Su Tasarrufu İçin Neler Yapmalıyız- Nasıl Yapılır? Sloganlar
Su tasarrufu hakkında bilgiler son dönemlerde televizyonlarda, afişlerde ve sloganlar içerisinde sıklıkla yer alıyor. Barajların doluluk oranlarının yeterli olmadığı; hatta göllerin kuruduğu anlatılıyor. Ancak bizler yine de durumun ciddiyetinin farkına varmakta zorlanıyoruz. Ne yazık ki bir şeyi kaybetmeden, onun değerini anlayamıyoruz.
Hatta öyle ki, teknolojiye tutkun olanlarımız; elektrikler kesik olsa da suların kesilmesini istemiyor. Ancak su kesintileri başladığında, mevsim yaz olursa, suyun değerini daha iyi anlarız. Ne duş alabilir ne de içecek su bulabiliriz. Unutmamamız gerekiyor ki su, hepimizin ortak kullanımında.
Dolayısı ile su tasarrufu yaparken, bir elin nesi var iki elin sesi var mantığından asla uzaklaşmamalıyız. Yağmur ve karların çok yağıyor olmasından ise medet ummayın. Çünkü göl kuruması haberi tam da kuvvetli yağışların arkasına denk geldi. O halde yapılabileceklere katkıda bulunmak ve elden geleni arda koymamak çok önemli.
Tüm bunları kaale almasanız ve sadece kendiniz için yaşayan bencil bir yapıda olsanız bile, hayat pahalılığında su faturasının az gelmesi için su tasarrufu yapabilirsiniz. Daha önce elektrik tasarrufu nasıl yapılır sorusunun yanıtlarını da sizlerle detaylı olarak paylaşmıştık.
Su tasarrufu yapmak için neler yapmalıyız? Bu sorunun yanıtlarını sizlere vereceğiz. Ancak uygulamak biraz zor gelecek. Neden mi? Çünkü bünye tasarruf yapmaya alışkın değil. Ancak mecbur kalınca aslında yapabiliyoruz. Evinizde güneş enerjisi kullanıyor musunuz?
Yaz aylarında su kesintisi yaşadığınızı var sayın. Ve evinizde güneş enerjisi olduğunu. Dolayısı ile aslında bir depo suyunuz var. Fakat sıcak. Bu nedenle elinizi yıkamak istediğinizde bir anda kaynıyor. Ama öncesinde borudaki soğuk su geliyor. Sıcak suyun gelmemesi için suyu çok az açıyorsunuz.
Çünkü zaten kaynayan su ile elinizi yıkamanız imkansız. Ama diğer zamanlar öyle mi? Siz elinizi yıkarken gelen su sesini ninni gibi dinliyorsunuz. Doğanın bize armağanını boşa akıtmış oluyorsunuz. Ve emin olun su bir kaynak. Ama sınırsız değil. Makinelerde üretimi gerçekleşmiyor.
Yağmur ve karlar yağarken de aynı zamanda kullanılıyor olması dolayısı ile tahmin ettiğiniz gibi sonsuz dolmuyor barajlar. Bu nedenlerden dolayı su tasarrufu yapmak zorundayız. Hem de faturamızı azaltmak adına. Peki ama nasıl? İşte yanıtları
Su Tasarrufu İçin Neler Yapmalıyız?
Su tasarrufu için neler yapmalıyız sorusunun yanıtlarını sizlere maddeler halinde vereceğiz. Biraz dikkatli olun ve sizden sonra gelecek nesilleri düşünmüyorsanız dahi su faturasını azaltmak için maddeler arasında yer alanlardan, elinizden gelenleri yapmaya çalışın. İşte bunun için yapabilecekleriniz.
■ Su tasarrufuna ilk olarak sifon ile başlayın… Bir sifonun, içerisine ne kadar gereksiz su aldığını biliyor musunuz? Eğer hazneye, olmasını istediğiniz miktara kadar suyu azaltacak şekilde bir şey koyarsanız, örneğin bir pet şişe yerleştirirseniz, hazne içerisinde daha az su bulunacağından, sifonu çektiğinizde tasarrufa katkıda bulunmuş olursunuz.
■ Bazen içme suyu olarak ayırmış olduğunuz suyu, artık içme suyu olarak kullanamayacağınızı görebilirsiniz. Peki şimdi o suyu dökecek misiniz? Su tasarrufu için neler yapmalıyız sorusunun yanıtları arasında, atılacak olan suyu bir yere biriktirip, temizlik yapmak, çiçek sulamak… gibi işlerde kullanmak da yer almaktadır.
■ Su sesinin insanları rahatlattığı doğru. Ancak bu sesi bilgisayardan da dinleyebilirsiniz. Dolayısı ile dişlerinizi fırçalar, elinizi yıkarken çeşmeyi kapatmalısınız. Böylece boşa giden su ortadan kalkmış olacaktır.
