B12 Vitamini Nedir?

B12 vitamini nedir diye hiç kendi kendinize sordunuz mu? B12 vitamini eksikliğinin bunamadan kansızlığa, unutkanlığa, sinir hasarına kadar pek çok soruna neden olduğunu biliyoruz. B12 vitamini nelerde bulunur sorusunun yanıtlarını da basitçe, hayvansal gıdalar olarak verebiliyoruz. Ancak muhtemelen hiç birimiz merak edip de B12 vitamini nedir diye bir araştırma içerisine girmedik. Ama ilerleyen bölümlerde, hem B12 vitamini nedir, hem B12 vitamini eksikliği; hem de B12 vitamini nelerde bulunur… gibi pek çok sorunun yanıtlarını birlikte alabileceğiz.

B12 Vitamini Nedir?

Vücudumuzun en farklı; ama aynı zamanda da en önemli vitaminleri arasında yer alan B12 vitamininin içeriğinde Kobalt bulunmakta olup, merkezi sinir sisteminin etkin faaliyet göstermesini sağlamaktadır. B vitaminlerinin tamamında olduğu gibi B12 vitamini de suda çözünmekte olup, içeriğinde bulunan Kobalt dolayısı ile Kobalamin adı ile de anılmaktadır. Vücut için pek çok önemli işlevi bulunmaktadır; bunlar arasında kırmızı kan hücrelerini oluşturmak ve DNA’yı oluşturmaktan söz edilebilir; ancak daha fazlasını da zaten ilerleyen bölümlerde sizlerle paylaşacağız.

Yapısal olarak en karmaşık vitamin olduğunu söyleyebileceğimiz B12 vitamini nelerde bulunur sorusunun yanıtlarına genel bir bakış attığımızda ise kümes hayvanlarından balık ve ete, yumurta ve süt ürünlerine kadar pek çok isimle karşılaşırız. Bunlara ek olarak günümüzde, bazı ekmeklere; hatta bitkisel bazlı sütlere B12 vitamini takviyesi yapıldığını da belirtmeliyiz. Hiç birimiz B12 vitamini eksikliği yaşamak istemeyiz; çünkü sonuçlarının neler olacağını az çok biliriz. Ancak buna ek olarak vücudumuzun B12 vitaminini dört yıla kadar saklama kapasitesine sahip olduğunu da belirtmeliyiz. Peki ya fazla olan B12 vitamini? Vücudumuz muhteşem bir yapıya sahip ve fazla olan ya da istenmeyen B12 vitaminini idrar yolu ile dışarı atabiliyor.

Günlük B12 Vitamini İhtiyacı

■ 0 – 6 ay (0.4 mcg)
■ 7 – 12 ay (0.5 mcg)
■ 1 – 3 yaş (0.9 mcg)
■ 4 – 8 yaş (1.2 mcg)
■ 9 – 13 yaş (1.8 mcg)
■ 14 – + yaş (2.4 mcg)
■ Gebe kadınlar (2.6 mcg)
■ Emziren kadınlar (2.8 mcg)

B12 Vitamini Eksikliği Nedir?

B12 vitamini eksikliği, vücuda günlük yeterli miktarda B12 vitamininin alınmaması sonucunda ortaya çıkar. Çok tehlikeli bir durumdur ve geri dönüşümü olamayabilen potansiyel sinir sistemi ve beyin hasarlarına neden olabilir. Elbette söz konusu B12 vitamini eksikliğinin derecesi önemlidir, ama az bir miktar eksiklik dahi söz konusu olsa depresyon, hafıza sorunları ve yorgunluk gibi problemler ortaya çıkabilir. Elbette söz konusu durumlar sadece B12 vitamini eksikliğinde ortaya çıkmaz ve teşhis için yeterli değildir. Ancak aneminin dahi B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabileceğini unutmamak gerekir.

B12 Vitamini Eksikliğinin Belirtileri

■ Baş dönmesi
■ Kuvvet ve vücut direncinde azalma
■ İştah kaybı, şişkinlik, ishal, kabızlık… gibi sindirim sistemi problemleri
■ Nefes darlığı ve çarpıntı
■ Aft, dilde kızarıklık, diş eti kanamaları gibi ağız ve diş problemleri
■ Kulak çınlaması
■ Dilde düzleşme ve tat tomurcuklarında azalma
■ Cilt renginin solgunlaşması
Daha ileriki aşamalar ve ciddi durumlarda:
■ Dengenin bozulması
■ Sinir sistemi hasarlarına bağlı yürümenin bozulması, görme alanının darlaşması, karıncalanma, batma, uyuşukluk… gibi problemler
■ Davranış bozuklukları
■ Depresyon
■ Alzheimer
■ Bunama

B12 Vitamininin Faydaları

■ Sinir uçlarının gelişmesini destekler
■ Bağışıklık sistemini güçlendirir
■ Hücre oluşumunu hızlandırır
■ Doğurganlığı arttırır
■ Protein metabolizmasının çalışmasını sağlar

B12 Vitamini Nelerde Bulunur?

■ Deniz Ürünleri: Özellikle balık yumurtası B12 vitamini bakımından çok zengindir. Günde sadece 10 gram balık yumurtası yiyerek günlük B12 vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. 15 gram ahtapot ile de günlük B12 vitamininin tamamını karşılarsınız; ancak özellikle Türk mutfağında ahtapot çok da tercih edilmemektedir. Ton balığı, uskumru ve somon da B12 vitamini bakımından zengin diğer deniz ürünleri arasında yer almaktadır.

■ Et: Ciğer, içeriğinde çok fazla B12 vitamini bulundurmaktadır. Sırası ile kuzu, dana, sığır, hindi, ördek ve kaz ciğeri, B12 vitamini bakımından en zengin ciğer türleri arasında yer almaktadır. Günlük tükettiğiniz 100 gram et ile B12 vitamini günlük ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılamış olursunuz.

■ Peynir ve Yumurta: Peynir çeşitlerine göre, içeriklerinde bulundurdukları B12 vitamini miktarının farklılık gösterebileceğini belirtelim.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.