2022 Ramazan Bayramı Başlangıcı Ve Bitişi Tarihleri Ne Zaman

2022 Ramazan başlangıcı ve bitişi tarihleri artık herkes tarafından merak ediliyor. 2022 Ramazan başlangıcı ne zaman sorusunun yanıtlarını oruç tutmayanlar dahi merak ediyor. Bunun nedeni Ramazan bayramı 2022 tatilini beklemelerinden kaynaklanıyor. Ancak bir de sabırsızlıkla 2022 Ramazan bitişi tarihini merak edenler var. Oruç tutmayı alışkanlık haline getirmiş olanlar ve dini görevlerini her şartta yerine getirmeyi isteyenler… Bu nedenle ilerleyen bölümlerde sizlere 2022 Ramazan başlangıcı ve bitişi hakkında merak ettiğiniz tarih bilgilerini detaylı olarak aktaracağız.

Ramazan Bayramı 2022

Ramazan bayramı 2022 sadece oruç tutanlar tarafından değil; pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Oruç tutacak olanlar bin aydan daha hayırlı olan Ramazan’ın ne kadar süreceği ile ilgili bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Oruç tutmayıp da öğrenci olanlar, bayram tatilinde hangi günler okula gitmeyeceklerini öğrenmek istiyor. Çalışanlar da tıpkı öğrenciler gibi bayram tatilini hesaplıyor ve hatta bu amaçla düzenlenen turlara şimdiden göz atmaya başladılar bile. Hastalar hastaneleye gidecekleri günleri bile bayram tatiline göre hesaplıyorlar.

2022 Ramazan Bayramı
Ramazan Bayramı 2022

Resmi yerlerin kapanması durumunu gündeme getiren bayram tatili, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2022 yılının başlaması ile birlikte dini günler takvimi yayınlandı. Buna göre Ramazan bayramı 2022 yılında 2 Mayıs Pazartesi gününe denk geliyor. Hafta içine denk gelmemesi dolayısı ile bayram arefesi ise bayram tatiline dahil edilmiyor. Çünkü Pazar günü olması dolayısı ile resmi daireler zaten kapalı.

Bayramın ikinci günü 3 Mayıs 2022Salı. Son günü ise 4 Mayıs 2022 Çarşamba. Yani diğer bayram tatillerinde olduğu gibi bu sene Ramazan bayramı tatilinin 9 gün olması beklenmiyor. Ancak geçtiğimiz 2 seneki bayramlara göre de bu sene bayramın çok coşkulu geçeceğini tahmin etmiyor değiliz. Çünkü geçen senelerde Koronavirüs hastalığının neden olduğu semptomlar dolayısı ile sokağa çıkma yasakları uygulanıyor; uygulanmasa bile insanlar hastalıktan korkuyordu. Omicron varyantı belirtileri çok kötü olmayınca ve sonrasında tedbirler gevşetilince, bu sene daha rahatbir bayram geçireceğimizi tahmin etmek hiç de zor değil.

2022 Ramazan Bayramı

2022 Ramazan bayramı, savaşların bittiği ve küslerin barıştığı bir bayram olmalı. 11 Ayın sultanı Ramazan’ın son günü 1 Mayıs 2022 Pazar olacak. Aynı gün arefe de olacak ve bir gün sonrası da Ramazan bayramı olarak kutlanacak. 27 Nisan 2022’de ise Kadir Gecesi kutlanacak. Bayramın ilk günü de bu bilgiler ışığında 2 Mayıs 2022 Pazartesi olacak. Salı ve Çarşamba günleri de bayramın ikinci ve üçüncü günleri olarak kutlanacak.

2022 Ramazan Bayramı Ne Zaman?

2022 Ramazan bayramı ne zaman sorusunun yanıtını 2 Mayıs 2022 Pazartesi olarak verebiliriz. Salı ve Çarşamba günü de devam edecek olan Ramazan bayramı bu sene hafta sonu tatili ile birleşecek ve toplamda 5 günlük bir tatil yapılmış olacak. Buna ilişkin düzenlenen bayram turlarına kayıtlar şimdiden yaptırılmaya başlandı bile…

2022 Ramazan Başlangıcı

2022 Ramazan başlangıcı Hicri takvime göre belirlendiğini ve buna göre her sene dini günlerin, Miladi takvime göre bir önceki seneden 11 gün daha önce başladığını belirterek bilgilerimizi aktarmaya başlayalım. 2021 yılında, yani geçtiğimiz sene 13 Nisan’da başlayan Ramazan ayı; biraz önce vermiş olduğumuz bilgiye dayandırılarak 2022 yılında 2 Nisan’da başlıyor.
2021 Ramazan Başlangıcı Ve Bitişi

Takvimlerde 2 Nisan 2022 Cumartesi günü olarak görünüyor. Yani Cuma’yı Cumartesi’ye bağlayan gece sahura kalkacak olan oruç tutacak kişiler, Cumartesi günü akşam da ilk iftarlarını açmış ve 2022 yılının ilk Ramazan orucunu tutmuş olacaklar.

