Bel Ağrısı Hakkında Bilgi

Bel ağrısı, neredeyse her insanın, hayatında en az bir kere karşılaştığı bir problem olup, sadece bu sorunu yaşayanların %10 – %20’lik bir kısmında önemli bir omurga problemi vardır. Bel ağrısı neden olur sorusunun yanıtlarını ve bel ağrısı hakkında bilgilerin geri kalanını ilerleyen bölümlerde sizlerle paylaşacağız. Ancak şunu net bir şekilde söyleyebiliriz: Bel ağrısı çekenlerin %85’lik kısmına konulan teşhisin sonrasında yapılan tedavi, kendini en fazla sekiz hafta içerisinde çözüme ulaştırmaktadır. Yani en önemli şey, bel ağrısına teşhis koyabilecek doğru doktoru bulmaktır.

Bel ağrısı hakkında bilgi paylaşımında bulunurken, problemin zaman zaman bazı önemli hastalıkların nedeni olabileceğini belirtmemiz gerekir ki bu gibi durumlarda mutlaka problemin çözümü için doktora gitmek gerekir. O halde soru: “Bel ağrısı için ne zaman doktora gitmeliyim?” olmalıdır. Hangi belirtiler görüldüğünde bel ağrısı için doktora gitmek gerekir?

■ Bel ağrısı altı haftadan uzun zamandır devam ediyorsa
■ Bel ağrısı tekrarlayan bir durum olarak, ataklar şeklinde gelişiyorsa
■ Her ne kadar dinlenseniz de geçmeyen bel ağrısı yaşıyorsanız
■ Ateş de bel ağrısına eşlik ediyorsa
■ Yakın zaman içerisinde zayıfladıysanız
■ Bel ağrısına eşlik eden bacak ağrısı ve uyuşma şikayetleriniz varsa
■ İdrar kaçırma sorunu yaşamaya başladıysanız
■ Beliniz ya da sırtınızda şekil bozuklukları ortaya çıktıysa
■ Bel ağrısı, geçirilen bir kazanın sonrasında başladıysa

zaman kaybetmeden bir doktor muayenesinden geçmeli, sizlerden istenilen tetkikleri yaptırarak sonuçlarını yine doktorunuza kontrol ettirmelisiniz.

Bel Ağrısı Neden Olur?

Süresi altı haftadan kısa olan bel ağrısı akut bel ağrısı olarak adlandırılır ve genellikle tedaviye kısa süre içerisinde yanıt verir. Ancak süresi üç aydan uzun olan bel ağrısı kronik bel ağrısı olarak isimlendirilir ve tedavisi için durumun teşhisinin konulması gerekir. Ardından da teşhise göre tedavi kısa ya da uzun süreli olabilir.

■ Kaslarda Ve Bağlarda İncinmeler Ve Gerinimler: Bel ağrısı neden olur sorusunun yanıtları arasında yer alan bu duruma genel olarak ağır kaldırma ya da ani anormal hareketlerin sık tekrarlanması neden olmaktadır. Bu durumlardan genellikle fiziksel olarak zayıf kişiler etkilenmektedir. Sırt ağrısı ve kas spazmları ile kendini belli eden bir durum söz konusu olur.

■ Bel Fıtığı: Disklerin içerisinde yumuşak diskler bulunmaktadır. Söz konusu bu disklerin bütünlüklerinin bozulması, sinire baskı yapmalarına neden olmaktadır. Bu durum bel fıtığı olarak tabir edilebilir ve belirtileri genellikle belden bacağa doğru ilerleyen ağrılar, uyuşmalar, karıncalanmalar ve kasların zayıflaması şeklinde gözlemlenmektedir.

■ Kireçlenme: Osteoartrit, genel olarak, şiddetine göre bel ağrısına neden olabilir. Omurilik etrafındaki boşluğun daralması, bu durumun temel sebebidir. Teşhisi doktorunuz tarafından konmalıdır.

■ Romatizmal Hastalıklar: Bazı iltihaplı romatizma türlerinden omurganın etkilenmesi durumu söz konusu olabilir. Özellikle genç yaşlarda görülen bel ağrısı ve beldeki hareket kısıtlılığının sebebi ankilozan sponlilit olabilir. Özellikle iki omur arasında kemik oluşumu şeklinde kendini gösteren bu durum bel, sırt ve pelvis arasındaki bölgede başlamaktadır. Teşhisi için doktor muayenesi şarttır.

■ Osteoporoz: Kemiklerin gözenekli ve kırılgan hale gelmesi şeklinde özetlenebilen ve bir diğer adı da kemik erimesi olan osteoporoz söz konusu ise omurgadaki kemiklerin günlük hareketlerle dahi kırılması söz konusu olabilir. Osteoporozun teşhisi konulduğunda tedavinin düzenli olarak devam etmesi gerekir.

■ Omurga Şekil Bozuklukları: Öne doğru eğilme dolayısı ile kaburgaların daha yüksek konumda durması, kollar ve vücut arasındaki asimetrik bozukluklar, Omuzlarda bulunan kürek kemiklerinden birinin diğerinden daha belirgin görünmesi… gibi durumlardan biri söz konusu ise akla skolyoz gelmeli ve bu açıdan bel ağrısının değerlendirmesi yapılmalıdır.

Bel ağrısı neden olur sorusunun yanıtlarından ve bel ağrısı hakkında bilgilere dayanarak da görüyoruz ki, vücudu destekleyen bel bölgesinde görülen ağrı için zaman kaybetmeden doktor kontrolüne girmek oldukça önemlidir.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.