Prematüre Bebek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Prematüre bebekler hakkında bilgi aktaracağımız ilerleyen bölümlerde, özellikle prematüre bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenlerden söz edeceğiz. Erken doğumla dünyaya gelen ve sonrasında da kuvöze alınarak hastanede uzun süre kalan prematüre bebek bakımı ile ilgili her anne – babanın aklında sorular oluşur. İşte sizlere bu soruların yanıtlarını detaylı şekilde aktaracağız.

Prematüre Bebek Hastaneden Ne Zaman Çıkar?

Hamile olduğunu öğrenip de doktora giden anneler için ilk olarak kaç haftalık gebe olduklarının hesaplaması yapılır ve bunun sonrasında da bebeğin dünyaya geleceği tarih muhtemel olarak anneye verilir. Ancak prematüre bebek dünyaya erken geldiği için bu verilmiş olan doğum tarihi herhangi bir nedene bağlı olarak erkene çekilmiş olur. Sonrasında da gelişimini tam olarak tamamlayamadığı için prematüre bebek, kuvöze konularak yenidoğan yoğun bakım ünitesine alınır. Zaten belki de bu yüzdendir, hamile kaldığı öğrenilen kadınlara “Sağlıkla kucağınıza alırsınız inşallah” dileklerinin iletilmesi. Çünkü sabırsızlıkla doğmasını beklediğiniz bebeğinizi kucağınıza alamadan, onu hastanede bırakıp, siz evinize taburcu edilebilirsiniz. Bebeğinizi görebildiğiniz zamanlar ise onu emzirdiğiniz; ya da belki de kucağınıza alamadığınız için, sağdığınız sütleri götürdüğünüz zamanlardır. Bu süreçte bebeğinizi kucağınıza almak için yine sabırsızlıkla beklemeye devam eder, onun ağladığını görüp müdahale edemediğinizde ise içinizin cız etmesine dayanmak durumunda kalırsınız.

Prematüre bebek hastaneden ne zaman çıkar sorunuza genel olarak, size verilen doğum tarihinin 2 – 4 hafta öncesi şeklinde yanıt verebiliriz. Ancak bir de bunun bazı istisnai durumları bulunmaktadır. Bebeğinizin ateşi, nefes alışverişleri ve kalp hızının sabit olması, dikkat edilmesi gereken ilk unsurlar arasında yer almaktadır. Buna ek olarak bebeğe işitme taraması ve göz muayenesi de yapılır. Ayrıca bebek düzenli şekilde kilo alıyor olmalıdır. Bunun için de size belirtilen yöntemi kullanarak onu hastaneden çıktıktan sonra besleyebiliyor olmanız çok önemlidir. Bunun için her zaman emzirme yöntemi de kullanılmaz. Bazen biberon; bazen de mideye giden hortumdan onu beslemeniz gerekebilir. Ya da her üç yöntemi de kullanmanız istenebilir. Bu sırada gözlemlenirsiniz. Yapabildiğinize karar verildiğinde ise bebeğinizi hastaneden çıkartabilirsiniz.

Prematüre bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri de, hastaneden çıktıktan sonra eve gelen ziyaretçilerle bebeğinizi ne kadar muhatap edip etmeyeceğinizdir. Genellikle prematüre bebekler düşük ağırlıkta doğarlar. Eve çıkmadan önce de bir kaç haftalarını hastanede geçirirler. Dolayısı ile ziyaretçileri kısıtlamanız ya da tamamen yasaklamanız gerekebilir. Zaten prematüre bebek hakkında bilgi edinirken şu detayı da unutmamalısınız: Onun tamamen sosyalleşebilmesi için ilk yılını geride bırakması gerekebilir. Çünkü bebeğiniz hem çok küçük, hem çok kırılgan ve hassas. Ziyaretçilerinizi bu bilgileri göz önünde bulundurarak kabul etmeniz bu anlamda prematüre bebek bakımı için çok önemlidir.

