Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi, hakkında bilgi sahibi olunmadığı takdirde, diş kayıplarına dahi neden olan bir ağız ve diş sağlığı problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle, bazı yanlış davranışlarımız sonucu hepimizin başına gelmesi muhtemel olan diş eti çekilmesi nedir, diş eti çekilmesi neden olur, diş eti çekilmesi nasıl geçer gibi soruların yanıtlarını hepimizin bilmesi önemlidir. İlerleyen bölümlerde sizlere, tüm bu soruların yanıtlarından söz etmeye çalışacağız.

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Ortaya çıktığı an itibari ile tedavisinin yapılmaya başlanması gereken diş eti çekilmesi, aksi halde diş kayıplarına neden olmaktadır. Kısaca tanımlamak istediğimizde ise dişleri saran pembe doku olan diş etinin kendisini geriye çekmesi olarak, diş eti çekilmesini tanımlayabiliriz.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

■ Dişlerin ve kemik sağlığının önemli yapı taşı mineralleri arasında yer alan Kalsiyumun eksik olması, diş eti çekilmesinin nedenleri arasında ilk sırada yer almaktadır.

■ Kadınlar için geçerli olan bir diğer neden de doğumdur. Anne olduktan sonra, eksilen vitamin ve mineralleri tamamlamamanız halinde diş eti çekilmesi problemi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Yeni bir doğumu ise eksikliklerinizi gidermeden, göze almamanız önemlidir.

■ Yaşı 60’tan büyük bir kişi için söz konusu olan diş eti çekilmesi, hormonal değişimler sebebi ile ortaya çıkmaktadır.

■işleri sert bir şekilde, sert diş fırçası ile, düzensiz şekilde fırçalamak, diş eti çekilmesinin nedenlerinden bir diğeri olarak karşımıza çıkmaktadır.

■ Doktor takibi ve kontrolü, diş eti çekilmesini önlemek için denenmesi gereken önemli bir yöntemdir. Doktorunuzun gözetiminde olursanız, muhtemel çekilmeleri en az bir sene önleyebilirsiniz. Bu nedenle senelik kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz.

■ Genellikle günlük stresler dolayısı ile uyku sırasında ortaya çıkan diş sıkma ve gıcırdatma problemi de çekilmelerin önemli nedenleri arasında yer almaktadır.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

Her şeyin öncesinde; diş eti çekilmesinin belirtilerini bilmek ve bu belirtilerin ortaya çıkmasının sonrasında da önlemleri, doktor kontrolünde almaya başlamak gerekmektedir. İlk zamanlar diş eti çekilmesi için önlem almak oldukça kolaydır. Ancak ilerleyen zamanlarda durum sıkıntı yaratabilmektedir. Bu nedenle:

■ Günde iki sefer, dişlerinizi, diş etlerine uygun bir macun ile dişlerinizi fırçalayın.
■ Sadece diş temizliğine değil, diş eti sağlığına zarar verecek bakterileri de öldürebilmek adına ağız sağlığına da önem verin.
■ Beslenmenize, içeriğinde Kalsiyum bulunan besinleri dahil edin.
■ Protein içeriği bulunan yumurta, süt ve peynir tüketimini arttırın.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Anlaşılır?

■ Dişlerinizi fırçalamanın sonrasında diş eti kanaması ile karşılaşıyorsanız
■ Diş fırçalama sırasında diş etlerinizde ağrı ve sızıntı oluyorsa
■ Diş etlerinizde sızıntı ve ağrıyı sık sık hissediyorsanız
■ Acı ya da soğuk şeyler tükettiğinizde diş etlerinizde sızıntı hissediyorsanız
■ Dişlerin kenarında ve arasında diş taşları oluşuyorsa
■ Sürekli ağız kokusu problemi yaşıyorsanız

Sizde, hemen doktor müdahalesi gerektiren diş eti çekilmesi problemi var demektir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Geçer?

Sizlere yazımızın başından bu yana, mutlaka doktora gitmeniz gerektiğini belirtiyoruz. Ancak diş eti çekilmesini, evde uygulayacağınız doğal yöntemlerle de giderebilirsiniz. Bunun için sizlere önerebileceğimiz yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

■ Şapın, iltihap kurutucu özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle, hem diş eti çekilmesi hem de iltihaplarına karşı şaptan yararlanabilirsiniz. Her gün, bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı şap karıştırıp, hazırlamış olduğunuz bu karışım ile ağız gargarası uygulayın.

■ İçeriğinde bulunan antioksidanlar dolayısı ile diş etleri üzerinde olumlu etkileri bulunan yeşil çayı günde iki bardak; her seferinde taze hazırlamak koşulu ile tüketebilirsiniz.

■ Karanfilin içeriğinde bulunan antiseptik maddeler de diş eti çekilmesine iyi gelmektedir. Bu nedenle, her gün üç tane karanfil çiğnemeyi deneyebilirsiniz.

■ Antibakteriyel etkisi bulunan aloe vera da deneyebileceğiniz bir diğer bitkidir. Yapmanız gereken, ortadan ikiye ayıracağınız aloe veranın içerisinden çıkan jel ile diş etlerinize masaj yapmaktan ibarettir. Sonrasında ise ağzınızı iyice çalkalamayı ihmal etmemelisiniz.

■ Akşam yemeklerinden sonra içeceğiniz bir bardak kekik suyu da diş eti çekilmesine iyi gelmektedir. Bunun için kekiği kaynatıp suyunu içmeniz yeterlidir.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.