Ramazanın Üçüncü Günü İçin Seçtiğimiz İftar Yemekleri İftara Ne Pişirsem Diyenler İçin

Ev hanımlarının, ne yemek pişireceklerini düşündüğü günler, elbette sadece ramazan ayında değil, ramazanın öncesinde de vardı, ve sonrasında da olacak, ama, iftara ne pişirsem sorusunun yanıtı ayrı bir önem taşımaktadır. Tüm oruç olan kişiler 16 saat boyunca aç kalan midelerini, iftar yemekleri ile dolduracaklardır. Bu nedenle, iftara ne pişirsem sorusunun yanıtı önem taşımaktadır. İftar menüleri, tüm aile halkına hitap edecek şekilde hazırlanmalıdır. İftara ne pişirsem diye soranlara, bu yazımızda da, iftar menüleri arasından güzel iftar yemekleri seçtik: Şimdiden Allah oruçlarınızı kabul etsin diyor, ve iftara ne pişirsem sorunuza yanıtlarımızı iftar yemekleri, ve iftar menüleri ile vermek istiyoruz… Öncelikle çorba:

Topalak Çorbası:
Topalak çorbası için gerekli malzemeler:
Kimyon
Karabiber
Tuz
Çeyrek limonun suyu
Beş veya altı su bardağı su, ya da et suyu
Kırk gram margarin, ya da iki çorba kaşığı tereyağı
Bir çorba kaşığı salça
Bir çorba kaşığı tepeleme un
Bir yumurtanın beyazı
Bir su bardağı haşlanmış nohut
Bir çay bardağı ince bulgur
250 gram yağsız kıyma
Orta boy bir soğan
Topalak çorbası nasıl yapılır sorusunun yanıtını da topalak çorbası tarifi ile hemen sizlerle paylaşalım: Bir kabın içerisine yumurtanın beyazı, un, baharatlar, tuz, ince bulgur; ve kıyma alınarak iyice yoğurulur. Elde edilen bu karışımdan bilye büyüklüğünde parçalar alınır, ve eller hafifçe ıslatılarak küçük yuvarlaklar hazırlanıp, un serpilmiş bir tepsinin içerisine atılır. Bulgurun tamamı bittiğinde tepsi hafifçe sallanarak, yuvarlakların tamamının unlanması sağlanır. Sıvıyağ ayrı bir tencerenin içerisine alınır; ve küp şeklinde doğranmış olan soğanlar yağın içerisine atılarak pembeleşene kadar kavrulması sağlanır. Daha sonra ise tencereye salça konulur. Salçanın da bir dakika kadar karıştırılarak kavrulmasından sonra, içerisine su ilave edilir; tuzun da konulmasının sonrasında suyun kaynaması beklenir. Su kaynadığında, haşlanmış nohut, ve hazırlanmış olan tepsinin içerisindeki yuvarlaklar suyun içerisine atılır. Kısık ateşte pişirilen topalak çorbası, yuvarlak köftelerin yumuşaması ile birlikte ocaktan alınır, üzerine limon serpilerek servis edilir.

Etli Nohut Yahnisi:
Etli nohut yahnisi için gerekli malzemeler:
Pulbiber
Tuz
Üç ya da dört diş sarımsak
Kırk gram margarin, ya da iki çorba kaşığı tereyağı
Yarım çorba kaşığı domates salçası
Yarım çorba kaşığı biber salçası
350 gram kuşbaşı et
İki tane orta boy soğan
Yarım kilo akşamdan ıslatılmış nohut
Etli nohut yahnisinin yapılışı ise şu şekildedir: Nohutların akşamdan ıslatılmış olması gerekir. Önceden üç ya da dört su yıkanmış olan nohutların üzerini iki parmak kadar geçecek miktarda su ile ıslatılarak 12 saat bekletilmesi gerekmektedir. Düdüklü tencerenin içerisine yağ konulur, üzerine de etler konularak, etlerin önce suyunu bırakması, sonra da bıraktığı suyu çekmesi için aralıklı olarak karıştırılarak kavrulması gerekmektedir. Kavurma işlemi sonunda etlerin yağı ile kalması gerekmektedir. Sonrasında içerisine sarımsak, ve küp şeklinde doğranmış olan soğan ilave edilerek, bu malzemelerin pembeleşmesi için kavurma işlemine devam edilir. Hem domates; hem de biber salçasının da tencerenin içerisine konularak yarım dakika kavrulması sağlanır, ve daha sonra nohutlar son bir kez daha yıkanıp, aynı tencerenin içerisine alınır. Nohutun üzerini iki parmak aşacak kadar su da eklenip, tuyz, ve biberleri de konulduktan sonra, pişirme işlemine, nohutlar yumuşayana kadar devam edilir. Ve ardından da etli nohut yahnisi servis edilir.

