Kürtaj Nedir? Kürtaj Nasıl Yapılır? Kürtaj Yasak Mı?

Kürtaj, pek çok kadının korkulu rüyası ve hatta “Asla” dediği şeydir. Ancak bazı kadınlar da sadece bu yöntem var diye rahat davranışlar sergileyebilirler. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasında kullanılan yöntem, farklı şekillerde ve zaman aralıklarında uygulanabilir. Çünkü farklı sağlık sorunlarının giderilmesi adına da kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Genellikle istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için kullanılsa da kürtaj bazen de gebeliğin olması gerektiği seyirde gitmemesi dolayısı ile kullanılır. Bebek gelişim hızında yavaşlama söz konusu ise bebeğin varlığı annesinin sağlığını tehdit ediyorsa, gebeliğe uygun olmayan rahim söz konusu ise.. kürtaja başvurulabilir.

Kürtaj
Kürtaj

Ağrısız bir uygulama olmasının yanında, hangi nedenle yapılacağına göre değişen farklı çeşitleri bulunmaktadır. Buna karar verebilmek için kadının ilk olarak doktoru tarafından muayene edilmesi ve ultrasona alınması gerekir. Sonrasında hangi yöntemin kullanılacağına karar verecek merci, kontrolleri yapan doktordur.

Bir kadın, eğer gebeliği 10 haftayı aşmamış ise ve kendi özgür iradesi ile gebeliğini sonlandırmak istiyorsa kürtajdan faydalanabilir. Ancak bebeğin kalp atışlarının, duyulması gereken zamanda ve hatta sonrasında duyulmaması halinde de gebeliğin sonlandırılması için kullanılabilir.

Kürtajın kullanıldığı diğer bir neden de gebeliğin normal seyrinde gitmesine karşın,bir nedenden dolayı riske girmesi durumudur. Ya da kalp atışları duyulan bebeğin kalbinin bir zaman sonra atmadığı fark edilirse yine bu yönteme başvurulabilir. Boş gebelik durumunda da tercih edilen işlem, gebelik kesesi var ancak kesenin içi boş ise yapılabilir.

Genel olarak temizlik kelimesinin kökeninden gelen kürtajın uygulanması, düşük yapan annenin rahim içinin temizlenmesi adına uygulanması durumu da söz konusudur. Hiç bir gebelik söz konusu değilken ya da olmamışken, düzensiz olarak devam eden kanamalar için de bu yöntem kullanılabilir.

Kürtaj Nedir
Kürtaj

Normal şartlarda 10 haftaya kadar olan gebeliklerde kullanılan kürtajın, gebelikle ilgili bir anomalinin söz konusu olması halinde, 3 kişiden oluşan Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı ekibi tarafından verilen rapora istinaden de yapılabilmesi mümkündür.

Kürtaj Nedir?

Kürtaj nedir sorusuna, rahim içinin, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılarak ya da rahim zarı dokusunun alınarak temizlenmesi şeklinde yanıt verebiliriz. Tamamen tıbbi müdahale uygulanılarak yapılan işlem, düşük olması durumunda, durmayan kanamalarda, menopoz döneminde rahim zarının kalınlaşması… gibi nedenlere bağlı olarak da tercih edilebilir.

Kürtajın farklı yöntemlerle uygulandığını ya da farklı sürelerde tamamlandığını da belirtmiştik. Bu noktada vakumlu kürtaj isimli yöntemden de söz etmek isteriz. Vakumlu kürtaj nedir derseniz bu yöntemde rahime daha az travma verildiğini söyleyebiliriz. Gebeliğin sonlandırılması için bu işlemde enjektöre benzer büyük bir tıbbi aletle rahim içine negatif basınç verilir.

Gebeliğin en erken dördüncü haftasında uygulanabilen kürtaj yöntemi eğer bu denli erken uygulanacaksa doktorun ultrason ile kadını çok iyi muayene etmesi ve gebelik kesesini net olarak görmesi çok önemlidir. Aksi halde gebelik kesesi görünene kadar beklemek gerekecektir.

Genel olarak uygulamanın yapılması gereken en doğru zaman ise gebeliğin beşinci ya da altıncı haftasıdır. Ultrason ile ilk olarak gebeliğin kaçıncı haftasındaolunduğuna bakılır. Sonrasında da gebelik kesesinin konumlandığı yer netleştirilir. Sonra da uygun kürtaj yöntemi seçilerek uygulama aşamasına geçilir.

Peki kürtaj hangi durumlarda yasaldır? Her şeyin öncesinde hiç bir kadın, bu uygulamanın bir doğum kontrol yöntemi olduğunu düşünmemelidir. Çünkü değildir. Gebeliğin sonlandırılması işlemi, eğer kadın evli ise eşi ile birlikte imza vermesi halinde yapılır. Ama evliliğin söz konusu olmadığı hallerde, kadın 18yaşını doldurmuşsa, işlemi kendi imzası ile yaptırabilir.

