Yeni Doğan Bebeğin Bakımı Hakında Bilgi

Yeni doğan bebeğin bakımı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen anneler genellikle büyüklerinin sözünü dinlemekten ziyade doktorlarını dinler ve çaresiz kaldıkları durumlarda da internet üzerinden araştırma yaparak yorumları karıştırırlar. Oysa ki internet üzerinden okunan her şey tam olarak doğru değildir. Örneğin acı elma yağı kullanarak bebeğin gazı giderilebilir, ama internet üzerinde bunun bebeğe zararlı olabileceği yazmaktadır. Şöyle bir düşünün: Pek çok kişi acı elma yağı ile bebeğini rahatlatırken; bazı anneler ise okudukları yorumlara dayanarak acı elma yağı kullanımı gerçekleştirmez ve çözümsüz kaldıkları noktada gaz dolayısı ile ağlayan kolik bebeklerin göbek fıtığı oluşabilir. Dolayısı ile yeni doğan bebek bakımı hakkında bilgi edinirken çok da inatçı olmamak gerekir… Peki yeni doğan bebeğin bakımında genel olarak nelere dikkat edilmelidir? Yeni doğan bebek bakımında doğru bilinen yanlışlar nelerdir? Hemen gözden geçirelim…

Yeni Doğan Bebek Bakımı Hakkında Bilgi

■ Yeni doğan bebek bakımına ilk olarak emzirme ile başlanır. Doğumun hemen sonrasında gelen anne sütü tek sefer için sadece bir çay kaşığı kadar olabilir… Bu durumda anne sütünün az olduğunu düşünebilirsiniz. Ama aslında bu miktar bebeğiniz için yeterlidir. Siz bebeğinize her süt verdiğinizde sütünüzün miktarı bebeğinizin ihtiyacı kadar artacaktır. Siz sütünüzün az geldiğini düşündükçe bebeğinizle aranızda bir stres hali oluşur. Bunu yapmanıza hiç gerek yok. Gelen süt bebeğinize yeter; çünkü onun midesi zaten oldukça küçüktür.

■ Bizler annelerimizin, doğduğumuzda bizi kundaklayarak büyüdüğü bebekleriz. Ama şimdilerde kundak bebeklerin hayatından tamamen çıkmış durumda. Peki sevgili anneler, bebeğinizi kundaklamamak onun için doğru mudur? Karnınızda hareketleri sınırlı olan, elini, kolunu, bacağını karnınızın izin verdiği kadar oynatabilen bebeğinizin kendini en güvende hissettiği yer sizin karnınızdır. Dış dünyaya çıktığında ise onu özgür bırakmanız demek kendini korkutması anlamına gelmektedir. Dolayısı ile en azından ilk haftalarda bebeğinizi yarım kundaklamalı ve kendini güvende hissetmesini sağlamalısınız. Böylece bebeğiniz daha kolay uyuyacaktır. Yeni doğduğu için özgürlük kavramını bilmez. Siz onu büyürken güvenli ve özgür olarak büyütmeyi bilin yeter.

■ Bebekler doğduklarında genellikle fizyolojik sarılık problemi ile karşılaşırlar. Bu durum onların yeterli beslenmemesi ile bağlantılıdır. Ama bu demek değildir ki bebeğiniz sürekli emzirilmelidir. Siz onu sürekli emzirirseniz hem göğüs başlarınız yara olur, hem de yeterli sütü biriktiremeyeceğiniz için bebeğiniz doyamaz. Onu ortalama besleme sürenizin iki saatlik aralıklarla gerçekleştirilmesi yeterli olacaktır. Bu noktada bebeğiniz uyuyorsa, onu karnını doyurmak için uyandırabilirsiniz. Uyuyan bebeğe genellikle kıyılmaz ama sarılık olduğunda kuvöze girme ve sizden ayrılma ihtimalini düşününce, muhtemelen yapmanız gerektiğini daha iyi anlarsınız.

■ Yeni doğan bebeğin bakımı hakkında bilgi vermeye devam ederken, evinizdeki kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanlar konusunda ne yapmanız gerektiğinden de bahsedelim. Öncelikle şu noktanın altını çizelim: Eğer ilerleyen dönemde, bebek yeni doğduğunda yapmış olduğunuz değişiklikleri geri alacaksanız, o değişimleri hiç yapmayın. Yani evcil hayvanınızı evden bir dönem uzaklaştırmayın. Ya tam uzaklaştırın; ya da hiç uzaklaştırmayın… Çünkü bebeğinizin bağışıklık sistemi ve vücudunda gelişen antikorlar buna göre şekillenir. Bebeğinizi hangi yaşam koşullarında büyütecekseniz en baştan o ortamı sağlayın. Siz hayatınızı bebeğinize göre şekillendirmeyin, bebeğiniz sizin yaşam şartlarınıza göre büyüsün.

