Hamiyet Yüceses Kaç Yaşında Öldü?

Hamiyet Yüceses öldü mü? Hamiyet Yüceses kaç yaşında öldü, Hamiyet Yüceses kaç doğumlu?… gibi sorularla Hamiyet Yüceses hakkında bilgi sahibi olmak isteyen, Hamiyet Yüceses hayatını okuyanlara belirtelim, Türkiye’nin önemli değerlerinden olan başarılı ses sanatçısı Hamiyet Yüceses 10 Temmuz 1996’da Muğla’da, 81 yaşında öldü. İstanbul’da 20 Haziran 1915’te doğan sanatçımızın burcu İkizler’di.

Sesinin güzelliği çok küçük yaşlarda dikkatleri çeken Hamiyet Yüceses Burhaniye’de, henüz 11 yaşındayken ilk konserini verdi. İlkokulu Hacı Kadın İlkokulu’nda okudu. Anadolu’nun farklı şehirlerinde 4 – 5 yıllık çalışmasının sonrasında Gaziantep’te uzun süre kaldı.

Beyoğlu’nda bulunan Londra Birahanesi’nde 1932 yılında sahne almaya başlayan Hamiyet Yüceses hayatının bu aşamasında Safiye Ayla’nın kadrosunda yer almıştır. Aynı yıl, Sadettin Kaynak da dahil olmak üzere pek çok isimden ses dersleri almasının sonrasında Kadıköy Mısırlıoğlu Bahçesi’nde düzenlenen yarışmada Türkiye’nin Ses Kraliçesi seçildi.

İstanbul Radyosu’ndaki yayınlarına 1933 yılında başladı. Bununla birlikte plaklar da doldurdu. Sonrasında ise Soyadı Kanunu yürürlüğe girdi. Selahattin Pınar ve Sadettin Kaynak, ona en çok Yüceses soyadının yakışacağına inandılar ve bu yönde onu teşvik ettiler.

Sene 1940 olduğunda, Deniz Astsubayı olan Fethi Yüceses ile evlenen Hamiyet Yüceses, onu 14 Temmuz 1942 yılında, Atılay Faciası olarak bilinen, Atılay isimli denizaltının batması ile kaybetti. Bu durum, evliliğinin 2 yıl kadar kısa sürmesine neden olmuş oldu. Gitti De Gelmeyiverdi şarkısını bunun sonrasında seslendiren Hamiyet Yüceses, bu acı ile söylemiş olduğu şarkısını çok meşhur etti.

O dönemler İstanbul’un en ünlü gazinoları arasında yer alan Kristal Gazinosu, Küçük Çiftlik Parkı, Maksim Gazinosu ve Taşlık Gazinosu, ünlü ismin sahne aldığı gazinolar arasında yer alırken, Makber isimli şarkı da o zamanlar piyasaya çıktı ve Hamiyet Yüceses’in şöhretine şöhret katmış oldu.

Kemal Mollaoğlu ile 1944 yılında evlenen Hamiyet Yüceses, İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Müziği İcra Heyeti’nde görev almaya başladı. 1949 yılında başladığı İstanbul Radyosu yayınlarına ise 1953 yılı sonlarına kadar devam etti ve buradan almakta olduğu ücreti Üniversite öğrencilerine bağışladı. BBC Radyosu’nda da yayın yapan Hamiyet Yüceses hayatında Lübnan, Kıbrıs, Almanya, ABD, Suriye… gibi ülkelerde de konserler verdi.

Hamiyet Yüceses hayatının son günlerinde Datça’da bulunan bahçeli büyük evinde olmak istedi. 10 Temmuz 1996 yılında kalp ve solunum yetmezliği şikayeti ile hastaneye kaldırılmış ve Yoğun Bakım’a alınmıştı. Aynı gün de hayata gözlerini yumduğu gün oldu. Sonrasında cenazesi İstanbul’a getirilerek Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.

Yorum yapın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.