Bebeğimi Nasıl Uyutmalıyım?

Bu yazımızda, bebeğimi nasıl uyutmalıyım, bebeğimin uyku düzeni nasıl olmalı… gibi soruları bulunan anneler için, merak ettikleri soruların yanıtlarından söz etmeye çalışacağız. Bebeğimi sallayarak uyutuyorum diyor, ve, bebeğimi nasıl uyutmalıyım, bebeğimin uyku düzeni nasıl olmalı gibi soruların yanıtlarını merak ediyorsanız, zaman kaybetmeden bilgilerimizi sizlerle paylaşmaya başlayalım…

Bebeğimin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Bebeğiniz ilk başlarda gece – gündüz ayrımını yapamayabilir; ama dördüncü aydan sonra gece uyunması gerektiğini bilir hale gelir. Bu nedenle, eğer kilosunda herhangi bir azlık durumu söz konusu değil ise, onu akşam 21:00 – 22:00 gibi saatlerde yeterince doyurmalı; sonrasında da yatağına yatırarak, sabah 06:00 – 07:00 civarlarına kadar dokunmamalısınız. Ancak eğer kilosunda bir azlık var ise, gece belirli aralıklarla alabilir; ve emzirdikten sonra yeniden yatağına yatırabilirsiniz.

Bebeğiniz altı aydan büyük ise, günde iki saat olmak üzere bir, ya da iki sefer de gündüz uykusuna yatırılabilir. Ancak bebeğimin uyku düzeni nasıl olmalı diyen anneler, bebeklerinin en rahat, aynı kıyafet, aynı ortam ısısı, aynı yatak, hatta aynı koku ile uyuyabileceğini unutmamalıdırlar. Ev değişimi yapacak olsanız dahi, mutlaka bebeğinizin yatağını değiştirmemeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Bebeğimi Nasıl Uyutmalıyım?

Bebeğinizi emzirmenin sonrasında, onu yatağına bırakmalı; ve bu şekilde uyumasını sağlamalısınız. Yatağında uyuyan bebek yatağında uyuduğunda, olumsuz bir tepkisi bulunmayacaktır. Ancak, bebeğimi sallıyorum; ya da bebeğimi ayakta sallıyorum diyorsanız, veya, emzirmenizin sonrasında bebeğiniz göğsünüzde uyuyorsa, ve siz onu sonrasında yatağına yatırıyorsanız, uyuduğu gibi uyanmayacak olan bebeğin, uyandığındaki tepkisi direk ağlamak olacaktır.

Yatağına yatırarak uyuttuğunuz bebeğinizi, yatağa hangi pozisyonda yatırdığınız da çok önemlidir. İlk olarak şunu belirtelim: Bebeğin başının altına yastık kullanımı, o bir yaşında olana dek önerilmemektedir. Bir yaşına gelene kadar yastık kullanılmaması gereken bebeğin yatağının altına, baş kısmını yükseltecek bir şeyler konulması önerilir.

Bu bilginin sonrasında ise, bebeği yatağına yüz üstü yatırmamanız gerektiğini hatırlatalım. Hem ani kalça çıkıklarına neden olabilecek olan bu durum; hem de ani ölümlere sebebiyet verebilir. Ancak sürekli sırt üstü yatırmak da doğru değildir. Aslında bebeğin en doğru yatış pozisyonu sırt üstü yattığı pozisyondur; ama kafasının ilk aylarda yumuşak olduğunu düşünecek olursak, sürekli sırt üstü yatan bebeğin, kafasının arkasında düzleşme oluşacağını unutmamamız gerekir.

Aynı durum sağ; ya da sol tarafa dönük olarak sürekli pozisyonda yatırılan bebekler için de geçerlidir. Bu şekilde hem kafası; hem de yüzünde simetrik bozukluklar olabileceğini bilmek gerekir. Tüm bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda, bebeğin, yatağına her seferinde farklı bir pozisyonda yatırılması gerektiğini belirtebiliriz.

Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde, aralıksız uyuması, uyandığında da huzurlu olmasını istiyorsanız, onu direk olarak oyunundan alıp yatağına, uyuması için yatırmamalısınız. Yarım saat öncesinden, uyuyacağını bilmesi gereken bebeğin, ya banyo yaptırılmasının ardından; ya da, gebeliğiniz sırasında dinlemiş olduğunuz müziği dinleyerek uyuması, kendisi için anne karnı rahatlığı içerisinde uyku hissi; ve güveni sağlayacaktır.

Bebeğinizin yanına bir uyku arkadaşı da verebilirsiniz. Uyku arkadaşı tüylü; ya da tüysüz olabilir; önemli olan alerjik olmamasının gerekliliğidir. Uyku arkadaşına sarılarak uyuyabilecek olan bebeğiniz, bu şekilde de kendini güvende hissedebilir.

Dört aydan daha küçük olan bebeğinizin sıçrayarak uyanmasını önlemek adına, onu yarım kundak yaparak; kollarını zarf şeklinde sarıp, ayaklarını serbest bırakmak sureti ile uyutabilirsiniz.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.