■ Yeni doğan bebek bakımı hakkında bilgi edinirken, onu uykusu sırasında sallamamanız gerektiği ile ilgili konulara da bilgi verelim… Siz bebeğiniz karnınızdayken hiç hareket etmediniz mi? Bebeğiniz sizin karnınızda hiç sallanmadı mı? Sallanmak, bebeğin orta kulakta gelişen denge sisteminin sağlıklı olmasına katkı sağlayacağı için ona zarar vermez. Dolayısı ile küçük sallamalar ve ritmik hareketler uykusu sırasında yapılabilir. Ama delicesine bebek sallamaktan söz etmiyoruz…

■ Yeni doğan bebeğin bakımı hakkında bilgilerden bir diğeri de, onun gün içerisinde ortalama 20 saat uyuyacak olmasıdır. Bu noktada gece olduğunda, büyüme hormonlarının çalışması dolayısı ile bebeğinizi gece lambası ışığı ile karanlık ve sessiz bir ortamda uyutun. Ancak sabah olduğunda perdeleri açın. Odayı havalandırın. Hatta gürültüden de kaçınmayın. Karnı tok, gazı çıkmış ve altı temiz bir bebeğin rahat uyumasına gürültü ya da ışık engel değildir. Sadece şuna dikkat edin: Bebeği sessiz ve karanlık ortamda uyutmaya alıştırırsanız, ilerleyen dönemlerde siz huzursuz olursunuz; çünkü istediğiniz ortamı sağlamazsanız bebeğiniz uyuyamaz.

■ Bebeğinizin bulunması gereken ortalama oda sıcaklığı 20 – 22 derece aralığına kadar düşebilir. Çünkü bebeğinizin bağışıklık sistemi bulunduğu ortama göre gelişir. Elleri ve ayakları ise onların vücutlarının en uç noktaları olduğu için biraz soğuk olabilir. Bu sizde panik yaratmamalı ve hemen eldiven takma gereksinimi hissettirmemeli. Ancak eğer bebek 2.5 kilodan daha hafif ise ortam sıcaklığını 27 dereceye ayarlayabilir ve bebeğinizi daha sıcak tutabilirsiniz. Bebeğinizi çok hassas alıştırırsanız, çok sık hastalanacağını unutmayın. Bırakın bağışıklık sistemi gelişsin.

■ Yeni doğan bebeğin bakımı hakkında bilgi edinirken, onun gazını ilk günlerde bile çıkartmanız gerektiğini unutmayın. Unutmayın ki bebeğiniz, siz onu emzirirken hava yutabilir. Dolayısı ile emzirdikten sonra onu dik tutun ve gazını çıkartmayı asla ihmal etmeyin. Bebeğim alttan gaz çıkardı; üstten çıkartmasına gerek yok hatasına da düşmeyin. Siz üzerinize düşeni mutlaka yapın.

■ Yeni doğan bebeklerin kakası sarı renklidir. Ve günde 4 ile 9 arasında kaka yapabilirler. Bebeğin çok kaka yapması onun beslenme sıkıntısı yaşamadığını gösterir. Kakanın renginin sarı olması ise bağırsaklarda doğru şekilde işlendiğinin işaretçisidir. Ama bebek az kaka yapıyorsa beslenme sıkıntısı yaşadığı anlamına gelir. Kakasının renginin yeşil olması ise genellikle bebeği üşüttüğünüzü düşündürebilir ama böyle bir durum da söz konusu değildir. Bağırsaklarda işlenmeyen kaka yeşil renklidir.

■ Yeni doğan bebek bakımı hakkında vereceğimiz son bilgi ise kullanacağınız pişik kremi ve bebekte pişik oluşumu ile ilgili… Pişik kremlerinin çok yoğun olduğunu, dolayısı ile çok sürülmemeleri gerektiğini unutmayın. Zaten bebeğinizde pişik yoksa pişik kremi kullanımı gerçekleştirmeyin. Ama pişik olmaması için de bebeğinizin altını açtığınızda hiç ıslaklık kalmadan sarmanız gerektiğini unutmayın. Aksi halde hava aldırmayan hazır besler dolayısı ile bebekte pişik olma ihtimali yükselecektir.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.