Diş Hassasiyeti Diş Hassasiyetini Gidermek İçin Ne Yapmalı?

Diş hassasiyeti, pek çoğumuzun diş kamaşması olarak bildiği bir durumdur. Sık sık yaşanan diş kamaşması, ağız ve diş sağlığını pek çok yönden olumsuz olarak etkileyebilir; yemek yemeyi büyük bir kabusa çevirebilir… Peki nedir diş kamaşması?

Diş kamaşması olarak adlandırdığımız diş hassasiyeti, soğuk ya da sıcak içecekler içer ya da bir şeyler yerken dişlerimizde meydana gelen hafif nitelikli ağrılardır. Ve hafif olmaları gerekçesi ile dikkate alınmaz; sonrasında ise ağız ve diş sağlığımızı tam anlamıyla kabusa çevirirler…

Diş hassasiyetinin tanımını tıp dilinde şu şekilde yapabiliriz: dişte bulunan ve dişi kaplamış halde olan dentin isimli tabakanın zarar görmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Diş köklerinin diş eti ile kaplı olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Ama diş eti çekilecek olursa, diş komple ortaya çıkar.

Bizler bir ekşi yiyecek ya da tatlı besin yiyip, sıcak ya da soğuk içecekler tükettiğimizde ise diş, iletişime geçmemesi gereken bu besinlerle etkileştiğinden dolayı bir ağrı hissi ya da diş kamaşması olarak adlandırdığımız diş hassasiyeti oluşur. Bu durum en çok, sıcak içeceklerin hemen arkasından soğuk içeceklerin tüketilmesi ile belirginleşir ve rahatsız edici boyutlara ulaşır…

Diş hassasiyetinin nedenlerine baktığımızda, karşımıza ilk olarak, diş eti çekilmesinin çıktığını görüyoruz… Diş eti çekilmesi sonucunda dentin tabakası ortaya çıkarak, bir takım tahribatlara maruz kaldığında ise diş hassasiyeti oluşuyor… Hızlı ve sert diş fırçalamak da nedenler arasında yer alıyor. Çünkü dişin önemli tabakaları, hızlı ve sert diş fırçalama alışkanlığı sebebiyle zarar görüyor.

Diş hassasiyetinin nedenleri arasında, diş iltihaplanmalarından da bahsetmek gerekiyor. Dişlerin üzerinde kalan bakteriler ve tartarlar diş iltihaplanmasına neden oluyor. Bu durum diş etinin şişmesine neden olurken, diş etinin dişi koruyucu özelliğinin de ortadan kalkmasına sebebiyet veriyor. Ve diş savunmasız kalarak diş hassasiyeti olarak adlandırılan durum meydana geliyor.

Diş hassasiyetinin nedenleri arasında diş plaklarından da söz etmek gerekiyor. Diş plakları ve tartarlar, diş etine yakın bölgelerde birikmeleri sonucunda, diş hassasiyetinin ve diş kamaşmasının meydana gelmesine sebep oluyorlar.

Peroksit ve soda içeren diş beyazlatma ürünlerinin sık kullanılması da diş hassasiyetine sebep oluyor. Bu ürünler dişlere zarar verebiliyorlar. Sık kullanılmamaları ya da bilinçli kullanımları, bu nedenle sıklıkla öneriliyor.

Diş Hassasiyeti

Diş hassasiyeti hakkında bilgiler vermeye devam ederken, nedenler arasında, ağızda bulunan kırık ve çürük dişlerden de söz etmek gerekiyor. Kırık ya da çürük dişlerin diş hassasiyetine neden olmaması için rutin diş sağlığı kontrollerinin gerçekleştirilmesi öneriliyor.

Diş Hassasiyetini Gidermek İçin Ne Yapmalı
Diş Hassasiyeti

Diş hassasiyetinin nedenleri arasında, asitli yiyecekler ve içecekler de yer alıyor. Limonun diş kamaşmasına neden olmasının sebebi budur örneğin. Diş tabakalarını aşındırarak, diş hassasiyetine sebep olur. Ağız çalkalamak için kullanılan asitli solüsyonlar da diş hassasiyetinin ortaya çıkmasına neden olan son faktör olarak karşımıza çıkıyor.

