Kulak Kaşıntısı

Kulak kaşıntısı problemi ile zaman zaman pek çok kişi karşı karşıya kalır. Bu kaşıntılar bazı zamanlar da öyle şiddetli olur ki, hastalar kulaklarına bazı nesneler yapıştırarak söz konusu kulak kaşıntısına engel olmaya çalışır; ama farkına varmadan kulak kanalında travmalara sebebiyet verebilirler. Herhangi bir olumsuz sonuca meydan vermemek için ilk olarak kulak kaşıntısı neden olur sorusunun yanıtını almak; sonrasında da kulak kaşıntısı nasıl geçer sorusuna yanıt aramak gerekir.

Kulak Kaşıntısı Neden Olur?

Kulak kaşıntısı bazı insanlarda sinirsel olup, sadece bir alışkanlıktan ibarettir. Bu kişiler durumu genellikle kabullenmez, psikolojik bir soruna sahip olduklarına inanmak istemez ve ciddi bir sağlık sorunu ile karşı karşıya olduklarını düşünürler.

Kulak kaşıntısı neden olur sorusunun yanıtı bazen mantar; ya da herhangi farklı bir enfeksiyonun başlangıç belirtisi de olabileceği gibi, alerjik durumlar veya dermatit gibi cilt hastalıkları da olabilmektedir.

Kulaktaki kaşıntı sebepleri arasında herhangi bir enfeksiyon ya da travmanın varlığına ilişkin herhangi bir delil yoksa, problem kulağa uygulanacak bir kaç kulak damlası ile çözüme ulaştırılabilir. Ancak bu uygulamayı doktor kontrolü dışında gerçekleştirmemek gerekir. Aksi halde, kulak kaşıntısı neden olur sorusuna yanıt olan ciddi bir problem söz konusu ise yarar sağlaması adına kullanılan kulak damlasının pek çok olumsuz etkisi ortaya çıkabilir.

Kulak içerisinde çok sayıda sinir ucu bulunmaktadır. Bu sinir uçlarının tahriş olması kaşıntıyı beraberinde getirebilir. Peki kulak kaşıntısı neden olur sorusunun yanıtını net bir şekilde alabilmek için izlenecek yöntemler nelerdir?

Kulak kaşıntısının nedenini kendiniz anlamaya çalışmayı tercih ediyorsanız, kaşıntı henüz yeni başladı ise nereden geldiğini algılamaya çalışmalısınız. Derinlerden gelen bir kulak kaşıntısı soğuk algınlığının erken belirtisi olarak sayılabilirken, dış kısımlarda söz konusu olan kaşıntı alerjik bir durumun göstergesi olarak kabul edilebilirç

Kulak delme işlemi de bazı kişilerde kulak kaşıntısı neden olur sorusuna yanıt oluşturur. Şöyle ki, kulak delme işlemi sırasında ortaya çıkmış bir enfeksiyon, beraberinde kulak kaşıntısını getirebilir. Peki böyle bir durumda kulak kaşıntısı nasıl geçer derseniz, anti bakteriyel kremler bu gibi durumlar için oldukça uygundur. Ama yine de geçmeme durumu söz konusu ise zaman kaybetmeden bir Kulak Burun Boğaz uzmanı; ya da Dermatoloji uzmanına ulaşmak gerekir.

Kaşıntı sebepleri arasında cilt kuruluğu da yer almaktadır. Kuru cilt tipine sahip olanlar; ya da öyle olmasa bile cildini yeteri kadar nemlendirmeyenlerde kulak kaşıntısı ortaya çıkabilir, hatta bu problem vücudun diğer bölgelerine, örneğin yüze ya da kafa derisine de sirayet edebilir.

Soğuk algınlığı gibi, virüs, bakteri gibi enfeksiyonlar da kulak kaşıntısına neden olabilir. Denize ya da havuza girmenin bir zaman sonrasında ortaya çıkan kulak kaşıntısının sebebi de enfeksiyonlardır. Bazı enfeksiyonlar kendiliğinden geçebilir, ama bazıları için damla kullanmak gerekebilir. Günde bir kaç kez kullanılan damlanın da işe yaramadığı durumlarda doktor tavsiyesi ile antibiyotik kullanımı gerekebilir.

Alerjik durumlar da kaşıntı sebepleri arasında yer alabilir ve kulak içerisindeki derinin kaşınmasına neden olabilir. Saç spreyleri, şampuanlar ya da kullanılan nikel kaplama küpelerde bu gibi sorunlarla sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Sedef ve egzamanın da kaşıntı sebepleri arasında yer alan cilt hastalıklarından olduğunu unutmamak önemlidir. Genellikle tedavileri kulak damlaları ile gerçekleştirilir. Ancak damlanın etkisi olmadığı zamanlarda, doktor kontrolünde bir takım hapların kullanımı gerekebilir.

