Pil Neden Akar? Pil Akması Nasıl Temizlenir?

Pil neden akar sorusu, mevsimin yaz olması ile birlikte pek çok kişi tarafından yanıt aranan konular arasında kendisine yer bulmaya başladı. Bir baskül aldınız ve içerisine pil takıp sonrasında onu oda ya da banyonuzun bir köşesine yerleştirdiniz. Ancak tartılmak için baskülün üzerine çıktığınızda onun çalışmadığını gördünüz.

Baskülden indiniz ve yeniden çktınız… Ama nafile; çalışmıyor… Sonra pili çıkartıp yeniden takmayı ve bu şekilde çalışıp çalışmadığını denemeyi düşündünüz… Bir de ne göresiniz? Pil ıslak. Pil yuvasına baktığınızda pilin oraya aktığını anlamanız hiç de zor olmadı… Peki ya şimdi ne olacak?

Televizyonunuzun kumandası bir anda çalışmamaya başladı. Pilinin bittiğini düşündünüz ve pil yuvasının kapağını açtığınız anda pilin aktığını gördünüz… Bir de akıllı televizyon kumandaları öyle böyle pahalı değiller. Ciddi anlamda pahalı kumandalar. Ve içi paslanmış. Diyelim ki kumandayı bir kere değiştirdiniz. Ama ya yine pil akarsa?

İşte tüm bu sorunlara çözüm bulabilmek adına pil neden akar sorusunun yanıtını bilmeniz ve pilin akmaması adına önlem almanız en doğru yaklaşım tarzı olacaktır. Aksi halde cihazlarınıza zarar veren bu durum onların çalışmasına engel olacak derecede pil yuvasının paslanmasına neden olacaktır.

Pil Neden Akar?

Pil neden akar? Düşük kaliteli pil kullanımı ile birlikte pillerin imalatı sırasında yapılan hatalar, pil akmasının en sık karşılaşılan nedenleri arasında yer almaktadır. Kullanıcı hataları ve yanlış pil kullanımı da akmalara sebebiyet vermektedir. Pil aktığında dışarı Potasyum Hidroksit isimli alkali özellikli baz sızmaktadır.

Pil Akması Nasıl Temizlenir
Pil Neden Akar

Bu gaz aslında pilin kullanımı sırasında, oldukça az miktarda oluşur. Ve tahliye edilmesi gerekmektedir. Bunun için pilde dışarıdan gözle görülemeyecek kadar küçük bir delik bulunmaktadır. Bu delik subap görevi üstlenir. Ancak aynı delikten Potasyum Hidroksit de sızabilir ve bu durum pilin akması olarak isimlendirilmektedir.

Potasyum Hidroksitin dışarı sızması yani pilin akması cihazınıza zarar verir. Çünkü sızan elektrolit, cihazlarınız üzerinde Potasyum Hidroksitin yarattığı tüm etkileri yaratmaktadır. Her şeyin öncesinde cihazı kirletir ve aşındırır. Ancak paslanmaya ve hatta cihazın bozulmasına da neden olabilmektedir.

Pil neden akar konusunda bilgi sahibi olmamızın yanında, akan pilin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine de değinmeden geçmemeliyiz. Başta çocuklar olmak kaydı ile yetişkinlerde de pil içerisinden akan maddenin cilt tahrişine neden olan etkisi bulunmaktadır. Özellikle gözlerle temasından kaçınılması çok önemlidir.

Ar-Ge çalışmaları yeterli yapılmamış, ialatında kalitesiz malzemenin kullanıldığı, dizaynı doğru yapılmamış… pillerin akması durumu ile çok sık karşılaşılmaktadır. Dolayısı ile tüketicilerin kalitesine güvendikleri markaları kullanmaları tavsiye edilir. Hatta bu noktada alacağınız pilin kalitesini araştırabilir; internet üzerinden yorumları okuyabilirsiniz.

Pil Akması Nasıl Temizlenir?

Pil akması nasıl temizlenir? Bu konu çok önemlidir. Çünkü bir pilin kullanım ömrünü tamamladıktan sonra toprağa atılması bile çok tehlikelidir. Bu nedenle şarj edilebilen; atılması gerekli olmayan pillerin alınması önerilir. Ancak eğer bu pilleri almışsanız bile çöpe atmak yerine pil dönüşüm kutularına atmalarınız özellikle belirtilmektedir.

Pil Neden Akar
Pil Akması Nasıl Temizlenir

Peki ya cihazlarımıza akan pilleri cihaz içerisinden nasıl temizlemeliyiz? Çünkü pil kullanımının gerekli olmadığı bir hayat da düşünülemez. Kendi küçük ama pek çok aleti çalıştıran önemli bir araçtır pil. Peki ya akarsa? İşte bu noktada pil akması nasıol temizlenir sorusunun yanıtlarını bilmek önemlidir.

• Bir kasenin içerisine soğuk su koyup, suyun içerisinde bir miktartineri eritin. Ve bir bezi bu suyun içerisine batırıp iyice sıktıktan sonra önce akan pili, sonra da pilin aktığı yeri bu bezle silebilirsiniz. Ancak bezin çok sulu kalmaması bu aşamada en dikkat etmeniz gereken nokta olacaktır.

• Selülozik tiner ise uzun süre önce akmış ve oksitlenmiş olan pilin dahi temizlenmesine yardımcı olur. Ve bu madde hiç bir şekilde elektronik devrenin zarar görmesine neden olmaz. Yapmanız gereken işlem selülozik tineri bir kovanın içerisine dökmek ve oksitlenmiş olan devreyi bu kasenin içerisine atarak bir kaç dakika bekletmekten ibarettir.

Ardından elektronik devreyi selülozik tiner içerisinden çıkartabilirsiniz. Tüm bu temizleme işlemine başlamadan önce ise elinize bir eldiven takmanızın gerekli olduğunu unutmamalısınız. Aksi halde cihazınızı temizlemeye çalışırken kendinize zarar vermeniz gibi bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz.

MaviBoncuğum içerisinde buna benzer farklı yararlı bilgileri de bulabilirsiniz.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.