Doğum Yardımı Ne Kadar 2022? Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi

Doğum yardımı ne kadar 2022 yılının en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor. Özellikle de yeni çocuk sahibi olmuş ya da olacak aileler tarafından. İlk olarak 15 Mayıs 2015 yılında verilmeye başlayan doğum yardımının sloganı yeni doğan bebeğin ilk altını devletten şeklindeydi. Hatta önceki çocuklar da sıralamaya alındılar.

Fakat her ne kadar 7 yıldan uzun süredir bu uygulama varlığını devam ettiriyor olsa da durumdan sadece yeni çocuk sahibi olan ya da olacak ailelerin bilgisi var. Çünkü artık pek çok kişi ödeme yapmak için banka ya da postanelerde sıraya da girmiyor. Eğer öyle olsaydı en azından doğum yardımı alan vatandaşları görür ve konu hakkında araştırma yaparlardı.

Günümüzde ise hayat insanları ekonomik yönden ciddi anlamda zorluyor. Ve bir bebeğin dünyaya geldiği an itibari ile o kadar fazla masrafı oluyor ki… Her şeyin öncesinde bezi, anne sütü olmazsa eğer maması, doktor kontrollerinde ilaç ve muayene parası… Bir de göz aydınına gelenlere yapılacak olan ikramlar; örneğin kaynar ve üzerine serpilecek cevizi…

Kaynar nasıl yapılır sorusunun yanıtlarını daha önce sizlerle paylaşmıştık. Bu lezzetli içecek genellikle Çukurova bölgesinde, yeni doğan bebeğin bulunduğu evlerde hazırlanıyor. Ancak aynı zamanda kış aylarında pek çok hastalıktan da koruyor. Ve lezzeti dillere destan! Bu nedenle bir kere bile olsa kaynar içmelisiniz.

Peki tüm bu masrafları karşılayabilmek ve yeni doğan bebeğin hayatını daha konforlu hale getirerek, ailesinin işini de az da olsa kolaylaştıran doğum yardımı ne kadar 2022?

Doğum Yardımı Ne Kadar 2022?

Doğum yardımı ne kadar 2022? Verilen doğum yardımı sahip olunan çocuk sayısına göre değişkenlik göstermekteolup şu şekildedir:

Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi
Doğum Yardımı Ne Kadar 2022

• İlk çocuk için doğum yardımı 300 TL
• İkinci çocuk için doğum yardımı 400 TL
• Üçüncü çocuk için doğum yardımı 600 TL

Bununla birlikte bakanlığın sitesinden verilen bilgilere göre kamu kurumlarında çalışan işçiler için durum biraz daha farklı hale geliyor. Doğum yardımı ne kadar 2022 sorusuna yönelik olarak kamu işçileri ile yapılan sözleşmede onların ne kadar doğum yardımı alacakları belirlenmiş oluyor.

Devletten alınacak tutar, işçilerin çalıştıkları kurumda almış oldukları tutardan fazla ise aradaki fark yine devlet tarafından doğum yardımı olarak ödeniyor. Ancak eğer işçilerin çalıştıkları kurumun vermiş olduğu rakam, devlet tarafından verilen rakamdan fazla ise bu durumda devletten herhangi bir doğum yardımı alınması durumu söz konusu olmuyor.

Doğum Yardımı Kimlere Verilir?

Doğum yardımı kimlere verilir? Türk vatandaşları ya da mavi kart sahipleri doğum yardımı alma hakkına sahiptir. Kriterler arasında anne, baba ya da her ikisinin de Türk vatandaşı olması ya da mavi kart sahibi olması yer almaktadır. 15 Mayıs 2015 itibari ile her canlı doğan bebek için doğum yardımı alınabilmektedir.

Ancak alınacak olan tutar, doğan bebeğin ailenin kaçıncı çocuğu olduğuna göre değişkenlik göstermektedir. Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi üçüncü ya da sonraki doğan her bebek için 600 TL doğum yardımı yapılmaktadır. Ancak ilk çocuk için 300 TL; ikinci çocuk için ise 400 TL doğum yardımının yapılması söz konusudur.

Doğum yardımı kimlere verilir sorusunun yanıtı ikiz bebekler için ise 1. ve 2. bebek şeklinde toplamda 700 TL oluyor. Ancak ailenin daha önceden de çocukları varsa; örneğin ailenin önceden iki çocuğu varken, ardından da ikiz bebekleri olursa, doğan çocuklar ailenin 3. ve 4. çocuğu olmuş oluyor ki bu noktada yapılacak doğum yardımı tutarı 1.200 TLoluyor.

Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi

Doğum yardımı başvuru dilekçesi yeni doğan bebeğin canlı olarak dünyaya gelmesinin ardından nüfus müdürlüğüne gidilmesi ve Kimlik Paylaşım Sisteminde kayıt yapılmasının sonrasında eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Ardından da iadeli taahhütlü posta ya da kargo yolu ile şahsen gönderilmelidir.

Doğum Yardımı Ne Kadar 2022
Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi

Doğum yardımı başvuru dilekçesi AileÇalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine gönderilmelidir. Ancak kişi eğer kamu kurum ya da kuruluşlarında çalışıyorsa başvurusunu çalıştığı yere yapmalıdır.Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise konsolosluk ya da büyükelçilikler tarafından alınmaktadır.

Yurt dışında yaşamasına rağmen doğum esnasında Türkiye’de bulunanlar ise başvuru dilekçelerini daha önce belirtmiş olduğumuz üzere, buradaki vatandaşların yaptıkları şekilde yapmalıdırlar.

Doğum Yardımı Nasıl Alınır?

Doğum yardımı nasıl alınır? Ödemeler PTT tarafından yapılmakta olup, başvurunun sisteme kaydının yapılmasından sonraki ay içerisinde sahiplerine ulaştırılmaktadır. 1 yıl içerisinde çekilmeyen paraların ise geri alındığını belirtmeden geçmemeliyiz. Doğum yardımı ne kadar 2022 konusunda aklınıza takılanları MaviBoncuğum tarafından yanıtlayabilmemiz adına bizlere konu altından yorum olarak yazabilirsiniz.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.