Kurban Bayramı Beslenmesi Nasıl Olmalı? Diyet Nasıl Yapılır?

Kurban bayramı beslenmesi nasıl olmalı? 2022 Kurban bayramının yaklaşması ile birlikte herkes tarafından en çok merak edilen konular arasında yer almaya başladı. Kesilen etler hemen yenmeli mi yenmemeli mi? Aslında bu durum başta sindirim sistemi olmak üzere kalp ve damar sağlığı açısından da çok büyük öneme sahip.

Ayrıca yine kurban bayramında ama aynı zamanda ramazan bayramı için de çok fazla söz konusu olan birdurum var ki o da çok fazla tatlı ve şeker tüketilmesi… Hele ki son bir kaç senedir özellikle kurban bayramı yaz aylarının en sıcak günlerine denk geliyor. Önümüzdeki bir kaç sene daha da durum bu şekilde olacak.

Kurban Bayramında Diyet Nasıl Yapılır
Kurban Bayramı Beslenmesi Nasıl Olmalı

Dolayısı ile kurban bayramı beslenmesi nasıl olmalı sorusunun yanıtları hepimiz için uzun bir süre daha en önemli bilgiler arasında yer alacak. Peki konu bu kadar önemliyken ve dini görevlerimizden biriniyerine getirmek sağlığımızla da yakından ilgiliyken biz nelere dikkat etmeliyiz?

İlk olarak hangi hayvanlar kurbanlık olur, sonrasında da kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli konularını bilmelisiniz. Bu bilgilere ek olarak dikkat etmeniz gereken detayları da maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

• Kurban bayramı beslenmesinde ete sıklıkla yer verilir. Sağdan soldan yükselen et kokuları, “Herkes kurban bayramı 2022’dae et tüketiyor; ben neden yemeyeyim?” düşüncesini ortaya çıkartır ve etler hemen dolaptan indirilir… Ancak hayvansal gıda tüketiminin artması demek, vücudun daha fazla suya gereksinim duyması; ayrıca daha çok kalori alması demektir,

Kurban Bayramı Beslenmesi Nasıl Olmalı
Kurban Bayramı Beslenmesi Nasıl Olmalı

Bu detayları unutmamak gerekir. Bunlara ek olarak, eğer eti, kavurma ya da kızartma olarak tüketecekseniz, bir de üzerine etin yağı yetmez gibi yağ ilave ederseniz, bu yemeklerin kalp ve damar hastalıkları, tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıklar için risk faktörü oluşturacağını bilmelisiniz.

Kurban Bayramı Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Kurban bayramı beslenmesi nasıl olmalı sorusunun yanıtlarından bir diğeri de ne zaman et yenmesi gerektiği yönündedir. Kurban kesilen ette hormonal bir takım değişimler ortaya çıkar. Bu duruma ölüm katılığı adı verilmektedir. Kurban etindeki ölüm katılığının geçmesi için, kesilmesinin sonrasında en az 24 saat dinlenmesine izin vermek gerekir.

Kurban eti kesildikten sonra onu hemen yerseniz, bu beslenme şekli sizin hem sindirim problemleri yaşamanıza neden olur; hem de eti lezzetsiz bulma ihtimaliniz oldukça yükselir. Ayrıca kalp ve damar sistemi sağlığınıza zarar verirsiniz. Dolayısı ile kurban bayramında hemen et yemek istiyorsanız, bu sizin kasaptan,önceden almış olduğunuz et olmalıdır.

•  Kurban bayramı beslenmesinde çok fazla et tüketmek, bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin zarar görmesi anlamına gelmektedir. Bu bakteriler, hem kilo kontrolüne, hem bağışıklık sistemine önemli katkılar sağlar. Dolayısı ile öğünlerden birinde et tüketiyorsanız, birinde sebze tüketmeli; et tüketimi gerçekleştirdiğiniz öğünde salataya da yer vermelisiniz.

Çünkü zarar görecek olan yararlı bakteriler için tükettiğiniz lif miktarının da büyük önemi bulunmaktadır. Buna ek olarak, öğünler arasında 100 – 120 gram aralığında kabuklu mevsim meyvesi yiyerek de lif alımınızı arttırabilirsiniz.

Kurban bayramı beslenmesi nasıl olmalı sorusunun bir diğer yanıtı da tatlı tüketimini sınırlamaktır. Bu noktada şu bilgileri sizlerle paylaşmamız gerekiyor: Her gittiğiniz evde size tatlı ikram edilebilir. Ancak şerbetli tatlı tüketimini günde bir kereden fazla gerçekleştirmemelisiniz.

Buna ek olarak, tükettiğiniz şerbetli tatlıları da paylaşarak daha az şeker tüketmiş olursunuz. Sütlü ya da meyveli tatlılar şerbetli tatlılara göre daha fazla tercih edilmelidir. Bunların, sofra şekeri alımı zararlı olduğu için dikkat edilmesi gereken konular olduğunu unutmayın. Şeker, obeziteden, sindirim sistemi problemlerine kadar pek çok soruna neden olan unsurların başında yer almaktadır.

Kurban Bayramında Diyet Nasıl Yapılır?

Kurban bayramında diyet nasıl yapılır sorusu da özellikle zayıflamaya çalışanlar tarafından çok fazla sorulmaktadır. Ancak bayramlarda diyet yapmak zor zanaat. Dolayısı ile beslenme kurallarına dikkatetmek sizin ilk yapacağınız şey olmalı…

• Her zamankinden daha fazla su tüketmelisiniz. Yaz aylarında terleme oranı arttığı için vücudun sıvı kaybı her zamankine göre daha fazla olmaktadır. Buna ek olarak kurban bayramı 2022 yaz aylarına gelmektedir. Protein alımı fazla olduğundan dolayı vücut daha fazla su tüketimi gerçekleştirir.

Yeteri kadar su almazsanız yavaşlayan metabolizmanız, halsiz kalmanıza, tansiyon problemleri yaşamanıza da neden olacaktır. Dolayısı ile gün içerisinde içtiğiniz suya ek olarak, her öğünün öncesinde, sabah uyandığınızda ve gece yatmadan önce su içmeyi de alışkanlık haline getirmelisiniz.

• Bir de kurban bayramı 2022’yi tatilde geçirenler var ki kurban bayramında diyet nasıl yapılır sorusunun yanıtları onlar için de çok önemli. Çünkü açık büfelerde çeşit bol ve bu çeşitler arasından seçim yapabilmek de oldukça zor. Bu noktada işe ilk olarak küçük tabak kullanarak başlayın.

Sonra da tabağınıza alacağınız yiyeceklere şu şekilde dikkat edin: Sulu yemeklerin susuz kısımlarını tercih edin. Kızartma ya da kavurmaların yerine ızgara ve buharda pişirilmiş yemekleri alın. Yağlı yemeklerden olabildiğince uzak kalın. Tabağınıza bolca salata koyun. Her öğünden sonra tatlı almayın.

• Kurban bayramı beslenmesi nasıl olmalı sorusunun yanıtlarının sonuncusu ise probiyotik alımına önem vermenizin gerekliliğidir. Beslenme düzeninizin değişmesi dolayısı ile kabız olabilme ihtimaliniz bulunduğu gibi gıda zehirlenmesi sebebi ile ishal de olabilirsiniz. Bu gibi olasılıkları ortadan kaldırmak için kefir, yoğurt, ayran… tüketimini arttırmanız önemlidir.

Kurban bayramı tatili 2022 hakkında bilgileri de sitemiz içerisinde bulabilirsiniz. Mutlu bayramlar.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.