Hayvan Korkusu Yaşıyorsanız Yalnız Değilsiniz

Hayvan korkusu belki insanlarda sıklıkla karşılaşılan bir durum. Ancak günlük yaşamı tehdit ettiğinde adı hayvann fobisi oluyor ve tedavisi gerekiyor. Hayvan korkusu nasıl yenilir diyen bir kişi, hayvan korkusunu yenmek için psikiyatriye gittiğinde ise ona ilk olarak korktuğu hayvanın resimleri gösteriliyor. Ardından filmleri izletiliyor. Sonra kişi korktuğu hayvanın maketini görüyor. Bunun sonrasında ise kapalı bir kutu içerisinde hayvan korkusu olan kişiye hayvan gösteriliyor. Artık bu aşamadan sonrası o hayvana dokunabilmek oluyor. Hayvan korkusunu yenmek için daha detaylı bilgilerin aktarımını hemen gerçekleştirmeye başlayalım.

Hayvan Korkusu Nedir?

Kedi, köpek, kuş, yılan, örümcek… gibi insan dışı canlılara karşı hissedilen orantısız ve mantıksız duygulara genel olarak hayvan korkusu adı veriliyor. Eğer bir hayvan gördüğünüzde aşırı kaygılanıyor ve o hayvandan size bir zarar geleceğine kesin gözüyle bakıyorsanız, sizde de hayvan korkusu olduğunu söyleyebiliriz. Bir hayvan gördüğünüzde nefes alamıyor, soğuk terler atıyor, kalbiniz hızla çarpıyorsa; o hayvandan kaçabilmek adına kendinizi daha farklı tehlikelere atabiliyorsanız, örneğin bir kediden kaçmak için trafiğin ortasına dalıyor, bir daha kedi göreceğiniz ortamlara gitmemek adına tedbirler alıyorsanız… sizde kesinlikle hayvan korkusu var demektir.

Her zaman korku ile de kendini belirtmez hayvan fobisi. Örneğin bir hamam böceği gördüğünüzde ondan tiksinebilirsiniz. Bu durum size yerinizi değiştirmeyi zorunlu kılar. Kaşınmaya başlarsınız.

Hayvan korkusunun temelinde genetik etkenlerin yer aldığından söz eden uzmanlar bulunuyor. Şöyle ki, tarih öncesi çağlarda insanların kendilerini yılanlardan korumak dolayısı ile onlardan kaçması mecburi idi. Dolayısı ile bizlerin de o insanların torunları olduğumuzu düşündüğümüzde genetik hakkında çok da yanlış bir bilgi olduğunu söyleyemeyiz.

Çocukluk çağlarında bir hayvanın saldırısına uğrayanlar, büyüklerinin hayvan korkusu olduğunu görenler, hayvanların korkulması gereken canlılar olduğunu anlatan hikayeler dinlemek ve filmler izlemek; ya da büyükleri tarafından hayvanlarla korkutma yöntemi kullanılarak tehdit edilmek… de beraberinde hayvan korkusunu getirir.

Toplumda en sık görülen korkunun hayvan korkusu olduğunu söylersek, aslında yanlış bilgi vermemiş oluruz. Genel olarak bakıldığında, insanların çoğunluğu şehir içinde yaşıyor ve doğal ortamda görülen pek çok hayvan şehirde yaşamıyor. Doğal ortamda yaşayan hayvanlar şehirlere yakın yerlerde de eskisi kadar sık yaşamıyor aslında; bunun nedeni hayvanların doğal ortamlarının bozulmuş olması; çevre kirliliği ve iklim değişiklikleri…

Ancak her şeye rağmen, hem biraz önce belirtmiş olduğumuz genetik kodlamalarımız, hem de alışkın olmadığımız hayvanların bir anda karşımıza çıkması beraberinde hayvan korkusunun gündeme gelmesine neden olabiliyor. Bu durum sahilde bulunan kedilerde, insanların elinde dolaştırdıkları köpeklerde kendini kedi korkusu, köpek korkusu şeklinde gösterebiliyor.

