Ramazanda Uyku Düzeni Nasıl Olmalı? Ramazanda Uyku Problemi

Ramazanda uyku düzeni nasıl olmalı? Pek çok MaviBoncuğum takipçisinin sağlamakta zorlandığı bir konu. Günlük olarak çok iyi uyuyanlar dahi bu konuda problem yaşayabiliyor. Her şeyin öncesinde tatlı uykuyu bölüp sahura kalkmak zor geliyor. Sonrasında ise yenilen yemekler ve alınan sıvılar dolayısı ile oluşan lavobo ihtiyacı uyumayı zorlaştırıyor. Hele bir de sabah işe gidilmesi gerekiyorsa…

Sabah işe gitmeyenler ise sahurdan sonra uyumayı tercih ediyor ve tabiri caizse orucu uykuya tutturuyorlar. Ancak bu da çok doğru değil. Peki ama Ramazanda uyku düzeni nasıl olmalı? 2023 Ramazan ayında günlerin kısa olduğunu da düşünecek olursak, imsaktan kısa bir süre sonra sabah olması, uykuya dalma sürecini de zorlaştırabilir.

İlerleyen bölümlerde sizlere bu konu hakkında neler yapabileceğiniz ve nelere dikkat etmeniz gerektiğinden detaylı bir şekilde söz edeceğiz. Aksi halde baş ağrısı ile oruç tutabilir, konsantrasyon ve dikkat eksiklikleri yaşayabilirsiniz. Bunu sadece siz değil, sizin adınıza biz de istemeyiz. O halde bakalım neler yapmalısınız…

Ramazanda Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Ramazanda uyku düzeni nasıl olmalı sorusuna yanıt arayan kişilerin, özellikle iftardan sonra, uyarıcı özelliği yüksek içecekler tükettiklerini bilmeyen yoktur. Bu içecekler arasında çay ve kahve başta olmak üzere sigara da yer alıyor. Dolayısı ile kişilerin istedikleri zaman uykuya dalmaları zorlaşıyor.

Ramazanda Uyku Düzeni

Ramazanda Uyku Düzeni Nasıl Olmalı

Ardından gece sahura kalkılıyor. Biraz önce de belirttiğimiz gibi, gün içerisinde acıkmamak ve susuzluk çekmemek adına çok fazla yemek yeniyor ve sıvı gıdalar tüketiliyor. Bu da beraberinde uykuya yine zor dalmayı getiriyor. Hal böyle olunca uyku süresi ciddi anlamda kısalıyor. Bu nedenle uyarıcı içecekler yerine bitki çaylarını içmeyi tercih etmek çok önemli.

Ramazanda uykusuzluk pek çok kişinin dertleri arasında yer alıyor. Ramazanda uyku düzeni nasıl olmalı sorusunun yanıtı ile ilgili farklı uzmanların farklı görüşlerinin de bulunduğunu belirtmeden geçmemeliyiz. Örneğin kimi uzmanlara göre, ramazanda uyku problemi yaşamamak için, iftar ile sahur arasında kalan zamanda uyumamak; bu arada beslenmek, ve sıvı gereksinimini karşılamak doğrudur.

Sahurdan sonra ise gerektiği kadar uyku uyunabilir. Ancak kimi uzmanlara göre ise sahurdan sonra uyumak, vücut ritminin bozulmasına neden olduğundan dolayı tercih edilmemelidir. Sahurdan sonra olabildiğince uyunmaması öğütlenir. Ortalama 1 saatlik zaman içerisinde genel lavobo gereksinimlerinizi karşılayacağınız için sonrasında rahat uyuyabilirsiniz. Ama bunu çalışanların yapması çok zordur.

Peki bu yöntemlerden hangisine uymalı; hangisini tercih etmelisiniz?

Ramazanda Bozulan Uyku Düzeni Nasıl Düzeltilir?

Ramazanda bozulan uyku düzeni hangi görüşün uygulanması ile yeniden sağlanabilir?

Ramazanda Uyku Düzeni

Ramazanda Bozulan Uyku Düzeni

İlk görüş, biraz önce de belirtmiş olduğumuz gibi, iftar ile sahur arasında uyumamanın gerekliliğidir. Bu görüşü savunanlar sahurdan sonra uyur. Ancak uykuya dalma süreleri uzar. Ve zaten su içip, yemek yedikten sonra yatmaları dolayısı ile uyusalar dahi uykuları sık sık bölünür ve lavaboya gitme gereksinimi duyarlar.

Ama bu sayede, günlük alınması gereken üç öğün besini de alabilir ve her saat başı bir büyük bardak su tüketerek günlük sıvı gereksinimlerini de karşılarlar. Ancak, 05:00’ten sonra yatan kişi, eğer sabah 07:00’da kalkarak işe gidecekse uyuduğu süre ona yetmeyecektir.

Peki ya diğer görüş? Sahurdan sonra uyumamayı öğütleyen uzman görüşü… Sahura 03:45’te kalkıldığını düşünecek olursak, bu kişilerin en iyi ihtimalle 23:30’da uyumaları gerekecektir. Ve yine uykuları yeterli olmayacağı için bu da çok tercih edilecek bir yöntem olarak düşünülmemektedir.