Spagetti Bolonez:
Spagetti bolonez için gerekli malzemeler:
Tuz
Elli gram parmesan, ya da kaşar peyniri rendesi
Yarım çorba kaşığı domates salçası
Orta boy bir domates
İki ya da üç diş sarımsak
Orta boy bir kabağın yarısı
Orta boy bir patates
Orta boy bir havuç
Orta boy bir soğan
Üç ya da dört çay bardağı sıvıyağ
Altı bardak su
Yarım paket spagetti makarna
Spagetti bolonezin yapılışı şu şekildedir: Su, öncelikle tencerenin içerisine alınarak kaynatılır. İki çorba kaşığı sıvı yağ, ve tuz ile birlikte makarnalar tencerenin içerisine konulur, ve makarnaların diriliği kaybedilene kadar haşlanır. Haşlama işleminin sonrasında makarnalar tencereden alınır, ve suları süzülür. Bir tavanın içerisine yağ konularak, içerisine sarımsak, ve küp şeklinde doğranmış doğan eklenerek, malzemeler pembeleşene kadar kavurma işlemine devam edilir. Sonrasında içerisine, rendelenerek ilave edilmesi gereken havuç, ve kabak eklenerek, iki ya da üç dakika daha kavurma işlemi sürdürülür. Patates de rendelenerek tencerenin içerisine konulur, ve tavla zarı büyüklüğünde doğranan domateslerin de tencerenin içerisine konularak, suyunu çekene kadar, ortalama iki ya da üç dakika kavrulması sağlanır. Tencerenin içerisine eklenme sırası gelen malzeme salçadır. Salçanın da yarım dakika kavrulmasının ardından, tuz; ve malzemeleri hafifçe gçeene kadar sıcak su ilave edilir. Bu şekilde, sebzeler yumuşayana kadar pişirilen malzemeler, sonrasında ocaktan alınarak makarnaların üzerine gezdirilir, onun da üzerine peynir rendesi ilave edilerek servis yapılır…

Hardal Soslu Patates Salatası
Hardal soslu patates salatası için gerekli malzemeler:
Tuz
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Bir çorba kaşığı şeker
Bir tatlı kaşığı hardal
İki dal fesleğen
Yarım demet roka yaprağı
Bir çorba kaşığı kapari turşusu
Beş ya da altı adet kornişon turşu
İki çorba kaşığı mayonez
Çeyrek limonun suyu
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Dört ya da beş tane orta boy haşlanmış patates
Hardal soslu patates salatası yapılışı ise şu şekilde: Haşlanmış patatesler yuvarlak dilimler halinde kesilerek bir kap içerisine alınır. İçerisine, küçük parçalar halinde kornişon turşusu, roka yaprakları, dereotu, ve maydanoz eklenir. Top karabiber, kapari, ve fesleğen yapraklarının da aynı kap içerisine eklenmesinden sonra tüm malzemelerin harmanlanması gerekmektedir. Tuz, limon suyu, şeker, zeytinyağı, mayonez, ve hardal da ayrı bir kap içerisinde çırpıldıktan sonra, sebzelerin üzerine dökülür, ve hardal soslu patates salatası servis tabağına alınarak sofradaki yerine konur…
Afiyet olsun

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.