Aile Terapisi Nedir? Aile Terapisine Ne Zaman Gidilmeli?

Aile terapisi nedir? Özellikle evli çiftler evlilikleri ile ilgili problemler yaşadıklarında çevrelerinde onları aile terapisine yönlendiren kişiler bulunacaktır. Ve bu sorunun yanıtı o zaman merak edilmeye başlanır. Ancak günümüzde aile terapisi ile ilgili farkındalık ülkemiz genelinde geçmiş dönemlere göre oldukça arttı.

Hal böyle olunca da aile terapisi eğitimleri yaygınlaştı. Öyle ki yeni gelişen bir alan olarak düşünülse de ülkemizde binlerce aile terapisti bulunduğunu söyleyebiliriz. Burada genellikle kadınlar bu terapilere katılma taraftarı olurken erkekler biraz daha geri durmaktalar. Fakat şunu da rahatlıkla söyleyebiliriz:

Terapilere genellikle sorunun kendisinde olduğu düşünülen eş katılmak istemez. Bunun sonucunda daha çok üzülen, zorlanan, kırılan, incinen eşin terapi taraftarı olduğunu söyleyebiliriz. Peki diğer eş nasıl ikna edilir? Bu sorunun yanıtını da farklı bir başlık altında ilerleyen zamanlarda MaviBoncuğum içerisinde vereceğiz.

Aile terapisi nedir? Bu sorunun yanıtını vereceğiz. Ancak şu uyarıda da bulunmadan geçmeyelim: Biraz önce belirttiğimiz gibi sektörde çok sayıda aile terapisti var. Seçim yaparken başarılı olanı bulmanız, terapiden olumlu sonuç almanız açısından oldukça önemli. Konu altına yorum olarak iletişim bilgilerinizi bırakırsanız size bu anlamda yardımcı olabiliriz.

Aile Terapisi Nedir?

Aile terapisi nedir? Adından da anlaşılacağı gibi bir terapi yöntemidir. Aile içinde daha kaliteli iletişimin sağlanması, bununla birlikte yaşanan çatışma ve problemlerin daha kolay çözülmesini sağlamak amacı ile uygulanmaktadır. Burada çiftler genellikle evliliklerini sonlandırmadan hemen önce aile terapisine katılmayı düşünürler.

Aile Terapisine Ne Zaman Gidilmeli

Aile Terapisi Nedir

Evlilik bu aşamaya gelene kadar kırgınlıklar çok artmıştır. Sorunlar birikmiş; aşılamazhale gelmiştir. Ve eşlerden biri diğerini muhtemelen zorla aile terapisine ikna eder. Ve ikna için uğraşan eş terapistten mucize bekler. Fakat unutulmamalıdır ki terapistin evliliği kurtarmak gibi bir görevi yoktur. Ayrıca bu aşamada danışanları toparlamak zordur.

Çift ve aile terapisi nedir başlıklı yazımızda da örnek verdiğimiz gibi, bir kanser hastasını, hastalığın dördüncü evresinde en iyi doktora götürdüğünüzü ve doktordan mucize beklediğinizi var sayın. Sizce mümkün olabilir mi? Kaldı ki aile terapisti sadece danışanlarının olaylara bakış açılarını değiştirmeye çalışır.

Dolayısı ile bu terapiye mümkün olduğunca erken başlamak oldukça önemlidir. Hatta çift terapisi nedir başlıklı konumuzda belirttiğimiz gibi, evlilik öncesinde dahi bu terapilere dahil olunabilir. En azından evlenmeye karar verdiğiniz insanın sizin için gerçekten doğru insan olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Bu nedenleri bir araya toplarsak, aile terapisi nedir konusu hakkında farkındalık oluştuğunda bu terapilere katılmak daha kolay olacak ve elde edilecek sonuçlarda başarı oranı yükselecektir.

Aile Terapisine Ne Zaman Gidilmeli?

Aile terapisine ne zaman gidilmeli? Bu sorunun yanıtlarını maddeler halinde veebiliriz:

• Ailede anlaşmazlık, krizve çatışmalar varsa ve hatta aile içi şiddet söz konusu ise

• Ailede bulunan çocuklarda, yeme bozuklukları, okul problemleri, davranış değişimleri… gibi endişe verici durumlar ortaya çıkmaya başladı ise

• Aile bireylerinde fiziksel, psikolojik problemler ya da madde bağımlılığı gibi durumlar ortaya çıkmayabaşladı ise

• Aile üyeleri büyük bir değişiklik yaşayacaklarsa ve bu değişikliğin de problemlere sebep olacağı hissediliyorsa

• Aile bireylerinin bazıları ya da tamamının doğal afetler gibi bazı travmalara maruz kalmaları durumu söz konusu olmuşsa

• Ölüm, ayrılık, boşanma, evlat edinme, göç… gibi aile için dönüm noktası niteliği taşıyan olayların varlığı halinde

Aile terapisine ne zaman gidilmeli sorusu yanıt bulmakta ve gereksinim halini almaktadır.

Yorum Yapmak İstermisin?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.