Kıtlık Nedir? Kıtlık Neden Olur? Kıtlıkta Ne Yenir?

Kıtlık nedir sorusunun yanıtlarını önümüzdeki günlerde sık sık duyacak gibiyiz. Çünkü dünya genelindeki buğday stoğunun en fazla 10 hafta daha dayanacağı yönünde söylemler her geçen gün artıyor. Buğday stoğunun tükenmesi demek un ya da makarnanın yapılamaması demek. Dolayısı ile bizlere açlığı hatırlatıyor.

Kıt kelimesinden türeyen kıtlık kelimesi az ve yetersiz anlamında kullanılmakta ve genellikle tarımsal ve zirai ürünler için söz konusu olmaktadır. Belirli bir bölgede ya da ülkede yaşayan insanlara yetiştirilemeyen tarımsal ya da zirai ürünlerin söz konusu olması hali kıtlık olarak tanımlanabilir. Bundan 2 ay öncesine kadar kıtlık alarmı sadece Yemen ve Afganistan için çalıyordu.

Kıtlık Neden Olur
Kıtlık Nedir

Ancak Ukrayna – Rusya savaşının etkileri ve Dolar kurunda yaşanan yükseliş ile birlikte gelen zamlar kıtlık alarmının tüm dünya için çalmasına neden oldu. Elde bulunan buğday stoğunun 10 haftalık olduğu bilgileri veriliyor. Ve ülkelerin buğday üretimleri, beklediklerinin altında kalıyor.

Peki tam olarak kıtlık nedir? Kıtlıkla nasıl başa çıkılır? Kıtlık zamanlarında ne yenir, ne yapılır? İlk olarak kıtlığı tanımlamak istersek, bir ülke ya da bölge veya yerleşim yerindeki temel besin maddelerinin üretim ya da ithalatının olması gerekenden az olması hali kıtlık olarak tanımlanmaktadır.

Kıtlık Nedir
Kıtlık Nedir

Sürekli açlığa sebep olan kıtlık, yaşanan bölgede erken ölümlerin sebebidir. Özellikle de çocukları etkileyen bu durum, sorunun yaşandığı bölgelerde ortalamanın üstünde bebek ve çocuk ölümlerinin gündeme gelmesine sebep olmaktadır. Açlığa bağlı hastalıklar da yine bu bölgelerde ortaya çıkan sonuçlar arasında yer alır.

Kıtlık Neden olur?

Kıtlık neden olur sorusunun çok sayıda yanıtı bulunabilir. Bu nedenleri maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

Savaş dolayısı ile tarım arazileri ekilemez hale gelirse kıtlık ortaya çıkabilir.

• Küresel ısınma dolayısı ile yaşanan iklim değişiklikleri bitki örtüsünün değişmesine sebep olur. Buna ek olarak yağışlar da azalırsa tarım ürünleri ve zirai ürünlerin üretimi zorlaşabilir.

• Bitkisel hastalıklar kıtlığa sebep olabilir.

• Toprak kökenli hastalıklar da bitkisel hastalıklar gibi kıtlık nedenidir. Bitkilerin yetiştirilmesine elverişli olmaktan çıkarlar.

• Aşırı yağış dolayısı ile selortaya çıkması da bitkilerin zarargörmesine ve dolayısı ile kıtlığa neden olabilir.

• Diğer ülkelerden yeteri kadar besin ithal edilmesi olumsuz sonucunu ortaya çıkartan ekonomik nedenler de kıtlığı ortaya çıkartabilir.

• Haşere ve böceklerin birtkilere zarar vermesi de kıtlık sebebidir.

Tüm bunlara ek olarak Maymun Çiçeği Virüsü de pandemi halini alırsa kıtlık neden olur sorusuna yanıt niteliği taşıyabilir. Çünkü bu virüs insanlara vahşi hayvanlardan ve kemirgenlerden bulaşmaktadır. Bu durum insanların tarım alanlarına girmelerini zorlaştırabilir.

Koronavirüste olduğu gibi sokağa çıkma yasaklarının olması da tarımı güçleştiren bir diğer neden olarak karşımıza çıkacaktır. Bu anlamda Maymun Çiçeği Virüsü nedir ve Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır sorularının yanıtlarına sitemiz içerisinden ulaşabilirsiniz.

Kıtlıkla Nasıl Mücadele Edilir?

Kıtlıkla nasıl mücadele edilir sorusunun yanıtlarını kıtlık sorunu ile karşılaşmadan uygulamak mantıklıdır. Aksi halde üretim yetiştirilmeye çalışırken tüketimin de olması, sorunun çözüm süresinin uzaması sonucunu beraberinde getirir. O halde yine maddeler halinde yanıtlayalım:

Kıtlıkla nasıl mücadele edilir?

• Çok sayıda ağaçlandırma yapılması gerekir. Böylece yağışların azalması sorununun önüne geçilmiş olur ve küresel ısınma ile az da olsa başa çıkılması mümkün hale gelir.

• Küresel ısınma nedenleri olabildiğince azaltılmalıdır. Günümüz teknolojisi ve yaşam şartları ile bu durum biraz zor olabilir. Ancak yine de herkesin üzerine düşen görevi yapması önemlidir.

• Kıtlık tehlikesi yaşayan ülkelere gıda yardımı yapılması da büyük önem arz etmektedir. Her insanın üzerine düşeni yapması gerektiği gibi her ülkenin de üzerine düşeni yapması büyük önem arz eder.

Kıtlıkta Ne Yenir?

Kıtlıkta ne yenir sorusunun yanıtları önemlidir. İnsanların yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmek adına her tür besin maddesine ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Süt içmek, proteinden zengin beslenmek, karbonhidrat tüketmek… Ancak kapımızdaki kıtlığın buğday ile alakalı yaşanacağı düşünülmekte.

Dolayısı ile genel bir kıtlıktan söz etmiyoruz. Ancak beklenen Üçüncü Dünya Savaşı çıkarsa böyle bir durumla da karşı karşıya kalabiliriz. Aslında şöyle bir baktığımızda patates ve hatta salatalık fiyatlarının dahi ne denli yüksek olduğu zamanlar geçirdiğimizi görebiliriz. Bu yaşananların tamamı, bu yiyeceklerin az bulunmasından kaynaklı olarak gerçekleşti.

Un ve yağ fiyatları arttı çünkü savaş dolayısı ile Ukrayna’dan gelen gemilerin yolu kesildi. Yağ ya da un stoklarının azalması beraberinde zam getirdi. Bu noktada En Ucuz Sıvı Yağ Nereden Alınır sorusunun yanıtlarını da linke tıklayarak alabilirsiniz.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.