Göz Alerjisi Nedir?

Göz alerjisini çoğumuz göz nezlesi; bazılarımız ise alerjik konjonktivit olarak biliriz. Peki göz alerjisi nedir tam olarak? Yazımız içerisinde sizlere bu sorunun yanıtını verip, göz alerjisi nasıl geçer sorusuna da çözüm bulabilmenizi sağlamaya çalışacağız. Özellikle ilkbahar, ve sonbahar aylarında sık olarak karşılaştığımız, ve genellikle de nedeni polenler olan göz alerjisini birlikte tanıyalım…

Göz Alerjisi Nedir?

Konjonktiva zarı, göz akını saran bir zar olmakla birlikte, polenlere karşı alerjik tepki verdiği zamanlarda kızarabilir, ve bununla birlikte iltihap da kapabilir. Bu durumun halk arasındaki adı göz alerjisidir. Tıp dilinde ise alerjik konjonktivit olarak bilinmektedir.

Göz alerjisi olunduğunda karşılaşılan ilk şikayetler arasında, sulanma, kaşıntı, batma; ve kızarıklık yer almaktadır. Sonrasında ise, kişide ışığa karşı hassasiyet, ve göz altı morarmaları gözlemlenebilir. Gerek göz altı morarması, gerek gözdeki kızarıklıkların nedeni, bölgede bulunan kılcal damarların genişlemesinden kaynaklanmaktadır.

Göz alerjisi, ya da halk dilinde göz nezlesi tek gözde oluşabileceği gibi, iki gözde oluşumun da söz konusu olabileceğini belirtmeden geçmemeliyiz. Eğer durum mevsimsel ise, genellikle çocuklukta başlar, ve problem belirli dönemlerde gözlemlenebilir. Daha çok ilkbahar, ve sonbahar aylarında karşılaşılan göz alerjisi aynı zamanda, yaz, ya da kış mevsimlerinde de gündeme gelebilir. Astım gibi diğer sorunların da varlığı söz konusu olabileceği gibi, burun akıntısı, kaşıntısı, tıkanıklığı, ya da hapşırma da göz alerjisine eşlik edebilmektedir.

Göz alerjisi bazen de süreklilik arz edebilir. Bu gibi bir süreklilik söz konusu ise, nedeni sadece polenlere bağlamamak gerekir. Sürekli bulunulan ortamlarda var olan ev tozları, kuş tüyleri, akarlar… da alerjik konjonktivite neden olabilirler. Dönemse alerjik konjonktivitte olduğu kadar ağır belirtiler görülmese de, kişide sürekli alerji durumu söz konusu olmaktadır.

Göz Alerjisi Nasıl Geçer?

Eğer polenlere bağlı mevsimsel göz alerjisi söz konusu ise, göz damlalarından destek alınabileceği gibi, göze sıcak kompres de uygulanabilir. Alerjiye neden olan polenlerden olabildiğince uzak durmak, makyaj malzemesi gibi kullanılan şeyleri ortadan kaldırmak; ya da her ihtimale karşı, bu malzemeler alerjiye neden oluyorsa değiştirmek, ortamı sürekli olarak havalandırmak… alonabilecek diğer önlemler arasında yer almaktadır.

Sürekli bir göz alerjisi probleminiz varsa da, mutlaka doktorunuzun, şikayetlerinizi azaltmaya yönelik önerdiği ilaçları kullanmalısınız. Ayrıca, yüzünüzü, ve göz çevrenizi soğuk su ile sık sık yıkamak da, etkili çözüm yöntemleri arasında yer alacaktır.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.