1983yılında düzenlenen kanunla son halini alan bu bilgiler kapsamında, kadının, kürtajın zararlarını bilerek, yine de bu işlemi yaptırması onun en doğal,yasal ve çağdaş hakkıdır. Buna benzer kanunlar dünya genelinde pek çok ülkede aynı şekilde işlemektedir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj nasıl yapılır sorusunu, uygulamayı yaptırmayı düşünen kadınlar internet ortamında, arama motorlarına sıklıkla sormaktadırlar. Çünkü bu konular toplumumuzda rahatlıkla konuşulan konular değildir. Hem de evli olmayan kadınlar açısından durum daha zordur. Öncelikle belirtelim ki işlem ağrısız olarak yapılmaktadır.

Sitemiz içerisinde, konuşmaya ya da sormaya zorlandığınız pek çok konu ve soru hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Peki o halde kürtaj nasıl yapılır?

• İlk olarak, hastanın tercihine göre, kendisine lokal yada genel anestezi uygulanır.

• Hasta jinekolojik koltuğa alındıktan sonra, kürtaj için uygun pozisyona getirilir.

• Ultrason yardımı ile rahmin büyüklüğü, durumu ve yönü belirlenir.

• Daha sonra hastaya vajinal spekulum yerleştirilir ve böylece rahim ağzı görülebilir duruma getirilir.

• Herhangi bir enfeksiyonun söz konusu olmaması için antiseptik solüsyonlarla vajina ve rahim ağzı yıkanarak temizlenir.

• Artık rahiö ağzının genişletilmesi aşamasına geçilebilir. Bunun için farklı büyüklükleri bulunan ve buji adı verilen aletlerle rahim ağzı, gerekli görüldüğü kadar genişletilir. Bunun için en az genişlik tercih sebebidir. Gebeliğin erken döneminde yapılan kürtaj işlemi de bu aşamada çok önemli bir avantaj sağlar.

• Artık Karmen adı verilen plastik kanüller rahim ağzından rahim boşluğuna doğru uzatılabilir. Kanülün dışarıda kalan ucu ise vakum işlevi gören bir enjektöre ya da vakum cihazına bağlanır.

• Ve sonrasında kanülün ileri – geri çekilmesi ile rahim içerisinin boşaltılması sağlanır.

Ve böylece kürtaj işlemininde sonuna gelinmiş olur. Önceden kullanılan metal küretlerin artık kürtaj için çok gerekmedikçe kullanılmadığını; dolayısı ile rahim içi tahrişlerinin önüne geçilmesinin hedeflendiğini de belirtmeden geçmemeliyiz.

Yasal zorunluluklara uygun yapılan steril ve güvenilir bir kürtaj işlemi ile herhangi bir problem yaşamadan evinize sağlıklı olarak dönebilirsiniz. Ancak işlemin ağrısız ya da kolay olması veya size bu hakkın yasal olarak tanınması,verdiğiniz kararın zorluğunu küçümsemenize de neden olmamalı.

Kürtaj Yasak Mı?

Kürtaj yasak mı sorusunu, işlemin yasak olmadığını belirterek yantlayabiliriz. Ve belki vermiş olduğumuz bu yanıt da pek çok kadının içiniönemli ölçüde rahatlatabilir. Ancak yasak olmaması dolayısı ile her başınız sıkıştığında bu yönteme başvurmak yerine doğum kontrol yöntemlerini kullanmanızı önermek isteriz.

Peki kürtaj yasak mı sorusunun olumlu yanıtından yararlanmak adına sağlamanız gereken şartlar neler?

• Evli iseniz, işlem yapılacak olan klinik ya da hastanede eşinizle birlikte kürtaj için imza vermeniz gerekiyor.

• Evli değilseniz yaşınızın 18’in üstünde olması kaydıyla, tek başınıza imza vermeniz yeterli oluyor.

Uygulama için imza verirken, kürtajın sizin üzerinizde yaratabileceği muhtemel zararları hakkında bilgi sahibi olmanız da çok önemli. Bilerek onaylamak demek, işlem yapan kurum ya da doktordan tüm sorumluluğu almak anlamına geliyor.

Kürtaja ait getirilen düzenlemeler son olarak 1983 yılındadüzenlenen kanunla yürürlüğe girmiştir. Bu işlem her kadının çağdaş hakkıdır. Ancak anne karnına düşen bebeğin de hakları olduğunu savunan bir kanun bulunmaması dolayısı ile onu işlemi yaptırmadan önce sizin düşünmeniz gerekiyor.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.