D Vitamini Eksikliği Neden Olur?

Kemik sağlığımız açısından gerekliliği çok fazla olan D vitamini ile ilgili yapılan tahlillerin ortalamasına bakıldığında, toplumumuzun büyük bir kesiminde D vitamini eksikliğinin söz konusu olduğu gözlemlenmektedir. Peki, ciğerde, yumurtada bulunan, güneşten kolaylıkla alabileceğimiz D vitamini eksikliği neden olur? D vitamini eksikliği nasıl giderilir? Yazımız içerisinde D vitamini eksikliği ile ilgili bilgilere sahip olabileceksiniz…

D Vitamini Eksikliği Neden Olur?

Güneş, en önemli D vitamini kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır, ve güneşten doğru bir şekilde D vitamini alabilirsek, gereksinimimiz olan D vitamininin %95’ini rahatlıkla karşılayabiliriz. Ama, güneş ışınları kış aylarında hem daha az gelir; hem de zaten kapalı giyindiğimiz, ve daha çok kapalı mekanlarda bulunduğumuz için, kışın güneşten yeteri kadar D vitamini alamayız. Yaz aylarında ise, hem açık giyinir, hem de daha çok dış ortamlarda bulunuruz, ama yazın da cilt kanserinden korunmak adına kullandığımız güneş kremleri, güneşin derimiz ile temasını engellediğinden dolayı yeteri kadar D vitamini alamayız. D vitamini eksikliğinin nedenleri arasında yer alan ilk unsur budur.

Yumurta önemli bir D vitamini kaynağıdır; ama, günümüz koşullarında tüketilen yumurtaların geneli doğal değildir. Gezen tavukların haftada 3 – 4 yumurtası olur, ve güneş ışığı altında, tavuk tarafından alınan haftalık D vitamini sadece 4 yumurta arasında paylaştırılır. Ancak günümüzde tüketilen yumurtaların geneli, ismi yeni türetilmiş olan yumurta tavuklarından elde edilmektedir. Ve yumurta tavukları güneş ışığında değil, güneş ışığı kadar etkili manyetik ışıklar altında bulunurlar. Bu ışıklar sadece bir saat söndürülür, ve günün 23 saati güneşin altında olduğunu düşünen yumurta tavukları 23 saat uykusuz kalır, sürekli içeriğinde GDO bulunan yemleri tüketir, ve dolayısı ile, haftada 10 taneye kadar yumurta verirler. Güneşten almadıkları haftalık D vitaminini 10 yumurta arasında bölüştürürler… İşte D vitamini eksikliği nedenlerinden bir diğeri de budur.

Ama tabi ki D vitamini eksikliği sadece D vitamini kaynaklarına bağlı olarak da gelişmez…

Yaşlılık, D vitamini eksikliği neden olur sorusunun yanıtları arasında yer alan kişisel faktörlerden bir tanesidir. Çünkü yaş ilerledikçe, deri daha az D vitamini salınımı gerçekleştirmeye başlar.

Cilt rengi koyu olan kişilerde açık cilt rengine sahip olan kişilere göre daha sık görülen D vitamini eksikliği, cilt rengi koyu olan kişilerin ciltlerinde daha fazla Melanin pigmenti bulunmasından kaynaklanmaktadır. Melanin fazlalığı, güneşten alınan D vitamininin deride daha az sentezlenmesine neden olmaktadır.

Şişmanlarda daha sık karşılaşılan D vitamini eksikliği, karaciğer; ve böbrek hastalığı bulunan kişilerde de sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu problemler, bağırsaklarda sindirim; ve emilim bozukluğuna neden olduğundan dolayı D vitamini eksikliğine neden olmaktadır.

Günümüzde, bebekler ek gıda, ve su dahi almadan ilk altı ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmektedir. Ancak anne sütünün içeriğinde D vitamini bulunmamaktadır. Ek gıda da almayan bebek ilk altı ay boyunca D vitamini ile, güneşe çıkmadığı sürece karşılaşmaz. Bu nedenle, tam da kemik gelişiminin gerçekleştiği ilk dönemlerinde bebeklerde D vitamini eksikliği sıklıkla gözlemlenmektedir. İstenmeyen bir durum ile karşılaşmamak adına bebeklere, doktorlarının gözetiminde ek D vitamini verilmesi bu nedenle önerilmektedir.

D Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?

İçerisinde bulunduğumuz yaz aylarında, güneşten bolca D vitamini depolayabilirsiniz. Bunun için, güneşin dik olarak geldiği 10:00 – 16:00 saatleri arasında, sadece 20 dakika, güneş kremi kullanmadan güneşte bulunmanız gerekmektedir. Ancak, bu süreyi de yavaş yavaş bulmalısınız. Örneğin, ilk hafta 5, ikinci hafta 10, üçüncü hafta 15; ve dördüncü haftadan sonra ise 20 dakika güneşte kalabilirsiniz. Ancak bu sürenin fazlasını güneşin altında geçirecekseniz, cilt kanseri gibi istenmeyen durumlara karşı güneş kremi kullanmayı unutmamalısınız.

Beslenmenize dikkat ederek de D vitamini eksikliğini giderebilirsiniz. Bunun için ton balığı, somon, lüfer… gibi, çiftlik balığı olmayan yağlı balıkları tüketebilir, gezen tavukların yumurtalarını yiyebilir, ciğer tüketebilirsiniz.

Eğer gerekiyorsa, doktorunuza danışarak D vitamini takviyesi de alabilirsiniz. Takviyenin türü; ve miktarı doktorunuz tarafından belirlenmelidir; aksi halde D vitamini fazlalığı olacaktır; ve bu da çok zararlıdır. Kadınlara genellikle ayda bir tane D vitamini ampulünü içmeleri önerilir; ancak, bunun doktorunuz tarafından önerilmesi daha önemlidir.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.