■ Kahve ya da çay yapmak için ısıtıcıda su ısıtmış olabilirsiniz. Ancak suyu aldıktan sonra ısıtıcının düğmesini kapatın. Ya da fişini çekin. Aksi halde içinde kalan su buharlaşacaktır. Bizim amacımız ise sudan tasarruf etmek. Dolayısı ile elektrik tasarrufuna da katkı sağlayacak bu detayı atlamayın.
■ Diyelim ki mevsim yaz ve çeşmeden sıcak su akıyor. Ama siz yüzünüzü yıkayacaksınız ve soğuk su bölümünü açtınız. Ama boruda bulunan sıcak su, soğuyana kadar boşa akıp gidecek… İşte tam da bu noktada, akan suyu bir şişenin içerisine doldurun. Hiç bir işe yaramasa, su kesintisi olduğunda kullanırsınız…
■ Bulaşık ve çamaşır makinesini, tamamen dolmadan çalıştırmayın. Çok kirli olmayan şeyleri kısa programlarda yıkayın. Bu sayede su faturasından da tasarruf edeceksiniz…
■ Kış aylarında, yağmur sularını, balkonunuza, bahçenize yerleştireceğiniz kovalara biriktirin. Ve bu sularla çiçeklerinizi ya da bahçenizi sulayın…
■ Her ne kadar otomatik ödeme talimatı vermiş de olsanız, su faturasını mutlaka kontrol edin…
Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Su tasarrufu nasıl yapılır sorusuna yanıtlar aldınız. Ancak bu yanıtlar sizi tatmin etmemiş de olabilir. Dolayısı ile yapabileceğiniz başka şeyler de öğrenmek isteyebilirsiniz. Sonuçta herkes bu hayatı aynı mantıkla yaşamıyor. Konumuzu okuyorsanız, sudan tasarruf etmek istediğinizi düşünüyoruz. Öyleyse hemen anlatalım.
■ Meyve ve sebzeleri akan suyun altında yıkamak yerine içi su dolu bir kapta yıkamayı tercih edin. Böylece suyun akıp gitmesini önlemiş olursunuz. Ve bu da 4 kişilik bir aile iseniz, yılda 18 ton sudan tasarruf etmenizi sağlar.
■ Bulaşıklarınızı elde değil,makinede yıkayın. 4 kişilik bir aile bu şekilde yılda 26 – 40 ton arası sudan tasarruf eder. Bu şekilde bulaşıklarınız daha temiz yıkanacağı gibi; siz de yorulmamış olursunuz.
■ Ağız ve diş sağlığı için dişlerinizi fırçalarken çeşmeyi kapatın. Böylece yılda kişi başı 12 ton su tasarrufu yapabilirsiniz.
■ Su tasarrufu nasıl yapılır sorusunun yanıtlarından bir diğeri ise daha sık duş almak. Böylece işiniz daha kısa sürede sona erer. Çünkü saçlarınız da vücudunuz da çok kirlenmemiştir. Daha az su kullanabilirsiniz.
■ Duş başlığınız esk ise mutlaka değiştirin. Yeni model duş başlıkları daha ekonomiktir. Daha az suyu size daha iyi püskürtürler. Dolayısı ile yine sudan tasarruf etmiş olursunuz.
■Bozuk olan muslukları mutlaka tamir ettiri. Saniyede bir damla su akıtmasını azımsamayın. Bu musluğu tamir ettirirseniz yılda 1 ton su tasarrufu yapmış olursunuz.
■ Çamaşır makinesini tam olarak doldurmadan çalıştırmayın. Her çalışmasında 176 litre su kullanan çamaşır makinesi, ekonomik ayarda çalıştırıldığında da daha az su kullanımı gerçekleştirecektir.
■ Eski tip su boruları da gereksiz su harcayacaktır. Dolayısı ile yeni su boruları ile değiştirebilirsiniz. Ya da onları tamir ettirme yolunu seçmelisiniz.
■ Sifonu gereksiz yere çekmekten de vazgeçin. Tuvaleti sadece amacı için kullanın. Çöpü çöp kutusuna atmayı tercih edin. Böylece yaşanması muhtemel tıkanmaların da önüne geçebilirsiniz.
Su Tasarrufu İle İlgili Sloganlar
Su tasarrufu ile ilgili sloganlar, insanların su tasarrufuna özendirilmesi adına çok fazla kullanılmaktadır. Bu sloganları televizyonlarda, radyolarda, gazetelerde görebilirsiniz. Aynı zamanda yolda afişlerde de yer almaktadırlar. Peki bunların en bilinenleri nelerdir?
■ Su hayattır
■ Su gelecektir. Akıp giden geleceğimizin elinden tutun
■ Damlaya damlaya yok olur
■ Petrolsüz binlerce yıl yaşadık ama susuz bir gün yaşayamayız.
■ Suyumuzu israf etmeyelim; geleceğimizi tüketmeyelim
■ Bu sorumluluk bizim; su tasarrufuna dikkat edelim
■ Su tasarrufu geleceğe yapılan en önemli yatırımdır
■ Temiz su temiz; gelecek demektir.
■ Damlaya damlaya çöl olur