Depremin Etkisini Arttıran İnsan Uygulamaları Nelerdir?

Depremin etkisini arttıran insan uygulamaları olduğunu söylersek şaşırırsınız değil mi? Aslında sizlere depremleri daha az şiddette ya da daha fazla şiddette hissetme nedenlerinden, deprem olacağını nasıl anlarız sorusuna yanıt verirken söz etmiştik. Ancak bu durum daha çok depremin yüzeye ne kadar yakın olduğu ile ilgiliydi.

Son dönemlerde ise ülkemizde deprem haberi olmayan gün geçmiyor dersek yeridir. Özellikle güneş tutulmasının yaşanacağı zamanın da bardağı taşıran son damla olacağını belirten deprem uzmanları bulunuyor. Ve diyebiliyoruz ki “Bunlar iyi günlerimiz…” Ama hala depreme yeterince hazır değiliz. Peki depreme nasıl hazır olunur?

Depremin etkisini arttıran insan uygulamaları azaltılarak ya da önceden yapılmış olan yanlışlar düzeltilerek depreme hazırlıklı olunabilir örneğin. Depremde sağ kalmanın yolları da depreme hazırlıklı olmanın bir diğer aşaması aslında. MaviBoncuğum olarak bu konularda bilgi sahibi olmanızı hep sağlamaya çalıştık.

Depremin Etkisini Arttıran İnsan Uygulamaları

Depremin etkisini arttıran insan uygulamaları olduğu gibi coğrafi bazı nedenler de depremin etkisini arttırabilir. Peki deprem nedir? Deprem, yerin derinliklerinde oluşan kırılma ve çatlamalar sonucu oluşan enerjinin yerin üstüne sarsıntı olarak yansıma şeklidir.

Depremin Etkisini Artıran İnsan Uygulamaları Nelerdir
Depremin Etkisini Arttıran İnsan Uygulamaları

Evler başta olmak üzere yerleşim birimlerinin fay hatlarının üzerine ya da deprem bölgelerine yapılması depremin etkisini arttırır. Bununla birlikte dere yataklarına yapılan ev ve yerleşim birimleriile sağlam olmayan zeminler üzerine yapılan binalar da depremlerin etkilerini arttırmaktadır.

Deprem, merkez üssüne yakın olan bölgelere, uzak olan bölgelere oranla çok daha fazla zarar verir. Örnek verecek olursak: 11Ekim 2022 Salı günü Osmaniye’de 5 şiddetinde bir deprem yaşandı. Ve bu deprem Mersin’de de hissedildi. Ancak Mersin’de, hissedilen şeyin deprem mi yoksa baş dönmesi mi olduğunu karıştıranlar oldu.

Çünkü Mersin – Osmaniye arası yaklaşık olarak 175 kilometre ve bu yol ortalama 2 saatte katediliyor. Ancak aynı depremin Osmaniye’deki hissedilme şekli Mersin’dekine oranla çok daha farklıdır. Orada kimse, yaşanan şeyin baş dönmesi olduğunu düşünmemiştir örneğin…

Depremin etkisini arttıran insan uygulamaları sıralamasını maddeler halinde şu şekilde yapabiliriz:

• Evlerin ya da diğer yerleşim birimlerinin içinde alınmayan güvenlik önlemleri depremin verdiği zararı arttırır. Örnek vermek gerekirse kitaplık ya da mutfak dolabı gibi yüksek yerlerde duran eşyalar duvara çivilenerek sabitlenmemiştir.

• Binaların, fay hatlarının üzerine ya da sağlam olmayan zeminlere yapılması da depremin etkisini arttırır. Yine bir örnekle açıklamak istersek, dağlık alanlara yapılan evlerin depremden fazla zarar görmediklerini fark ederiz. Ancak denizin doldurularak o zeminde ev yapılması halinde depremin verdiği zarar kat kat artacaktır.

Depremin Etkisini Artıran İnsan Uygulamaları Nelerdir?

Depremin etkisini artıran insan uygulamaları nelerdir? Maddeler halinde soruyu yanıtlamayı sürdürelim.

• Binaların yapımı sırasında kullanılan dayanıksız ve kalitesiz malzemeler de deprem etkisini arttırır. Bu durumun en iyi örneklerini, İzmir depreminde, enkaz altındaki insanlar çıkarılırken, ekranlarda canlı canlı izledik. Ve bu olay çok yakın bir geçmişte yaşandı.

• Binaların inşaat yönetmeliklerine uygun yapılmamış olması da deprem etkisini arttırır. Bu yöntem genellikle daha uygun fiyata mal edilip, aynı şekilde uygun fiyata satılmaya çalışılan binalarda yaşanmaktadır.

• Deprem bölgelerine kurulan yerleşim yerleri depremin etkisinin daha fazla hissedilmesine neden olmaktadır. Ancak günümüzde her ilçenin dahi şehre birleştiğini ve şehirlerin büyüdüğünü düşünecek olursak bu duruma dikkat edilmediği sonucuna varabiliriz.

• Deniz kenarının toprakla doldurulması ve elde edilen dolgu kıyılara yapılan evler de depreme genellikle dayanıklı değildir. Dolayısı ile depremin etkisini artıran insan uygulamaları nelerdir sorusunun yanıtları arasında yer alırlar. Çünkü bu zeminler yeterince sert değildir.

Deprem sigortasının yaygın olarak yapılmaması da depremin maddi anlamda zararlarının artmasına neden olabilir. Van depremi ne zaman oldu sorusunun yanıtlarını hatırlamayan yoktur. Umalım ki hatırladığımız bu tarihlere yenileri de eklenmesin. Depremin etkisini arttıran insan uygulamaları ise bir an önce son bulsun.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.