Prematüre bebeğiniz evinize taburcu edildiğinde, hem sizi kutlamak isteyen, hem de sizin sevincinizi paylaşmak istediğiniz, dolayısı ile evinize gelmek isteyen kişiler elbette ki olacak ve sizin de onları sınırlamanız ya da ziyaretçiyi yasaklamanız bu noktada zor olacaktır elbette. Ancak söz konusu bebeğinizin sağlığı. Prematüre bebekler hakkında bilgi edinirken, onların hastanede kaldıkları zaman zarfında muhtemelen bir akciğer rahatsızlığı geçirdiklerini bilmelisiniz.Dolayısı ile evinize gelen, öksüren, hapşıran, burnu akan; ya da hijyen koşullarına dikkat etmeyen ziyaretçiler, bebeğinizin sağlığı açısından önemli bir risk opluştururlar.

Peki bebeğinizi bir biblo gibi saklayacak mısınız? Tabi ki hayır. Aile fertleri, bebeğinizin bakımı sırasında size yardımcı olanlar, çok ağır bir hastalığı bulunmayanlar bebeğinizle temas kurabilir ve onu sevebilirler. Ancak şu detayı da unutmayın: Prematüre bebeği zıplatmak, onunla çok fazla konuşmak, dokunmak… bebek için strese neden olan faktörlerdir. Çünkü zaten küçük doğduğu için enerjisi azdır. Ve bu enerjinin en çoğunu beslenme sırasında kullanır. Bu sırada siz de bebeğinizle konuşmamalısınız ve ışığın rahatsız edici olmamasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca sesleri ve ışıkları da ayırt edebilmek için çok fazla enerji harcayan bebeğiniz, aksi halde beslenme sırasında çok yorulur. Ortamınızın sessiz olmasına çok dikkat etmelisiniz. İşte bu süreçte, bebeğe dokunmak, onu zıplatmak ya da konuşmak onu beslenme harici zamanlarda dahi fazla yapılması ile yoracaktır. Bu konularda özenli olmanız önemlidir.

Prematüre bebek takibi için ise zaman zaman onu hastaneye götürmeli ve doktoru ile gelişimi ve sağlığı hakkında konuşmalısınız. Bu sayede bebeğiniz hakkında bilgi sahibi olurken, onunla ilgili yapmış olduğunuz herhangi bir yanlış şey varsa da doktorunuz tarafından uyarılmış olursunuz. Prematüre bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenler açısından bu uyarılar sizin için çok değerlidir ve mutlaka önemsemelisiniz. Prematüre bebek takibini, çocuğunuz okula başlayana kadar da devam ettirmek mantıklı olacaktır. Sizin için ya da doktoru için her şey çok normal gibi görünse de bazı şeylerin görünmesi zaman alabilir. Tedbiri elden bırakmamanızda fayda olduğunu unutmamalısınız.

Prematüre bebeğin yaşı ile ilgili de aklınızda soru işaretleri olabilir. Size daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi, prematüre bebek, olması gerekenden daha erken tarihte dünyaya gelen bebektir ve kanuni yaşı doğduğu gün baz alınarak hesaplanır. Ancak bebeğin gelişim süreci, doğması gereken tarihe daha yakın şekilde devam eder. Dolayısı ile onun için yapacağınız doğum günü kutlamalarını, bu unsurları göz önünde bulundurarak planlayabilirsiniz. İsterseniz iki kere de doğum günü kutlaması yapabilirsiniz. Bebeğiniz ne zorlu süreçlerden geçti ve sizce de bunu hak etmedi mi?

Prematüre bebek bakımı zordur, hatta annenin olağanüstü bir çaba sarf etmesi gerekebilir. Daha çok uyku sorunu yaşar, sık alt değiştirmeye gerek duyar ve sinir krizlerine girerek ağlayabilirler. Bu noktada anne olarak sizin de sorun yaşama olasılığınız oldukça yüksek olacaktır. Öncelikle, her şeyi tek başınıza yapabileceğinizi düşünmeyin. Prematüre bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenleri diğer aile fertlerine; hatta daha büyük çocuklarınıza da öğretip, onlara da güvenin. Ailenize yeni katılan en küçük birey, herkes için önemli ve değerlidir. Bunun haricinde hepiniz prematüre bebekler hakkında bilgiler edinin. Sonra da onu dünyaya birlikte hazırlayın. Prematüre bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenlerin sorumluluğunu tek başınıza üstlenmeye çalışırsanız, bir yerden sonra takılacağınızı ve önemli psikolojik rahatsızlıklar yaşayabileceğinizi unutmayın.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.