2022 Ramazan Ne Zaman?

2022 Ramazan başlangıcı 2 Nisan 2022 Cumartesi günü olacak iken, bitişi ise 1 Mayıs 2022 Pazar günü olacak. Her sene herkes tarafından merak edilen ve edilen tüm duaların kabul olunacağına inanılan Kadir Gecesi ise 2022 yılında 27 Nisan Çarşamba gecesi kutlanacak.

Ramazan Bayramı’nın 1. günü 2 Mayıs 2022 Pazartesi günü olacak ki bu da 9 günlük bayram tatili bekleyenlerin hayallerinin suya düşmesi anlamına geliyor. Ramazan Bayramı Neden Ve Nasıl Kutlanır başlıklı konumuzdan, Ramazan bayramı hakkında merak ettiğiniz bilgileri öğrenebilirsiniz. Kurban Bayramında da 9 günlük bir tatil beklenmiyor. Çünkü Kurban Bayramı 2022’nin ilk günü 9 Temmuz Cumartesi’ye denk geliyor. Bilindiği gibi 4 gün süren kurban bayramının son günü 12 Temmuz 2022 Salı oluyor.

Aşure Günü ise Kurban Bayramını takip eden dini günlerin ilki olarak takvimlerde kendine 8 Ağustos 2022 Pazartesi günü için yer bulmuş durumda.

Ramazan Ayı 2022

Ramazan ayı 2022 yılında Nisan ayı dersek aslında genel olarak yanlış bir bilgi vermemiş oluruz. Çünkü Nisan ayının sadece 1’inde oruç tutulmayacak. Bazı Müslümanlar ise Ramazan ayını karşılamak adına arefe günü de oruç tuttukları için Nisan ayını komple Ramazan ayı olarak değerlendirebilecekler. Mayıs ayında ise sadece 1 gün oruç tutulacak. O da Mayıs ayının ilk günü olacak. Dolayısı ile verdiğimiz bilgi yanlış olmayıp, Ramazan ayı 2022 yılında Nisan ayına tekabül etmiş olacak.

İslamiyet’te İlk Oruç Ne Zaman Tutuldu?

İslamiyet’te ilk oruç ne zaman tutuldu? İslamiyet’te ve aslında daha önceki dinlerde de oruç binlerce yıldır var olmasına karşın, belirli şartlar dahilinde Müslümanlar için ilk oruç 624 yılının Şubat ayında, Hicretin 2. yılında Şaban ayında farz kılınmıştır. İlk Ramazan orucunu, Müslümanlar için farz kılan ayetin meali de şu şekilde açıklanmaktadır:
İslamiyet'te İlk Oruç Ne Zaman Tutuldu?

“Ey İman edenler!
Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sakınasınız diye, sizlere de sayılı günlerde oruç farz kılındı.

İçinizden hasta ya da yolcu olanlar, tutamadıkları oruçların sayısı kadarını başka günlerde tutabilirler.
Orucu tutmakta zorlananların ise bir yoksulun günlük yiyeceği kadarfidye vermeleri gerekir.
Kim gönüllü bir iyilik yaparsa, aslında bu kendisi için bir iyiliktir.
Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.
O sayılı günler (orucun tutulacağı sayılı günler) doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur-an’ın indirildiği Ramazan ayıdır.
Artık içinizden kim bu aya yetişirse, onu oruçlu geçirsin.
Kim de hasta veya yolcu olursa, orucu sayısınca başka günlerde tutsun.
Allah sizin için kolaylık istiyor; güçlük çekmenizi istemiyor.
Sayıyı tamamlamanız, sizi doğru yola iletmesine karşılık Allah’ı tazim etmeniz için ve umulur ki şükredersiniz diye – oruçla yükümlü tutup hükümlerini açıklıyor.”

Bu ayetler Bakara suresinde yer alıyor.

2022 Ramazan başlangıcı ve bitişi bilgilerinin sonrasında, İslamiyet’te ilk ramazan orucunun da 624 yılında tutulduğunu öğrenmiş oluyoruz.

İslamiyet’te Orucun Önemi

İslamiyet’te orucun önemi nedir?İslamiyet’te ilk oruç ne zaman tutuldu sorusunun yanıtını verirken aktarmış olduğumuz ayette de görmüş olduğunuz gibi, orucun İslamiyet öncesi dinlere de farz kılındığı özellikle belirtilmiştir. Bununla birlikte orucun amaçları ve hükümlerinin açıklandığı sırada “ittika” fiili kullanılmıştır. Buna göre orucun yasaklarına uymanın, Allah tarafından çizilen sınırlara riayet anlamına geldiği vurgulanmıştır.

Tüm bu bilgiler göz önüne alındığında İslamiyet’te orucun önemi, insanların, Allah’a kul olma bilincine varabilmeleri, mümine yaraşmayacak hal ve davranışlardan sakınmaları, kulluğun belirli bir disipline bağlanması açısından ne denli gerekli olduğu açıkça gözlenmektedir.