Bazı besinler de kulak kaşıntısına neden olabilecek düzeyde alerjiyi beraberinde getirebilmektedir. Polen alerjisi ya da saman nezlesi gibi, beraberinde kulak kaşıntısına sebep olabilecek türden bir alerjiyi getirebilecek besinleri şu şekilde listeleyebiliriz:
Salatalık
Kiraz
Kereviz
Havuç
Muz
Elma
Kivi
Fındık
Şeftali
Portakal
Kavun
Kabak
Domates
Erik
Armut

Kulak Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Söz konusu kulak kaşıntısı problemi 10 günden daha uzun zamandır devam ediyorsa, ya da zaman bu kadar uzun olmasa dahi, belirtiler giderek kötüleşiyorsa veya beraberinde farklı problemler de yaşanıyorsa mutlaka kulak kaşıntısı nasıl geçer sorusunun yanıtını bir doktordan almak gerekir. Peki kulak kaşıntısına eşlik ettiğinde doktora başvurulması gereken diğer belirtiler nelerdir?
Hırıltılı nefes alma
Nefes darlığı
Yutma zorluğu
Baş ağrısı
Boğaz ağrısı
Kurdeşen
yüzde görülen şişmeler

Özellikle yaz aylarında, havuza ya da denize girdikten bir zaman snra daha sık görülen kulak kaşıntısına eşlik eden bir kulak ağrısı da söz konusu ise muhtemelen dış kulak enfeksiyonu var demektir. Enfeksiyonların en önemli nedeni, kulak yolunun kuru tutulmaması olarak belirtilebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalıncığında, kulak kaşıntısı nasıl geçer sorusunun yanıtı için kulağa 2 – 3 damla sirke damlatılması etkili olacaktır. Ama sorun yine de geçmiyorsa, en kısa zamanda bir Kulak Burun Boğaz uzmanına ulaşmak gerekir. Doktorun yapacağı işlem, kulağı tıkayan mikropları temizlemek, sonrasında da içeriğinde antibiyotik ya da kortizon bulunan damla kullanımını hastaya önermek olacaktır.

Enfeksiyona bağlı kulak kaşıntısı problemini önlemek için yapılabilecek şeyler:
Kulaktaki kiri temizlemeye çalışmamak ve bunun için kulak temizleme çubuğu kullanmamak
Kulakları sürekli kuru tutmak
Denize ya da havuza girmeden önce silikonlu kulak tıkayıcı kullanarak kulakları kapatmak
Suda 40 dakikadan uzun süre kalmamak
Temizliğinden emin olunmayan ve klor seviyesi düşük havuzlara girmemek

Çizilmelere bağlı tahrişlerden kaynaklanan kulak kaşıntısının giderilmesi için evde yapılmış yağların kullanımı tercih edilebilir. Mineral yağlar, zeytinyağı ya da herhangi bir farklı bitkisel yağı hafifçe ılıtıp, sonrasında kulak içerisine damlatmak etkili olacaktır. Yağı ısıtırken, yağ şişesini sıcak su bulunan tencereye koyup bekletme yöntemini tercih edin. Aksi halde yağlar çok çabuk ısınır ve yanma gibi istenmeyen olumsuz sonuçlarla karşılaşılabilir.

Bir enjektörün içerisine bir kaç damla su ve alkol alınarak, elde edilen bu karışım kulağa yeterli miktarda enjekte edilebilir. Böylece hem kulak kirinin yumuşaması sağlanmış olacak; hem de varsa küçük böcek ve mikropların ölmesi sağlanacaktır. Ardından yine aynı enjektör ile kulağa şiringa edilen su geri çekilmelidir.

Dışarıdan bakıldığında görünen kulak kirinin neden olduğu kulak kaşıntısı nasıl geçer sorusunun yanıtı için bir bez sıcak su ile ıslatılır ve sonrasında kulağın üzerine yerleştirilir. Ardından kulak kaşıntısı bulunan kişinin bu bezin üzerine yatması ve bir süre beklemesi gerekir. Kulak kiri dışarı doğru akacaktır. Bunun sonrasında kulak temizleme çubuğu ile alınabilir. Ancak kulak kirini görmeden bu işlemi yapmak, bakterilerin daha derine gitmesine neden olacağı için tercih edilmemelidir.

Kulakların kuru tutulması ve denizde, havuzda ya da duş sırasında kulaklara su kaçmasını önlemek için, kulak tıkacının ucuna biraz vazelin sürülebilir. Böylece kulağa su kaçması önlenmiş olacaktır. Buna ek olarak, saç kurutma makinesi sıcak üflerken, kulaklara bir dakika kadar tutmak da kulağın kuru kalmasını sağlayarak kulak kaşıntısını önleyecektir. Çünkü nem, mantar ve enfeksiyonların kısa sürede üremesine ortam hazırlamakta ve beraberinde kulak kaşıntısını getirmektedir.

Kulak kaşıntısı nasıl geçer yanıtları arasında önerebileceğimiz son yöntem ise bir pamuğa bir kaç damla bebe yağı damlatmak ve sonrasında pamuk ile kulağı bir kaç dakika kapatmaktır. Bu işlemin her gün yapılması, kulak kaşıntısını giderebilecektir.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.