Burun Kaşıntısı

Burun kaşıntısı, özellikle mevsim geçişlerinde alerjinin yaygın gelişmesi dolayısı ile sık gelişen; ancak bunun karşısında kronik alerjik etkilere dayalı olarak da gözlemlenebilen kaşıntı çeşitleri arasında yer almaktadır. İlerleyen bölümlerde, burun kaşıntısı neden olur sorusunun yanıtlarına daha detaylı şekilde değinip, buna ek olarak da burun kaşıntısı nasıl geçer sorusunun yanıtlarını bulmaya çalışacağız.

Burun, çok bilinmese de vücudun en hassas bölgeleri arasında yer almaktadır. Söz konusu burun kaşıntısı olduğunda, kaşıntı sebepleri genellikle alerjik olarak düşünülür ki insan vücudunun toza, mevsim değişimlerinde gelişen hava koşullarına ve bazı besinlere gösterdiği alerjik reaksiyonlar ağır olabilir. Bazı deri hastalıkları ve hava kuruluğuna ek olarak kaşıntı sebeplerine soğuk algınlığı da eşlik edebilir.

Burun kaşıntısı ciddi bir sağlık sorunu gibi görünüyor olsa da, aslında burun kaşıntısı nasıl geçer sorusunun yanıtları için uygulanabilecek basit yöntemler mevcuttur. Zaten kaşıntının uzun sürdüğü durumlar, kişilerin yaşam kalitesinin düşmesine neden olacağı için istenmemektedir. Burun kaşıntısı nasıl geçer sorusunun yanıtı için ilk olarak söz konusu kaşıntıya neyin sebep olduğunu bulmak gerekir.

Burun kaşıntısı neden olur sorusunun en bilinen yanıtı alerji olduğu için, doktora bu sorun dolayısı ile gidildiğinde ilk olarak bir alerji testi yapılır ve söz konusu alerjinin kaynağı bulunmaya çalışılır. Eğer herhangi bir alerji söz konusu değilse, bu durumda yapılması gereken ise olası diğer nedenleri değerlendirmek olacaktır.

Burun Kaşıntısı Neden Olur?

Alerjik rinit, burun kaşıntısına neden olan en önemli problemler arasında yer almaktadır. Böyle bir durumdan şüphelenebilmek için, burun kaşıntısına hapşırık, burunda tıkanıklık, göz yanması… gibi diğer etkenlerin de eşlik etmesi gerekir. Bu durumun sebebi genellikle ev tozları ve evde beslenen evcil hayvanlardır.

Mevsimsel alerjinin belirtileri de tıpkı alerjik rinit gibi, burun tıkanıklığı, akması, hapşırık, göz yaşarması… şeklindedir. Ancak alerjik rinit problemi süreklilik gösterirken, mevsimsel alerji daha çok ilk baharın sonları ve yaz aylarının başlarında ortaya çıkmaktadır.

Burun kaşıntısı neden olur sorusunun yanıtlarından bir diğeri de besin alerjileridir. Bu durum genellikle, tüketilen besinlere olan hassasiyet dolayısı ile ortaya çıkar. Bir de içeriğinde Histamin bulunan besinler burun kaşıntısına sebebiyet verir. İçeriğinde yoğun miktarda Histamin bulunduran besinler arasında bira, kırmızı şarap, pizza, balık, soya sosu, jambon, domates püresi, peynir püresi… gibi isimler yer almaktadır.

Burunda görülen kaşıntı sebeplerinden bir diğeri de soğuk algınlığıdır. Buna ek olarak burun bölgesi üzerinde etkili enfeksiyonların da burun kaşıntısı neden olur sorusuna yanıt oluşturacağını belirtmek gerekir.

Hava kuruluğu da burun kaşıntısına sebep olur. Bunun için buhar makineleri rahatlıkla kullanılabilir ve burun kaşıntısı nasıl geçer sorusuna yanıt oluşturur.

