Böbrek Taşı Nedir Ne Değildir?

Bu yazımızda sizlere böbrek taşı hakkında bilgilerden söz edeceğiz. Böbrek taşı nedir, böbrek taşı kimlerde görülür, böbrek taşı nasıl anlaşılır… gibi pek çok sorunun yanıtını, ve daha fazlasını yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulabileceksiniz. Son zamanlarda pek çok kişinin sıklıkla karşılaştığı böbrek taşı problemi ile ilgili siz de bilgi sahibi olmak istiyorsanız, zaman kaybetmeden detayları aktarmaya başlayalım…

Böbrek Taşı Nedir?

Böbrek taşı genel olarak böbrekte olmakla birlikte, idrar yollarının herhangi bir yerinde de bulunabilen sert cisimlerdir. İdrar ile çözünememeleri dolayısı ile kristalleşir, birikir, zamanla da sert cisimler halini alırlar. Böbrek taşının kimyasal madde olduğunu da belirtmeden geçmemeliyiz.

Böbrek Taşı Kimlerde Görülür?

Kalıtımsal bir problem olması dolayısı ile, birinci derece yakınlarında böbrek taşı problemi olanlar risk altındadırlar. Ancal, sadece bu değil, diyeti içerisinde çok fazla Kalsiyum Oksalat içeren yiyecek, ve içecekler bulunanlar; ve bu maddenin içeriğinde bulunduğu, özellikle kemik erimesi ilaçlarını kullananlarda böbrek taşı riski fazladır. Gereğinden fazla güneş ışınlarına maruz kalanlar da risk grubunda yer almaktadırlar.

Gün içerisinde 1.5 – 2 litreden az su içenler, gereğinden fazla karbonhidrat; ve sodyum içerikli beslenenler, olması gerekenden daha az turunçgil yiyenler… de böbrek taşı bakımından risk grubunda yer almaktadırlar.

Erkeklerde kadınlara oranla daha sık gözlemlenen böbrek taşı, bunun yanısıra, doğumundan itibaren böbrek; ve idrar yollarında problem olanlar, sık sık idrar yolları enfeksiyonları geçirenler; ve idrar yollarında darlık gözlemlenenlerde de sıklıkla karşılaşılan bir problem olarak belirtilmektedir.

Bir kişide böbrek taşı problemi görüldüğü zaman, bu durumun tekrarlama riski sonraki 6 sene içerisinde %50 olarak belirtilmektedir. Hareketsiz yaşam da böbrek taşı problemini tetikleyen diğer bir unsur olarak unutulmamalıdır.

Böbrek Taşı Nasıl Anlaşılır?

Her şeyin öncesinde, böbrek taşı belirtileri arasında çok şiddetli ağrının yer aldığından söz etmemiz gerekmektedir. Bu ağrı daha çok kaburganın alt kısmındadır; kişinin sırtından öne doğru vurur, ve aşağı inerek kasıklara kadar da ilerleyebilir. Zaman zaman bu ağrıya, mide bulantısı; ve hatta kusma da eşlik edebilir.

Söz konusu ağrının çok şiddetli olduğunu da belirtmeden geçmemeliyiz.

Böbrek taşı belirtileri arasında idrar ile ilgili sıkıntılardan da söz etmek gerekir. Örneğin, geceleri idrar olduğunu hissederek uyanmak, ancak idrar yapamamak, ya da az yapmak, normal zamanlarda birdenbire idrar yapma gereksinimi hissetmek, idrarda yanma, sızlama, hatta kanama gibi problemlerle karılaşmak… gibi durumlardan söz edilebilir.

Böbrek Taşı Nasıl Önlenir?

Böbrek taşı nasıl önlenir diyen, ve bu problemin ne denli büyük sıkıntılar yarattığını bilen kişi, bu sorunu yaşamamak adına mutlaka gün içerisinde üç litreye yakın su içmelidir. Çok tuzlu gıdalar tüketmemeli, egzersiz yaparak hayatına hareket katmaya çalışmalıdır. Ailesinde böbrek taşı sorunu olduğunu bilen bir kişi, bir sıkıntısı olmasa dahi doktor kontrolünde kalmalı, idrar yolları ile ilgili gözlemlenecek en küçük problemde bile mutlak surette doktora danışılmalıdır.

İçeriğinde Kalsiyum; ve Oksalat bulunan gıdaları çok aşırı tüketmemek, gün içerisinde aşırıya kaçmamak kaydı ile turunçgil tüketimi gerçekleştirmek, kırmızı et tüketimini az gerçekleştirip, olabildiğince sık balık, ve balık yağı tüketimi gerçekleştirmek, hazır sebze de dahil olmak üzere, hazır yiyecek, ve fast-food tarzından mümkün olduğunca uzak kalmak, böbrek taşını önlemek adına oldukça önemlidir.

Böbrek taşı tedavisinde genellikle cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.