri arasında çikolatanın yer almadığını belirttik. Ama çocuklarımız da içerisinde bulunduğu bu hayattan izole yaşamıyor ve elbette çikolata yiyecekler. %70’in üzerinde kakao içeriğine sahip Bitter çikolataları bu noktada tercih edin. Bununla birlikte light ürünleri, çok lifli gıdaları ve beslenme takviye ürünlerini çocuklarınıza kesinlikle yedirip içirmeyin.

■ Çocuklarınızın, sağlıklı yaşam alışkanlığı edinebilmesi için, yaşlarının küçük olması dolayısı ile yapamayacaklarını düşünme hatasını yapmak yerine, yaşlarının küçük olduğu ve öğrenmeye açık olduklarını hatırlayın ve beslenme alışverişlerinizi birlikte yapın. Yemeklerinizi birlikte hazırlayın. Sonra, onların yaptıklarını da servis edin; sadece kendilerine yedirmeyin, siz de yiyerek, yaptıklarının güzel olduğunu gösterin ki buna devam etsinler.

■ Çocuklarınızla birlikte vakit geçirmek için alışveriş merkezlerini değil, parkları tercih edin. Açık alanda temiz hava alacak olan çocuklarınızın, kendileri zararlı şeyleri görerek size aldırma çabalarından da kurtulmuş olursunuz. Bu gibi yerler çocuklar için çok cazip olabilir; ama sağlıkları için pek de iyi değildlr.

■ Giyimde sentetik ürünler yerine pamuklu olanları tercih edin. Vücudunuz pamuklu ürünlerde daha kolay hava alabilecek ve daha sağlıklı olacaktır.

■ Size sunulan ve güzel olduğuna değinilen her yeniliği önce sorgulayın. Koşulsuz şartsız kabullenmeyin. Dün cazip olan şeyler bugün sorun, unutmayın. Bugün cazip olan şeylerin de yarın sorun olacağını düşünerek hareket edin.

■ Televizyon karşısında yemek yemeyin ya da yemek yerken bilgisayarda zaman geçirmeyin. Yemek yerken yapılabilecek en doğru şey aile ile sohbet etmektir. Aksi halde olması gerekenden daha fazlasını yer, gereksiz kalori alırsınız. Ve çağın hastalığı obeziteden kaçışınız olmaz.

■ Çocukların bağışıklık sistemi 14 yaşına kadar gelişmeye devam eder. Bu zaman içerisinde kesinlikle, çocuklar için sağlıklı yaşam önerilerine uyun ve belirtilenin dışına çıkmayın.

■ Sabah kahvaltısını kaliteli bir şekilde yaptıktan sonra bir tane de elma tüketin. Bu şekilde kahvaltının etkisini bir saat kadar daha uzatmış olursunuz.

■ Temizlik ürünlerinin birini bir başkası ile kesinlikle karıştırmayın. Her biri kimyasal farklı maddeler içeren bu ürünler birbiri ile karıştıklarında zehire dönüşebilir ve siz farkında olmadan zehirlenebilirsiniz. Hiç bir ürünü bir diğeri ile karıştırmayın.

■ Stressiz bir yaşam sürmemiz neredeyse imkansız. Ama üzerinizde stres yaratan şeylerden olabildiğince uzak durun.

■ Sağlıklı yaşam için ne yapmalıyız sorusunun önemli yanıtlarından bir diğeri de, kesinlikle doktor kontrolü dışında ilaç kullanmamak ve diyet yapmamanın gerekliliğidir. Bir kişiye iyi gelen ilaç sizde yan etki yaratabilir. Diyetler ise zaten cinsiyet, yaş, yaşam tarzı… gibi durumlar göz önüne alınarak hazırlanmaktadır. Bu nedenle birinin yaptığı diyet onu haftada üç kilo zayıflatabilir; ama siz aç kaldığınızla kalırsınız ve sizde hiç bir işe yaramayabilir.

■ Sağlıklı yaşam için bol su da tüketmelisiniz. Kadınların en az sekiz, erkeklerin de on bardak sıvı alımı, özellikle de su tüketmesi önerilmektedir.

■ Şekersiz olması kaydı ile günde iki fincan Türk kahvesi tüketmeniz, kanserle savaş konusunda size önemli ölçüde destek olacaktır.

■ Her gün, günde en az 45 dakika yürüyüş yapmayı da unutmayın.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.