Kabızlığı Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Eğer hareketsiz yaşam tarzına sahipseniz, bir de beslenme yanlışlarınız bulunuyorsa, kabızlık sizin için kaçınılmaz bir son niteliği taşıyacaktır. Bazı uzmanlar ise, kabızlık sorununun genetik olduğuna inanmaktadırlar. Fakat tüm bunlara karşın, sizin kullandığınız ilaçların, ya da psikolojik durumunuzun da kabızlık üzerinde önemli etkilerinin bulunduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Peki kabızlığı önlemek için neler yemeliyiz, kabızlığı önlemek için ne yapılmalı? Yazımız içerisinde, kabızlığı önlemek için yapılması gerekenleri sizlere anlatmaya çalışacağız…

Kabızlığı Önlemek İçin Neler Yemeliyiz?
Kabızlığı Önlemek İçin Ne Yapılmalı?

• Posadan zengin beslenin… Özellikle bitkilerde bulunan posa sindirilmediği gibi, enerji değeri de bulunmamaktadır. Posanın kabızlık üzerindeki etkisi, sindirime yardımcı olmasından ileri gelmektedir. Bu nedenle, kabızlığı önlemek için yapılması gerekenlerden ilki, gün içerisinde bol posalı yiyecekler tüketmektir. Gün içerisinde bol posalı yiyecekler tüketmek için yapmanız gereken, öğünlerinize olabildiğince sık salata eklemek, olabildiğince çiğ sebze tüketmek; ve öğün aralarında da posa değeri yüksek meyveler tüketmektir. Kayısı, elma, armut… gibi, daha çok çiğnenerek yutulması gereken meyvelerin içeriklerinde daha çok posa bulunduğu püf noktasını aklınızda tutabilirsiniz.

• Kabızlığı önlemek için olabildiğince bol sıvı alımı gerçekleştirmelisiniz, ama meuve yerine meyve suyu tüketme yoluna giderek, bunu da konsantre meyve sularını tüketerek gerçekleştirmemelisiniz. Öncelikle, meyve suyunda, meyvede bulunan posa bulunmamaktadır. Konsantre meyve suyu ise taze sıkılmış meyve suyunun yerini tutmamaktadır. Bu nedenle tercihiniz meyvenin kendisini yemek olmalı; ve bunun haricinde, taze sıkılmış meyve sularını tüketmelisiniz. Sıvı alımı için olabildiğince bol su tüketmenizi önerebiliriz. Kefir de kabızlığı önlemek için etkili içecekler arasında yer almaktadır.

• Ekmeklerinizin tam tahıl içerikli olmasına dikkat etmelisiniz. Tam tahıllı ekmeklerin içeriğinde bulunan posa, beyaz un ile hazırlanan saflaştırılmış ekmek içeriğinde bulunmamaktadır. Tam tahıllı ekmek tüketerek sindiriminizi hızlandırabilir, kabızlığı önlemek için bir adım daha atmış olabilirsiniz.

• Kuru baklagillerin içeriklerinde de bol miktarda posa bulunmaktadır. Ancak bu yiyecekler bazı kişilerde şişkinlik problemine neden olmaktadır. Bu nedenle, haftanın 2 – 3 günü kuru baklagil yemeği tüketin, ama şişkinlik problemlerine neden olmuyorlarsa bu yemekleri tüketmeyi tercih edin.

• Yanlış beslenmenin kabızlık probleminin önemli nedenleri arasında yer aldığını belirttik. Bu anlamda, fast-food tüketiminden, işlenmiş gıdalar; ve katı yağlardan uzak durmanız gerektiğini belirtebiliriz. Yağ tercihiniz daha çok zeytinyağı; ve sıvı yağ karışımlarından oluşmalıdır. Bu yağlar hem bağırsakları yumuşatır; hem de daha kolay çalışmalarına yardımcı olur.

• Biraz önce de belirtmiş olduğumuz gibi bol sıvı, özellikle de su tüketmeniz gerekmektedir. Bu nedenle, günde en az 2 litre su içmeyi unutmamalısınız.

• Akşamları yatmadan önce, bir tane cevizin içini; ve iki tane kuru kayısıyı bir kase suyun içerisine alın, ve sabah uyandığınızda, meyveleri; ve içerisinde bulundukları suyu tüketin. Ama bunu kahvaltı öncesinde gerçekleştirin.

• Gün içerisinde sık beslenin, üç ana, üç ara öğün tüketmenizi bu anlamda önerebiliriz. Akşam yemeğinin sonrasında tüketeceğiniz ara öğünde, bir kase şekersiz, kuru erik, kuru incir; ya da kuru kayısı ile hazırlanmış komposto tercih edin.

• Gün içerisinde olabildiğince hareket edin. Ortalama yarım saatlik hafif tempolu yürüyüşler yapmanızı önerebiliriz…

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.