Diş hassasiyetini önlemek için yapılması gerekenlere baktığımızda, ilk olarak dişlerin yumuşak bir diş fırçası ile ve yavaş hareketlerle fırçalanmasının gerekliliği ile karşılaşıyoruz. Ağız içi temizliği ve ağız dışı temizliğine önem verilmesi gerektiği de bir diğer önleyici yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

Diş hassasiyetini önlemek için, hassas dişler için üretilmiş olan diş macunlarından yararlanmalısınız. Ayrıca florlu diş bakım ürünleri kullanılması da diğer bir önleyici yöntemdir.. Yediğiniz ve içtiğiniz şeylerin niteliklerine de dikkat etmeniz gerekıyor. Sıcak gıdalarla soğuk gıdaların aynı anda tüketmemelisiniz. Ağız ve diş sağlığı kontrollerini de rutin bir şekilde gerçekleştirmelisiniz
.
Diş hassasiyeti tedavisi nasıl uygulanır? Dişin açığa çıkan yüzünün kapatılması sağlanmalıdır. Diş eti için bir takım müdahalelerde bulunulabilir. Dişte bulunan tartar ve plakların temizlenmesi işlemi gerçekleştirilebilir. Azalan tabakaların yerlerine dolgu malzemeleri eklenebilir. Ve son olarak diş gıcırdatması probleminiz varsa, bu problemin giderilmesi sağlanabilir.

Diş Hassasiyetini Gidermek İçin Ne Yapmalı?

Diş hassasiyetini gidermek için ne yapmalı sorusunun yanıtlarını maddeler halinde şu şekilde verebiliriz:

• Hassas dişler için üretilmiş bir diş macunu kullanın. Bu ürün içerisinde yer alan etken maddeler, hassasiyet dolayısı ile ortaya çıkan ağrıyı hızlı bir şekilde azaltır. Böylece rahatlatıcı özelliktedirler. Dişlerin korunmasını da desteklerler. Ancak tedavi edici özellikte değildirler.

• Yine hassas dişler için üretilmiş, yumuşak uçlu bir diş fırçası kullanın. Böylece diş fırçalamaya bağlı hassasiyet etkisinden kurtulmuş olursunuz. Ayrıca bu fırçaların diş plağı oluşumunu önleme özellikleri de vardır.

Diş hassasiyetini gidermek için ne yapmalı sorusunun bir diğer yanıtı da florür kullanımıdır. İçeriğinde florür bulunan diş bakım ürünlerini kullanabileceğiniz gibi, doktorunuz florürlü jel kullanarak dişlerinize yıkama ve cilalama işlemi de gerçekleştirebilir.

• Duyarsızlaştırma işlemi yine doktorunuz tarafından, kanal tedavisi şeklinde uygulanabilir. Bununla birlikte diş kökünün açıkta kalması dolayısı ile yaşanan diş hassasiyetinin giderilmesinde yapışkan reçine ile diş kökünün etrafı sarılarak ağrının önlenmesi sağlanabilir.

• Diş eti dokusunun kaybına bağlı yaşanan diş hassasiyetinin giderilmesinde cerrahi diş eti nakli uygulamasına başvurulabilir. Bunun için ağızda başka bir bölgeden alınan diş etinin, sorundan etkilenen bölgeye uygulanması sağlanır.

MaviBoncuğum içerisinde diş hassasiyeti ile ilgili yayınlanmışdiğer başlıkları da gözden geçirebilirsiniz. Diş hassasiyeti neden olur?

“Diş Hassasiyeti Diş Hassasiyetini Gidermek İçin Ne Yapmalı?” üzerine 3 yorum

  1. Bende de ayni durum var. Sadece eksi yiyecekler yedigimde oluyor onun haricinde bende sorun yok.Acilen çözüm bulunmali

    Yanıtla

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.