Bazı deri hastalıklarının da kaşıntı sebepleri arasında yer aldığını unutmamak gerekiyor ki bu hastalıklar arasında kurdeşen, mantar, egzama ya da sedefin yer aldığından söz edebiliriz.

Burun kaşıntısı neden olur sorusunun yanıtları arasında, tüm bu saydıklarımızın haricinde pek çok şey yer almaktadır. Menopoz, ergenlik ya da gebelik gibi hormon değişimlerinin söz konusu olduğu dönemlerde, hava ısısının ani şekilde arttığı ya da azaldığı zamanlarda da burun kaşıntısı göze çarpabilmektedir.

İçeriğinde kimyasal bulunduran deterjanlar, parfümler, kullanılan ve yan etkileri arasında burun kaşıntısının sayıldığı ilaçlar, kolonyalar… da kaşıntı sebepleri arasında sayılabilecek unsurlardan bazılarıdır.

Burun Kaşıntısı Nasıl Geçer?

İlk olarak bir Kulak Burun Boğaz doktoruna başvurmak ve burun kaşıntısına neden olan şeyin alerji olup olmadığını öğrenmek için test yaptırmak gerekir. Yapılan test sonucunda tespit edilen alerji çeşidine göre ilaç kullanımı ya da aşı, doktor tarafından önerilebilir.

Söz konusu kaşıntı sebepleri arasında ev tozları yer alıyorsa, ortamın havalandırılması hatta gerektiğinde eşyaların havalandırılması ile bu sorundan kurtulabilmek mümkündür. Yastık, çarşaf gibi sık kullanılan şeylerin sık sık değiştirilmesi gerekir. Buna ek olarak hava kuruluğuna bağlı burun kaşıntısında buhar makinesi kullanmak etkili olacaktır.

Burnu temizleyerek nemlendiren ve kullanımı kolay olan, içeriğinde genellikle deniz tuzu barındıran burun spreyleri de burun kaşıntısı nasıl geçer sorusunun yanıtları niteliğindedir. Buna ek olarak buhar banyosu yapmak da etkin bir çözüm yöntemi olacaktır.

İçeriğinde Antihistamin bulunan ağız ve burun spreyleri de burun kaşıntısının kısa sürede geçmesine yardımcı olmaktadır. Ancak kısa sürede etkilerini gösteren bu spreylerin kendi etkileri de kısa süreli olacaktır.

Burun kaşıntısına neden olan şey ev tozları ya da evcil hayvan tüyleri ise burnun bu alerjenlerden uzaklaştırılması için Sinüs Rinse isimli burun temizleme killeri eczanelerden alınarak kullanılabilir.

Cilt kuruluğunun burun kaşıntısına neden olduğu durumlarda da yine eczanelerden Steroid etkili krem ve merhemler alınarak kullanılabilir. Ancak bu ilaçların kullanımı öncesinde mutlaka doktor onayı alınması önerilmektedir.

Üç yemek kaşığı karbonatın içerisine bir yemek kaşığı su ilave edilerek karıştırılır. Hazırlanmış olan karışım burun kaşıntısı olduğunda burun üzerine uygulanarak 10 – 15 dakika beklenir. Ardından ılık ya da soğuk su ile bölgenin temizlenmesi gerekir.

İki kaşık siyah üzüm çekirdeği havan içerisinde ezilerek bir kase yoğurt ile karıştırılır ve elde edilen bu karışım sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere tüketilir. Sonuç sadece burun kaşıntısı nasıl geçer sorusunun yanıtı değildir. Sedefe bağlı kaşıntılar dahi bu tarif ile giderilebilmektedir. Ancak şeker hastası olanların bu tarifi uygulamaması, direkt olarak üzüm çekirdeği tüketmemeleri gerekir. Aktarlarda öğütülmüş üzüm çekirdeği satılmasına karşın, ceviz gibi üzüm çekirdeği de bir zaman sonra oksitlenerek etkisini kaybetmektedir. Dolayısı ile havanda dövülüp sonrasında da kısa zaman içerisinde tüketilmesi gerekir.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.