Hayvan korkusu olan bir insan, komşusunun ya da arkadaşının evinde kedi ya da köpek varsa o eve gitmekte çok zorlanıyor. O hayvanları gezdirirken onlardan biri ile sokakta karşılaştığında da aynı şekilde zorlanma yaşıyor ve nerelere kaçacağını şaşırıyor. Böyle bir durumda kaçmaya çalışmak bir yana, bir de insanların, vermiş olduğunuz aşırı tepkiye karşı size bakıp gülmeleri ile başa çıkmak durumundasınız…

Hayvan Korkusu Nasıl Yenilir?

Aslında sadece hayvan korkusu değil, tüm korkularda, hayatınızın etkilendiği, sosyal yaşamınızın kısıtlandığı zamanlar söz konusu ise bir ruh doktoruna gitmeniz gerekiyor demektir. Bu doktorların tedavi sırasında ilk kullandıkları araçlar, hayvan korkusunun yaşandığı hayvanın resimleri, sonrasında filmleri, son olarak da maketleridir.

Ardından da hayvan korkusunu yenmek isteyen kişiye, korktuğu hayvanla karşılaştığında kullanacağı nefes egzersizleri ve gevşeme teknikleri öğretilir. Nefes egzersizlerinin derin ve yavaş yapılması gerekirken, gevşeme teknikleri ise bazı ana kasların önce yavaş bir şekilde kasılıp, sonrasında da gevşetilmesi esasına dayanıyor. Sonra da hayvan korkusu olan kişiye hayali olarak bir hayvan korkusu yaşatılıp, bununla başa çıkması hedeflenir.

Son işlem ise korkulan hayvanın bir kutu içerisinden hastaya gösterilmesidir. Bu işlem için genellikle hamam böceği, sinek ya da örümcek gibi hayvanlar kullanılır. Sonra da kişinin bu kutu içerisindeki hayvana dokunması sağlanmaya çalışılır. Hayvan korkusu nasıl yenilir sorusunun yanıtı için ilaç tedavisine gerek duyulmaz… Ta ki kişide hayvan korkusuna eşlik eden bir panik atak ya da anksiyete bozukluğu teşhis edilene kadar. Böyle bir durumda genellikle antidepresan ilaç kullanımına başvurulur.

Hayvan korkusunu yenmek için başlanılan terapiler, eğer kişide farklı bir psikolojik sorun yoksa genellikle bir seferle sona erecektir. Ancak eğer farklı bir durum söz konusu ise terapiler bir kaç aya kadar uzayabilir. İlaç tedavisi söz konusu ise en az altı ay ilaç kullanımı gerçekleştirilir, genellikle bu tedaviler bir yıl sürmektedir. Daha uzun sürebilmesi durumu da söz konusu olabilir.

Tüm bu tedavilere rağmen hayvan korkusunu yenmek isteyen kişi yine de hayvan korkusu ile başa çıkamıyorsa, ona psikanalitik psikoterapiler yapılıyor ve bu tedaviler her hafta olup bir kaç yıla kadar uzayabiliyor. Bu noktada yenilmesi istenilen hayvan korkusunun temeline iniliyor.

Hayvan korkusu nasıl yenilir diyorsanız nefes egzersizleri yapmayı deneyebilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınızı da sizlere adım adım şu şekilde anlatabiliriz.
■ Loş ışıklı bir ortamda rahat bir kanepeye geçin ve hafif bir müzik açın.
■ Güzel ama sessiz yerleri hayal edin. güneşin batışı, deniz kenarı, ay ışığı ya da orman olabilir.
■ Şimdi yavaş bir şekilde derin bir nefes alın ve sonrasında da aldığınız bu nefesi verin. Bu sırada göğsünüz değil karnınız inip kalksın. Nefesinizi altı saniyede alıp, uzun bir süre tutun; ardından da bırakın; ama yavaş bırakın…
■ Elinizi çok güçlü bir şekilde sıkarak yumruk yapın. Ardından da bu yumruğu on saniye içerisinde gevşetin. Bu sırada rahatladığınızı hissedin; yorgunluğunuzun, gevşeme sırasında parmak uçlarınızdan çıktığını düşünün.
■ Hayvan korkusunu yenmek için bu gevşeme hareketlerini tüm vücudunuza, yüzünüzden ayak parmaklarınızda kadar vücudunuzun her köşesine uygulayıp, bundan zevk almayı da ihmal etmeyin.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.