Bebeğimin Bağışıklığını Nasıl Güçlendirebilirim?

Bir bebeği dünyaya getirmek demek, onun, kendi sorumluluğunu alabilecek bilince ulaşıncaya kadar, tüm sorumluluğunu alabilmek anlamına gelmektedir. Onun bakımından, hasta olmasının önlenmesine kadar olan tüm süreç; ve ihtiyaçlarından, ebeveynleri, ama daha çok da annesi sorumludur. Bebeğimin bağışıklığını nasıl güçlendirebilirim? çocuğumun bağışıklığını nasıl güçlendirebilirim? Çocuğumun bağışıklığı çok zayıf… gibi soru, ve sorunlarınızın çözümlerini yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulabileceksiniz…

Bebeğimin Bağışıklığını Nasıl Güçlendirebilirim?

Bir bebeğin bağışıklığı, ilk olarak doğum anında güçlendirilir. Normal doğum ile dünyaya gelen bir bebeğin bağışıklık sistemi, sezaryen ile dünyaya gelen bir bebeğin bağışıklık sisteminden çok daha güçlüdür. Çünkü, annenin doğum kanalından, normal doğum sırasında geçen bebek, annenin probiyotiklerini alır, ki bu probiyotikleri antikor olarak da belirtebiliriz. Ama bazı annelerin normal doğum ile bebeklerini dünyaya getirebilme şansları olmuyor… Peki onlar ne yapmalı?

Probiyotikler hakkında bilgi sahibi olan uzmanlar, farklı ülkelerde, sezaryen ile dünyaya gelecek olan bebeğe annenin doğum kanalındaki probiyotikleri şu şekilde aktarmaktalar: İlk olarak annenin doğum kanalına, temiz gazlı bezler yerleştirmekte; ve bir süre orada bırakmaktalar. Bu sayede probiyotikler gazlı beze geçmekte. Sezaryen doğum ile dünyaya gelen bebeği, ilk olarak bu gazlı bezlerle silmekte, bebeğin ağzına, burnuna da bu probiyotikleri yine gazlı bezlerle aktarmaktalar…

Bebeğimin bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebilirim diyen anneler için doğum sırasında yapılması gerekenleri bu şekilde aktardık… Hemen doğumun yarım saat sonrasında ise, Kolostrum adı verilen ilk anne sütünün bebeğe içirilmesi gerekmektedir. Bebek zaten ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenecektir; ama, kolostrumun; yani ilk anne sütünün, bebeğin bağışıklık sistemi üzerindeki önemi çok büyüktür. Bu nedenle, büyüklerimizin, “İlk ezan geçsin, sonra karnını doyururuz, üç ezan geçsin..” gibi yanlış bilgilerinden uzak, doğumdan sonraki ilk yarım saat içerisinde bebeğimizi emzirmemiz gerekiyor.

Biraz önce de belirttiğimiz gibi, bebeğin ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesi gerekiyor. Anne sütü, bebeğin sağlık durumuna göre katı; ya da cıvık hal alabiliyor. Örneğin, eğer bebeğiniz kabız ise, sütünüzün cıvık olması muhtemel. Bebeğiniz ishal olduğunda ise sütünüz katılaşabilir… Bu doğal süreç; tamamen bir mucize olup, bebeğinizle aranızdaki bağın da en güzel ispatı niteliğindedir…

6. ayın sonunda bebeğiniz için ek gıdalara başlamalısınız, ve her bir gıdaya zamanında başlamanız önemli; ancak, bebeğiniz 2 yaşını bitirene kadar, onu sütünüzden de mahrum etmemenizin, onun bağışıklık sistemi açısından çok önemli olduğunu unutmamalısınız. Tüm bunların yanında, aşıların zamanında vurulmasının gerekliliğini de belirtmeden geçmemeliyiz.

Çocuğumun Bağışıklığını Nasıl Güçlendirebilirim?

• Çocuğunuzun bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ona, tüm vitamin, mineral, yağ, karbonhidrat; ve proteinlerden gün içerisinde, ihtiyacı olduğu kadar vermeli, onu 5 – 6 öğün şeklinde beslemeli, ve günlük olarak alması gereken kaloriyi yaşına göre almasını sağlamalısınız.

• Sebze, ve meyvelerin içeriklerinde yüksek vitamin; ve mineral bulunmaktadır. Bu nedenle, ayrım gözetmemeye çalışarak, her şeyi mevsiminde; ve elinizden geldiğince çiğ şekilde çocuğunuza yedirmeye çalışmalısınız. Özellikle soğan, ve sarımsağın antimikrobiyel etkisi bulunduğunu unutmamalısınız. Çocuğumun bağışıklığı çok zayıf diyorsanız, kış aylarında mutlaka günde bir portakal; ya da iki mandalinayı çocuğunuza yedirmeli; ve güneşli günlerde mutlaka onu güneşe çıkartarak, hareket edip D vitamini alarak vücudunun sağlam bir şekilde ayakta kalmasını sağlamaya çalışmalısınız.

• Selenyum, Demir, E vitamini… başta olmak üzere, çocukların tüm vitamin; ve mineralleri düzenli almaları, bunun için et; ve et ürünleri ile birlikte, süt, ve süt ürnlerinin de sebze; ve meyvelere ek olarak tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bağışıklık sistemini destekleyen ilaçlara sarılmak yerine, mutlaka düzenli, ve dengeli beslenmeye önem verilmesi gerektiği, tüketilen ilaçların yan etkilerinin bulunabileceği unutulmamalıdır.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.