Yine biraz önce aktarmış olduğumuz ayette, orucun zorunlu olmadığı, bazı şartlarda ertelenip, bazı durumlarda ise yerine fidye verilebileceği belirtikmiş olmasına karşın,eğer bilirseniz oruç sizler için daha hayırlıdır cümlesine de yer verilmiştir. Buna göre, zarara yol açmayacak hallerde orucun tutulmasının Müslümanlar için büyük bir fırsat olduğu ve kaçırılmaması gerektiği net bir şekilde anlaşılmaktadır.

Diğer bir ifadede de Allah’ın kulları için zorluk değil kolaylık istediği yer almaktadır. Oruç tutanların doğru şekilde kulluk edebilmeleri adına, Allah tarafından kendilerine yol gösterilmesinin söz konusu olduğu belirtilmektedir. Allah’a şükretmek adına da oruç bir araç niteliğindedir.

İslamiyet’te orucun önemi, sadece Kur-an’i Kerim’de yer alan ayetlerden değil, Peygamber Efendimizin hadislerinden de anlaşılmaktadır. Buna göre oruç ahlakı güzelleştirme yolunda önemli bir ibadet olarak belirtilmektedir. Samimi bir inançla oruç tutanların Allah’ın hoşnutluğunu kazanacakları da dile getirilmekte olup, Ramazan ayının tamamını oruçlu geçirenlerin günahlarının bağışlanacağı da ifade edilmektedir. Ayrıca, oruçluların, cennette güzel yerlere nail olacakları da Peygamberimiz tarafından dile getirilmektedir. Tüm bunlara ek olarak orucun sağlık açısından da önemli faydaları bulunmaktadır.

Orucun Sağlığa Faydaları

Orucun sağlığa faydaları nelerdir? Günün ortalama 15 – 16 saatlik zaman dilimini herhangi bir şey yiyip içmeden geçiren insan vücudunda, metabolizma, oruç sırasında çalışmaz. Mide problemi yaşayanlar bu noktada biraz zorlanabilirler ancak Ramazanda Mide Rahatsızlıkları Nasıl Önlenir başlıklı konumuzdan faydalanarak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Metabolizmanın enerji tüketmesine bağlı olarak bağışıklık sistemini engellemesine ve dolayısı ile zayıflamasına neden olduğunu düşünecek olursak, oruç sırasında metabolizmanın çalışmaması ile bağışıklık sisteminin güçleneceği bilgisini verirsek yanlış bir bilgi aktarımında bulunmamış oluruz.
Orucun Sağlığa Faydaları

Sahur ve iftar sırasında sağlıklı bir beslenme programının uygulanması ile ise mide ve bağırsakların dinlenmesi söz konusu olur ki böylece daha sağlıklı bir sindirim sistemi ile hayata devam edilebilir.

Oruç harici zamanlarda durmadan çalışan karaciğerin de oruç sırasında dinlenmesi dolayısı ile kandaki akyuvarların da etkili olduğu düşünülecek olursa vücudun tüm organlarının ayrı ayrı dinleneceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Orucun sağlığa faydalarından bir diğeri de hücre içerisinde bulunan ölü ya da işlevsiz proteinlerin vücuttan atılmasını sağlamaktır. Böylece bu proteinlerin neden olduğu alzheimer ve kanser gibi hastalıkların riski de azaltılmış olur. Yani oruç, hücre onarımına önemli katkılar sağlar.

Kan şekeri değerlerini düşürerek Tip 2 diyabet riskini ve insülin direncini azaltan orucun sağlığa faydaları arasında bu unsurların neden olduğu böbrek hasarının önlenmesinden de söz etmek gerekir. 2021 Ramazan başlangıcı ve bitişi arasında yer alan zaman diliminde oruç tutarak, orucun sağlığa faydalarından maksimum seviyede yararlanabilirsiniz.

Orucun sağlığa faydalarından bir diğeri de oksidatif stresi azaltmasıdır ve bunun sonucu olarak başta kanser olmak üzere pek çok hastalığın önlenmesinden söz edilebilir. Sadece oksidatif stres değil, iltihap seviyesinin düşürülmesine de katkı sağlayan oruç böylece kronik hastalıkların çok daha fazlasına karşı da koruma etkisi gösterir.

Oruç Tutmanın Sağlığa Faydaları

Oruç tutmanın sağlığa faydaları nelerdir? 2022 Ramazan başlangıcı ve bitişi arasındaki zaman diliminde oruç tutacak olanların yararlanacağı oruç tutmanın sağlığa faydaları sadece bunlarla da sınırlı değildir. İlk olarak, Ramazanda Uyku Düzeni Nasıl Olmalı başlıklı konumuzu gözden geçirmenizi, sonrasında da uyku düzenini sağladıktan sonra oruç tutmanın sağlığa faydalarından yararlanmanızı önerebiliriz. Oruç tutmak aynı zamanda kalp sağlığını korur. Kanseri önlemeye yardımcı olur. Zihinsel fonksiyonları arttırır. Alzheimer hastalığından korur.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.