Ayrıca uyanık kalınan süre ne kadar çok ise o kadar çabuk acıkılıp susanacağı da unutulmamalıdır. Ama bunu savunan uzmanlar, vücut ritminin bu şekilde sağlıklı, ramazanda uyku düzeninin bu şekilde doğru olduğuna inanmaktadırlar.

Peki buna göre, ramazanda bozulan uyku düzeni nasıl sağlanır?

Hem iftarda; hem de sahurda olabildiğince hafif besinler tüketilmeli ve iftar sonrasında, uyarıcı özelliği bulunan, çay, kahve, sigara gibi şeylerden kaçınılmalıdır. Daha çok bitki çayları tüketilmeli ve uykudan en az bir saat önce hiç bir şey tüketilmemiş olmalıdır…

İftardan en erken iki saat sonra bir yürüyüş yapılmalı ve bu yürüyüşün süresi ortalama yarım saat olmalıdır. Sonrasında, bir melisa ve papatya çayı içerek, uykuya geçişi rahatlatabilirsiniz. Bunun için tahmini uyku saati en erken 23:00 olacaktır.

Sonrasında sahura kalktığınızda yine melisa ve papatya çaylarını tüketerek uykuya geçişinizi yine kolaylaştırabilirsiniz. İftar ile sahur arasında uyuduğunuz sürede, telefonunuzun alarmını birer saatlik aralıklarla ayarlar ve bir bardak su içerseniz, bir sonraki günün sıvı gereksinimini de karşılamış olursunuz…

Ramazanda Sürekli Uyku Hali

Ramazanda sürekli uyku hali, kişilerin uzun saatler aç kalmalarına bağlı olarak gelişen kan şekerindeki düşüş dolayısı ile ortaya çıkmaktadır. Eğer bir de uyku düzeni sağlanamamış ise kişi zaten sabah yataktan kalktığı an itibari ile yorgun bir şekilde güne başlar.

Ramazanda Uyku Düzeni

Ramazanda Sürekli Uyku Hali

Ramazanda sürekli uyku hali,güne yorgun ve uykusuz başlama ile birleştiğinde kişide konsantrasyon bozukluğu ortaya çıkar. Dikkat dağınıklığı, odaklanma sorunu, sürekli uyuma isteği, söylenenlerin ya da okunanların anlaşılamaması… Tüm bu sorunların aşılabilmesi adına yapılabilecek şeyler ise elbette vardır.

Ramazanda Uyku Hali Nasıl Aşılır?

Ramazanda uyku hali, özellikle açık havaya çıkılması ile daha kolay aşılmaktadır. Sürekli yatıyor ya da oturuyorsanız uykunuzun gelmesi doğaldır. Bilgisayar ekranı ya da telefona sürekli bakmak da gözlerin yorulması dolayısı ile uyku halinin daha kolay ortaya çıkmasını beraberinde getirir.

Bu durumu geçiştirmek adına bulunulan ortamdan uzaklaşmak, aktiviteler yapmak gerekir. Hareket ederseniz kan dolaşımınız hızlanacağı için uykunuzun açılabilmesi mümkün olur. Bulunduğunuz ortamı havalandırmak da sizin için etkin bir uyku açma yöntemi olacaktır.

Tükettiğiniz besinlerin de oruç sırasında uyku halinizi etkilediğini unutmamalısınız. Buna göre glisemik indeksi düşük besinler tüketmeli, kan şekerinizin düşmesini iftar ile sahur arasında önleyerek kendinizi oruç için garantiye almalısınız. Kepekli un ve pirinç, esmer şeker, meyve, yumurta, kuru fasülye ve baklagiller sizin kan şekerinizi uzun süre dengede tutacak besinlerdir. Dolayısı ile iftar ile sahur arasında mutlaka tüketmelisiniz.

Ramazanda Uyku Problemi

Ramazanda uyku problemi yaşamamak için her şeyin öncesinde kulaktan dolma bilgilerden uzak olmalısınız. Gece uykusu, derin uykunun en iyi alınabileceği uyku saatidir. Dolayısı ile iftarda çok fazla yemek yiyerek ramazanda mide rahatsızlıkları ortaya çıkmasına neden olmamalısınız.

Sonrasında ise Ramazanda uyku problemi yaşamamak adına Ramazanda spor yapmak hakkında bilgi toplamalı ve kendinize göre bir egzersiz programı hazırlamalısınız. Tüm bunların ardından ise sahura kadar mutlaka en az 1.5 – 3 saat arasında uyuyabilmek adına kendinizi ayarlamalı ve yatmalısınız.

Tüm bunların sonrasında ise eüğer gün içerisinde halauyku sorunu yaşıyorsanız gündüz uykusundan destek alabilirsiniz. Dikkat gerektiren işlerden, uykunuzun çok olduğu zamanlarda kaçınmalı, iş ve trafik kazalarına neden olabileceğiniz zamanlarda bunların hepsinden kaçınmalısınız.

Ne yaparsam yapayım olmuyor modundaysanız da oruç tutmayı hafta sonlarına bırakabilirsiniz. Hafta içi tutamadığınız oruçlar için fitre verebilir ya da Ramazan sonrası hafta sonlarında tutamadığınız oruçları kaza edebilirsiniz. Uykunun vücudun sigortası olduğu ise kesinlikle unutmamanız gereken bir gerçektir. Yemek ve içmek gibi uyku da bir ihtiyaçtır.

Yorum Yapmak İstermisin?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.